Hava Durumu

Sendikaların asgari ücret talebi belli oldu

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK'in asgari ücret talebi 2578 lira oldu.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2019 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2019 11:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sendikaların asgari ücret talebi belli oldu

7 milyon çalışanı ilgilendiren 2020 asgari ücretine ilişkin 3 sendika bir araya gelip ortak bir rakam belirledi. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin 2 bin 578 olmasını talep etti.

Türk-İş Genel Sekreteri Ergün Atalay, asgari ücrette zam pazarlığı başlamadan önce, 2 bin 578 liranın altında bir miktarın pazarlığını yapmayacaklarını söylemişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de uygulanacak asgari ücreti belirlemek için üçüncü toplantısını bu hafta başında yapmıştı ve masaya TÜİK rakamları gelmişti. Bir işçinin aylık gıda harcamasını gösteren rakamlar, yeni asgari ücretin belirlenmesinde kıstas olarak alınıyor. 

TÜİK rakamlarına göre bir işçinin aylık gıda harcama tutarı ağır statüdeki işlerde 2.331 lira, orta statüdeki işlerde 2.086 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde 1.940 lira 70 kuruş olarak hesaplandı. TÜİK'in açıkladığı rakam, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5,31 artışı ifade etti. Bu oran, yine TÜİK tarafından kasım için açıklanan gıda harcamalarındaki 12 aylık ortalama artışın 15 puan altında kaldı.

ÇAY-SİMİT HESABI ÇOK KONUŞULMUŞTU

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Nisan ayında yaptığı açıklamada, mevcut asgari ücretle geçinen 5 kişilik bir ailenin günde 3 öğün çay- simit tükettiğinde ceplerinde 1120 lira para kalabileceğini söylemişti. Akbaşoğlu'nun bu hesabı, günlerce konuşulmuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.