Hava Durumu

Shakira'nın Türkiye konserindeki göze çarpan klişeler

Shakira'nın Türkiye konseri bütün bir haftaya damga vurmayı başardı. Shakira'nın gelişi de gidişi de bol bol konuşuldu. Hele bir de bazı klişeler vardı ki kayıtsız kalmak imkânsızdı. İşte onlardan birkaçı...

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2018 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2018 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Shakira'nın Türkiye konserindeki göze çarpan klişeler

Shakira'nın 11 yıl sonra bir kez daha konser vermek üzere İstanbul'a geleceği haberi hepimizi heyecanlandırdı. Shakira'dan bahsediyoruz. 'Ojos Asi' şarkısıyla tanıdığımız ve yıllar içinde Hilal Cebeci tarafından bile taklit edilen bir isme dönüştü. Şarkıları, dansları, fiziksel özellikleri... Shakira, Türkler için önemli bir yere sahip.

Çünkü Shakira baklava yemeliydi!

Shakira'nın İstanbul'daki konserindeki bazı detaylar ise oldukça klişe gelmedi mi size de? Mesela, özel uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen Shakira kendisini bekleyen basın mensupları tarafından görüntülendi. Ve kendisine tabii ki bir baklava ikramında bulunuldu. Müthiş. Shakira baklava yemeliydi, sonuçta Türkiye'ye gelmişti!

Kibarca teşekkür etti

Ve bu müthiş klişeye Shakira da ayak uydurdu ve Türkçe "Teşekkür ederim" dedi. Kısasa kısas, klişeye klişe! Müthiş... 11 Temmuz akşamında İstanbullular Shakira sayesinde keyifli bir akşam yaşadı. Konsere yoğun katılımdan ötürü yollar kapatıldı, güvenlik önlemleri alındı. Ve konser sonrasında "Of be, Shakira..."lar havada uçuştu.

'Görüşürüz' dedi

Özel jetiyle İstanbul'dan ayrılan Shakira, uçağa binmeden önce de elbette bir klişeye imza attı. Shakira; valizleri, hediyeleri ve bol bol gülücükleriyle beraber kameralara yakalandı. Kendisine söylenen "See you" yani 'Görüşürüz' lafına istinaden elbette Türkçe olarak "Görüşürüz" dedi, herkese el salladı ve gitti.

A'dan Z'ye klişe

Tüm bu olan biten her şey aşırı derecede klişe değil mi? Klişe ve ötesi A'dan Z'ye. Shakira, sonunda Türkiye'ye geliyor. Kendisini çok seven Türk hayranlarının yaptığı baklava jestine karşılık -başka bir seçeneği olmadığı için- aşırı derecede mutlu oluyor, muhakkak Türkçe konuşuyor. Shakira'nın suçu değil bunlar elbette.

Tabii ki Shakira'nın suçu değil

Shakira buraya tek başına adım atmıyor. Tavsiyeleri dinliyor. Türkiye'yle, Türklerle daha sıcak bir iletişim kurabilmek için tiyolar alıyor ve bu tiyoları dinliyor. Dolayısıyla yaptığı en ufak yanlış bir şey yok. Buraya kadar her şey normal. Sıkıntı, bizim Türkiye'ye adım atan her yabancı ünlüye karşı olan aşırı beklentimiz.

"Şuna bak yaaa" denilecekti

Shakira havalimanında kendisine sunulan baklavaya bırakın aşırı derece sevinmeyi, eskaza tebessüm etmeseydi ne olacaktı? "Suratsız" denilecekti, yerden yere vurulacaktı. Türkçe konuşmasaydı ne olacaktı? "Ne kadar kibirli bir kadın, Türkçe iki çift laf bile öğrenmemiş, şuna bak yaaa"larla eleştirilecekti.

Kendimizi şartlamışız

Hata Shakira'da ya da başka bir ünlüde değil, elbette bizde. Şartlamışız kendimizi. "Bir yabancı, üstelik de ünlü bir yabancı Türkiye'ye adım atıyorsa muhakkak şunları şunları yapmalı, aşağısı kurtarmaz" gibisinden bir şartlanmışlığımız var. Ve bu hiç de cool bir düşünce sistemi değil. Keşke birazcık ama birazcık daha rahat olabilsek...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.