Hava Durumu

Sirenler peş peşe çaldı! Kırmızı alarm...

İsrail'e ait 60 savaş uçağının katıldığı saldırı Gazze'de 10 kişilik bir Filistinli aileyi yok etti, sabah saatlerinde ise tanklar devreye sokuldu. İsrail'in başkenti Tel Aviv'de ise öğle saatlerinde sirenler çaldı, Hamas'ın onlarca roket fırlattığı bildiriliyor. Yerel medya, arka arkaya patlamaların duyulduğu roket yağmurunda bir kişinin öldüğünü duyurdu. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2021 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2021 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sirenler peş peşe çaldı! Kırmızı alarm...

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları altıncı gününe girerken, gece boyunca duyulan patlama sesleri gündüz de kesilmeden devam ediyor. Hamas'ın fırlattığı roketlerden bazıları Tel Aviv'in dış mahallelerine kadar ulaştı.

İsrail savaş uçaklarının bombardımanında Gazzelillerin evleri yerle bir oldu, saldırılar sırasında abluka altındaki bölgede elektrikler kesildi ve Gazze Şeridi karanlığa gömüldü.

Saldırılarda çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi, Pazartesi akşam saatlerinden bu yana toplam can kaybı 137'ye ulaştı. İsrail katliamında can verenlerin 32'si çocuk.

Bombardımanda sahildeki Şati mülteci kampında yaşayan Ebu Hattab ailesinin evi vuruldu, aralarında sekiz çocuğun da bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, tek bir saldırıda en çok can kaybının kayıtlara geçtiğini, evin enkazında arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini aktarıyor.

BATI ŞERİA'YA SIÇRADI 

Alev topuna dönen bölgede gerilim Cuma günü itibariyle İsrail işgali altındaki Batı Şeria'ya da sıçradı; Nablus, Ramallah ve birçok şehirde binlerce Filistinli sokaklara döküldü.

İsrail polisinin göstericilere karşı yer yer gerçek mermi kullandığı görüldü, 11 Filistinli protestocu yaşamını yitirdi. Hastane kaynakları, bazı göstericilerin doğrudan başlarından vurulduklarını söylüyor.

CENAZELER DEFNEDİLİYOR 

Hem Gazze hem de Batı Şeria'da İsrail'in katlettiği kurbanlar bugün toprağa veriliyor. Gazze'deki hava saldırısında can veren çocuklar son yolculuklarına uğurlandı.

Batı Şeria'daki Nablus'ta ise, 22 yaşındaki Melek Hamdan'ın cenazesi vardı. Selam köyündeki protestoda İsrail askerlerinin vurduğu genç kadının yakınlarını teselli etmek mümkün olmadı.

40 DAKİKA SÜRDÜ 

İsrail ordusu, 40 dakika sürdüğünü açıkladığı hava saldırılarına 160 savaş uçağının katıldığını ve 80 ton bombanın Gazze Şeridi'ne bırakıldığını ilan etti.

AP haber ajansı Cumartesi sabah saatlerinde Gazze sınırındaki İsrail tanklarının yaptığı atışları fotoğraflayıp dünyaya servis etti, aynı dakikalarda savaş uçakları bir kez daha bombardıman gerçekleştirdi.

10 BİN FİLİSTİNLİ EVLERİNİ TERK ETTİ 

Birleşmiş Milletler, İsrail'in acımasız bombardımanı nedeniyle 10 bine yakın Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 700 bin nüfuslu bölgede su, gıda ve sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntı yaşandığını bildirdi.

TEL AVİV'DE SİRENLER SUSMUYOR 

İsrail tarafında ise öğle saatlerinde başkent Tel Aviv'de peş peşe sirenler çaldı, patlama sesleri duyuldu. Haaretz gazetesi, Hamas'ın roket yağmurunun Tel Aviv'e kadar ulaştığını ve banliyö semti Ramat Gan'da bir kişinin öldüğünü bildiriyor. Gazze'den ateşlenen roketler ayrıca Yavne ve Lod gibi şehirlere de isabet etti.

NETANYAHU'NUN DANIŞMANINDAN SKANDAL 

Siyasi türbülanstaki İsrail'de hükümet kuramayan ve geleceği tehlikede olan Başbakan Binyamin Netanyahu ise, sözcüsü Ofir Gendelman aracılığıyla yeni bir skandala imza attı.

Sözcü Gendelman, bir apartmandan roket atışları yapıldığına ilişkin görüntüyü 11 Mayıs'ta Twitter hesabından paylaştı. Söz konusu paylaşımda verilen mesaj, Hamas'ın sivillerin yaşadığı yerlerden roket attığını göstermekti.

Ancak bazı kullanıcılarının dikkati hemen dezenformasyonu ortaya çıkardı, görüntünün büyük ihtimalle Suriye'de kaydedildiği ve 2018'de Youtube'a yüklendiği ortaya çıktı. Tepkiler üzerine İsrailli sözcü, mesajını sildi.

BIDEN ÖZEL TEMSİLCİSİNİ GÖNDERDİ 

Gözler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yarın yapacağı toplantıya çevrilirken, şimdiye kadar İsrail'e açık şekilde destek veren ABD Başkanı Joe Biden özel temsilcisi Hady Amr'ı bölgeye gönderdi.

ABD'nin New York kentindeki gösteride Washington yönetiminin Tel Aviv'e verdiği destek protesto edildi, Manhattan'da toplanan kalabalık 'Özgür Filistin', 'Katil İsrail' sloganları atıp İsrail bayrağı yaktı.

İSPANYA, TÜRKİYE, YUNANİSTAN, IRAK, SOMALİ... 

İspanya Barcelona, Türkiye İstanbul, Yunanistan Atina, Irak Bağdat ve Somali Mogadişu gibi birçok noktada yine İsrail karşıtı gösteriler vardı, kalabalıklar Filistin'e destek verdi.

Avustralya'nın Sydney ve Melbourne kentinde ise binlerce kişi İsrail'i protesto etmek için yürüdü. Reuters haber ajansı, kalabalıkların 'Özgür, özgür Filistin' ve 'Özgür, özgür Gazze' sloganları attığını bildiriyor.

Lübnan'da ise Filistinlilere destek için sınıra kadar ellerinde bayraklarla gelen göstericiler İsrail askerlerinin hedefi oldu, açılan ateşte bir protestocunun hayatını kaybettiği açıklandı.

Suudi Arabistan'ın El Arabiya kanalı, İsrail'in Mısır'ın teklif ettiği bir yıllık ateşkesi reddettiğini dün duyurmuştu. Ateşkes, İsrail'in yasa dışı yerleşim planlarının durdurulması gibi başlıkları içeriyordu.

Doğu Kudüs'ü 1967 yılından bu yana işgal altında tutan İsrail, son haftalarda Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinlileri zorla evlerinden çıkarmaya çalışıyordu.

Mahalledeki gerilim kısa süre içinde Ramazan ayının son günlerinde Mescid-i Aksa'ya sıçradı, İsrail polisi kutsal mabedin içerisine girip biber gazlı müdahalede bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.