Hava Durumu

Sorun giderek derinleşiyor: 'Bursa çok geç kaldı, diğer iller çoktan halletti'

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tarımsal üretimde yaşanan mevsimlik işçi sorunu gündemdeki yerini korurken MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu, Bursa Valiliğinin mevsimlik işçi konusunda geç kaldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2020 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2020 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sorun giderek derinleşiyor: 'Bursa çok geç kaldı, diğer iller çoktan halletti'

N. Nuri YAVUZ

YeniDönem gazetesinin geçen hafta gündeme getirdiği 'mevsimlik tarım işçileri' sorunu kamuoyundaki sıcaklığını koruyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, mevsimlik tarım işçilerine yönelik bir takım Kovid-19 önlemleri alındığını duyururken dikkat çeken açıklama MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu'ndan geldi.

Talep yok

Bursa Milletvekili Vahapoğlu, "Mevsimlik işçi konusunda, Bursa Valiliği'nin merkezi idareye yani hükümete yönelik bir talebi yok. Mesela Muğla, Aydın, Manisa, Rize gibi illerimiz bu konuyu çoktan hallettiler ve seyahat izni kararı çıkarttılar. Bursa çok geç kaldı" dedi.

Belirsizlik var

Vahapoğlu, "Mayıs'ın başı itibarıyla Karacabey, İnegöl ve Yenişehir'e gelenler var. Fakat bunlarla ilgili vilayetin herhangi bir girişimi söz konusu değil. Şahıslar münferit organize ediyor. Bu da mevsimlik işçi ihtiyacı duyan üreticinin ihtiyacını karşılamayacak. Örneğin kiraz sezonu yaklaştı. Ama ürün ne kadar dalında kalacak belli değil, belirsizlik var. Bir an önce planlanması, ürünün toplanıp tüketiciye ulaştırılması lazım. Fakat girişim yok" diye konuştu.

Sinek sorunu

"Tarımda bir başka sorun da sinek zararı" diyen Vahapoğlu, "Bugünler de bunun mutlak suretle il tarım müdürlüğünce tedbirinin alınması gerekiyor. Geçen yıl vilayet nezdinde bulduğum girişimler neticesinde toplu ilaçlamanın yasaklandığı ve terk edildiğini gördük. Fakat meyve üretiminde bu sinek zararını önleyici bir tedbirin alınması lazımdır" ifadelerini kullandı.

Yenişehir Ankara'dan destek bekliyor

Milletvekili Vahapoğlu, açıklamasında şu duyuruda da bulundu: "Yenişehir'de hem mevsimlik işçilere hem de kırsaldaki Yenişehirli hemşerilerimize yönelik ilçe belediyesinin il sağlık müdürlüğüyle hazırladığı bir proje var. Proje, bu vatandaşlara sağlık hizmeti götürülmesi, tarama yapılması ve çevre koşullarının düzenlenmesi ile ilgili. Proje şuan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda bekliyor. Bakanla görüştüm, 'inceleteceğim' dedi. Ancak şuana kadar bir sonuç çıkmadı. Proje maliyeti, büyük bir rakam da değil. Projeyle 5 bin kişiye yakın insana hizmet verilecek. Yenişehir Belediyesi bu konuda tedbirli ama merkezi idare tarafından maddi olarak desteklenmesi gerekiyor."

Bize ulaşın

Vahapoğlu, üreticiye ve ziraat odalarına çağrı yaptı: "Tarımsal üretime yönelik bu sezonda merkezi idareden talebi olanlar ve özellikle ziraat odaları bize ulaşırsa biz hükümet nezdinde gerekli girişimlerde bulunuruz. Genelde AK Parti milletvekillerine iletiyorlar, onlardan da bir sonuç alamıyorlar."

YERLERİ HAZIR

Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, "Karacabey, Mustafakemalpaşa'dan sonra Yenişehir'e de gelen çok sayıda işçi var. Bayramdan önce bir kısım işçiler geldi. İlçemizde Çeltikçi, Menteşe, Çayırlı ve merkez olmak üzere 4 bölgede daha önce kurulan yerleşimleri var. Gelen işçiler, yerleşti. Asıl yoğunluk bayramdan sonra yaşanacak. Onlar için de yerlerimiz hazır" dedi.

Çadır ihtiyacı yok

Mevsimlik işçilerin maske ihtiyacını belediye olarak karşıladıklarını söyleyen Aydın, "İşçilerin su ve yol ihtiyacını belediye olarak biz karşılıyoruz. Ayrıca seyyar tuvaletler, yine belediyemizce yerleştiriliyor. Barınma ihtiyacını kaymakamlıkla birlikte yürütüyoruz. Çadırlar daha önce vardı hatta belediye tarafından da desteklenmişti. Şuan için kimsenin çadır ihtiyacı yok. Tabi ayrıca belediye olarak çadır yerleşkelerini dezenfekte ettik" şeklinde açıklama yaptı.

Aydın, "İlçemizde hemşerilerimizin yüzde 80'ni tarım ve hayvancılıkla iştigal ediyor. Biz, belediye olarak tüm vatandaşlarımızın her zaman yanındayız ve tüm talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Pandemi sürecinde de ülke olarak iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.