Hava Durumu

Sosyal medya, spora olan ilgiyi arttırıyor!

ZIM-BAA GYM spor merkezi kurucu antrenörü İsmail Mizam, son zamanlarda insanların spora ve spor salonlarına olan ilgisinin arttığına işaret ederek, "Bunda sosyal medyanın büyük etkisi var. Sosyal medyada takip ettiğimiz hayatlara, kişilere fazlasıyla özeniyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2019 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2019 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sosyal medya, spora olan ilgiyi arttırıyor!

-Tuğba ÖZ-

Çağımızın en büyük sorunlarından olan hareketsizlik ve buna bağlı olarak yaşanan obezite hastalığına karşı artık daha bilinçliyiz. Önceki yıllara oranla spora olan ilgi artmış durumda. Halkımız artık sadece yürüyüşün yeterli olmadığının farkına vararak spor salonlarında profesyonel destek eşliğinde spor yapıyor. Spor salonlarına olan ilginin artışı, Türkiye'de spora bakış açısı ve sağlıklı yaşam ile ilgili tüm ayrıntıları ZIM-BAA GYM spor merkezi kurucu antrenörü İsmail Mizam'dan aldık.

-Önceki yıllara oranla son zamanlarda yaşanan spor salonlarına ilginin sebebi nedir?

Özellikle çalışma hayatı masa başında geçen insanlar çoğunlukla hareketsiz yaşam sebebiyle obezite ve duruş bozuklukları gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu kişi artık sadece yürüyüş yapmanın yeterli olmadığının farkında ve duruş bozukluklarının spor yapmadan düzelmeyeceğinin bilincinde. Bilinçlenmelerinin en büyük kaynağı tabii ki sosyal medya. Sosyal medyada takip ettiğimiz hayatlara, kişilere fazlasıyla özeniyoruz. Fakat şöyle bir durum var, herkesin beslenme ve antrenman düzeni kendine özeldir yani aynı program bir başkasında aynı etkiyi göstermeyebilir. Zaten bilinçlenme de burada başlıyor, sosyal medyadan görüp denedikleri programlar işe yaramadığında profesyonel bir destek alma ihtiyacı hissediyorlar. Bu nedenle insanlar artık daha bilinçli olarak spor salonlarında kendilerine özel hazırlanan programları uygulayarak sonuç alıyorlar.

-Bireylerin sağlığı için hangi dönemlerde ne sıklıkla ve hangi düzeyde spor yapılmalı?

Her yaştan bireyin spor yapması gerekiyor aslında. Çocuklarda özellikle motor gelişimi için oldukça önemli. İleriki yaşlarda hangi dalda yeteneği varsa bunu görmüş oluyor ve o yönde daha sağlıklı ilerliyor, aynı zamanda başarılı oluyor. Sedanter (spor yapamayan insan) bir insan fiziki yapısına göre başlangıçta haftada 100-120 dakika arasında spor yapmalı. Fakat kilo problemi olan bir bireyse haftada 200-240 dakikaya kadar çıkarılabilir. Antrenman şiddeti ise insanların fiziki yapısına, boyuna, kilosuna göre değişir. Bu yüzden her bireyde antrenman şiddeti farklıdır.

-Beslenme ve spor arasındaki ilişki nasıl olmalıdır?

Spor ve beslenme arasında mutlak bir ilişki vardır. Vücut fonksiyonlarımızın daha iyi çalışabilmesi için sağlıklı ve düzenli beslenilmesi gerekir. Aynı zamanda daha etkili yağ yakımı ve hızlı kas gelişimi için beslenme çok önemlidir. Beslenme de aynı spor gibi kişiden kişiye değişir ve kişiye özel olarak beslenme düzeni hazırlanır.

-Kişisel antrenör(personel trainer) nedir?

Profesyonel çalışma koşullarında kişinin fizyolojik ve genetik durumlarını göz önünde bulundurarak, kişiye özel antrenman listesi hazırlayarak programı bire bir uygulatan kişidir.

-ZIM-BAA Spor Merkezi'nde üyelerinizi nasıl yönlendiriyorsunuz?

Öncelikle bilinçli, hedefe yönelik çalışacakları için hızlı bir gelişim süreci geçirecekler. İstedikleri, sevdikleri antrenman sistemleri oluşturuyoruz. Çünkü herkes ağırlık kaldırmayı sevmiyor. Ya da herkes yüksek nabız çalışmaları yapmayı sevmiyor. Biz burada üyelerimizin fiziksel özellikleri, psikolojileri, sevdikleri antrenman sistemleri ve en önemlisi hayat döngülerinin etrafında programlar ve beslenme yönlendirmeleri yapıyoruz.

-ZIM-BAA Spor Merkezi'nde hangi aktiviteler mevcuttur?

En önemlisi kişinin antrenmandan ne beklediğidir. Salonumuzda yoga, pilates, crunch, crossfit, zumba gibi grup dersi alanlarımız mevcuttur. Bunun dışında kişinin isteğine bağlı olarak boks ve fitness özel ders paketlerimiz de mevcuttur. Tabii hepsinden daha önemlisi, üyelerimizin hepsinin tamamını psikolojik olarak hazırlamak ve motivasyonlarını yüksek tutmaktır. Çünkü bu işte en önemli şey motivasyondur. O olmazsa devamlılık, istikrar, süreklilik olmayacaktır.

-ZIM-BAA Spor Merkezi olarak hedefleriniz nelerdir?

Bence en önemlisi insanların bilinçli olarak yönlendirilmesini sağlamak. Günümüzün en büyük sıkıntısı da budur. Büyük spor kompleksleri de kayboluyor üyeler. Sporun en başta sağlık için yapılması gerekiyor. Sağlık için yapılan spor neticesinde olumlu yönde fiziki değişim kaçınılmazdır. Sağlıklı yapmak için de sağlıklı yönlendirilmek, sunulan egzersiz programlarının takibinin yapılması ve kontrol altında olmanız gerekiyor.

Bunları neden anlattık, çünkü biz hizmet vermek için açtık bu tesisi. En büyük hedefimiz; üyelerimizin sağlıklı bilinçli ve mutlu olmalarını sağlamaktır. Önce insan kazanacağız onun akabinde gerekli olan diğer her şey gelecektir.

-Son olarak neden ZIM-BAA olarak seçildi salon ismi?

Benim çok fazla kullandığım bir söz var "zım-baa gibi olmak." Bende bu fikirle yola çıktım, önce özel eğitim verdiğim kişilerden bir takım kurup, ismini "zımbaa team" yaptım. Akabinde salon projemiz olunca daha fazla insana ulaşacağım için olan bir şeyi devam ettirmek istedim. Farklı ve bence akılda kalıcı oldu, iyi ki de oldu...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.