Hava Durumu

Spordan önce neden kahve içmelisiniz?

Çalışmalar gösteriyor ki, elinde kahveyle spor salonuna giren insanların gerçekten de bildikleri bir şey var. Çünkü, antrenmandan önce kahve tüketmek, antrenman performansına olumlu katkı yapıyor gibi duruyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2021 19:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2021 19:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Spordan önce neden kahve içmelisiniz?

Kafein, merkezi sinir sistemi, kalp ve tansiyonu kontrol eden muhtemel merkez üzerinde uyarıcı rol oynuyor. Tüm bunlar ise antrenmanda aklını ve bedenini daha fazla zorlamana yardım ediyor. Ayrıca, kendini iyi hissetmeni sağlayan dopamin gibi nörotransmitterlerin salınımını da artırıyor.

Kahve içenler daha az kalori tüketiyor

Bir başka deyişle, kahve tüketince terlemenin tadını çıkarıyorsun ve zorlandığın o son tekrarları daha rahat yapıyorsun. Dahası, araştırmacılar, antrenmandan önce kafein tüketen kişilerin daha sonra gün içerisinde 72 kalori daha az tükettiğini ve açlıklarını kontrol etme konusunda daha az sıkıntı çektiklerini belirtiyor.

Eğer egzersizlerini sabah yapıyorsan

Sabah egzersizlerinden önce bir fincan kahve içmeye ne dersin? Aslına bakarsan, zamanlama meselesi genel performansın üzerinde önemli bir rol oynayabilir. Kafein, mide tarafından 15-45 dakika içerisinde kolaylıkla emilir ve uyarıcı etkilerinin en yüksek olduğu evreye 30 ila 75 dakika arasında ulaşır. Yani, en mantıklı yöntem, kahveyi antrenmandan 1 saat kadar önce tüketmek.

Kahveyi tek başına tüketmemek önemli

Ayrıca, antrenmanına başlamadan önce başka sıvılara da ihtiyacın olacak. O yüzden su içmeyi de ihmal etmemen gerekiyor. Kahve içmiş olman, başka sıvılara ihtiyacın olmadığın anlamına gelmiyor. Eğer antrenmana başlamana 1 ya da 2 saat varsa, kahve ile birlikte bir bardak su içmen önemli.

Dikkat etmen gereken noktalar var

Unutmaman gereken bir diğer şey ise fazla kafeinin kabızlık yapan bir etkiye sahip olması. Antrenman sırasında zor anlar yaşamayı tabii ki istemezsin. Ayrıca, fazla kahve tüketimi dehidrasyona da yol açabilir. O yüzden de kahve tüketimini kontrol altında tutmalısın. Eğer genellikle siyah kahve içmeyi tercih ediyorsan, kahvene biraz süt eklemen gerekebilir. Bu sayede biraz karbonhidrat ve protein desteği de almış olursun. Her ikisi de uykudan sonra kan şekerinin düzelmesine yardımcı olabilir.

Eğer egzersizlerini geç saatlerde yapıyorsan

Gece kuşları için kötü haber: Eğer antrenmanlarını genellikle öğleden sonra ya da gece yapıyorsan, kahvenin egzersiz faydalarını kaçırıyorsun demektir. Kafein, tüketiminin ardından sisteminde 4-6 saat kalır. Etkileri ise her insan için farklıdır. Akşam 7 antrenmanından önce kahve içmen senin için sorun yaratmazken, en yakın arkadaşın aynı şeyi yaptığında tüm gece uykusuz kalabilir. Araştırmacılar, bu farklılığın genetik yapı, vücut ağırlığı ve yaş gibi, kafeinin enzimler tarafından parçalanması konusunda rol oynayan etkenlerden kaynaklandığını düşünüyorlar.

Uykunu feda etme

Her ne olursa olsun, kafein için uyku düzenini kurban etmemen gerek. İyileşme, iştah kontrolü ve çok daha fazlası için uykuya muhtaç olduğunu asla unutma. Eğer istenilen zamanda yatağa giremiyorsan, antrenmandan önce kahve tüketimini bırakman ya da geç saatler yerine sabah egzersizlerine yönelmen daha mantıklı olacak. Ayrıca, kafeini az olan kahvelere de yönelebilirsin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.