Hava Durumu

Suriye Kongresi 29 Ocak'ta! PYD katılacak mı?

Suriye'deki tüm grupların katılımıyla düzenlenmesi planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin 29-30 Ocak'ta Rusya'nın Soçi kentinde yapılacağı açıklandı. Kongreye katılacak grupların listesi konusunda henüz bir mutabakat sağlanamadığı için terör örgütü PYD'nin durumu netlik kazanmadı.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2017 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2017 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Suriye Kongresi 29 Ocak'ta! PYD katılacak mı?

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenmesi planlanan ve terör örgütü PYD'nin de davet edilmesiyle Ankara-Moskova hattında gerginliğe neden olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin tarihi belli oldu. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Asya ve Afrika Dairesi Başkanı Aidarbek Tumatov, söz konusu kongrenin 29-30 Ocak'ta düzenleneceğini açıkladı.

LİSTESİ KONUSUNDA MUTABAKAT YOK

Öte yandan Kazakistan'daki Astana görüşmelerine katılan heyetlerden birinde yer alan bir yetkili, Sputnik'e verdiği demeçte, Soçi'de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılacak kişilerin listesi konusunda henüz mutabakat sağlanmadığını, listenin önümüzdeki ocak ayının ortalarında netleştirileceğini belirtti. "Liste konusunda mutabakat sağlanmadı, ocak ortalarında netleşecek" ifadelerini kullanan kaynak, 'isimler üzerindeki çalışmaların sürdüğünü' de belirtti.

TÜRKİYE'DEN VETO

Öte yandan Türkiye, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 8. toplantıda, PYD/PKK'nın ya da uzantılarının Soçi'de düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılımını kabul etmeyeceğini bildirdi. Türk heyeti daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun vurguladığı çerçevede, terör örgütünün uzantılarının dahi kongreye katılmasının kabul edilmeyeceğini yineledi. Türkiye garantör ülkelerle, Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) terörist faaliyetlerle ilişkisi olmadığından hareketle Soçi'ye davet edilebileceği görüşünü paylaştı. Türkiye, Astana toplantısı öncesinde de Rusya ve İran'a bu yönde bildirimde bulundu.

ANLAŞMA SAĞLANMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen ay Soçi'de gerçekleştirdikleri zirvenin ardından Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanmasını kararlaştırmıştı. Kongrenin kısa süre içinde Soçi'de toplanmasının planlandığı ifade edilmişti.

ANKARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Rusya'nın Soçi kentinde Suriye'deki tüm grupların katılımıyla Suriye Ulusal Diyalog Kongresi düzenlenmesi kararı alınmış, kongreye terör örgütü PYD de davet edilmişti. Bu davet üzerine Ankara, Moskova yönetimine rahatsızlığını iletmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Kimse bizden teröristlerle aynı çatı altına girmemizi beklemesin" demişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.