Hava Durumu

Suriye ve Irak'ta ne kadar DAEŞ'li var? Dikkat çeken rapor...

BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan DAEŞ ve El-Kaide raporunda, DAEŞ savaşçılarının birçoğunun Afganistan'a gittiğine dikkat çekildi. Raporda, "Suriye ve Irak'ta 20 ile 30 bin civarında DAEŞ mensubunun olduğu tahmin ediliyor" bilgisine yer verildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2018 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2018 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Suriye ve Irak'ta ne kadar DAEŞ'li var? Dikkat çeken rapor...

BM Güvenlik Konseyi'ne terör örgütleri DAEŞ ve El-Kaide ile ilgili dikkat çeken bir rapor sunuldu. Raporda Afganistan'da 3 bin 500 ile 4 bin 500 arasında DAEŞ mensubunun bulunduğu ve bu sayıların giderek artığı belirtildi. Libya'da ise 3 bin ile 4 bin DAEŞ mensubunun olduğunun tahmin edildiği ifade edilen raporda, ''Suriye ve Irak'ta 20 ile 30 bin civarında DAEŞ mensubunun olduğu tahmin ediliyor.'' bilgisine yer verildi. Terör örgütü DAEŞ'in Suriye'nin doğusunda hala direnç gösterdiği kaydedilen raporda, örgütün, Suriye'de hala saldırılar düzenleyebileceği, Irak'ta ise kontrol ettiği bölgeler olmamasına rağmen çölde ve başka yerlerde saklanan ''uyuyan hücreleri'' olduğu kaydedildi.

''SURİYE'DE EN GÜÇLÜ ÖRGÜT EL NUSRA CEPHESİ''

Suriye'nin güneyinde Ürdün sınırında Rukban kampında yaşayan DAEŞ savaşçılarının aileleri arasında ''uyuyan hücreler'' olabileceği uyarısı yapılan raporda, Suriye'de şu an en güçlü örgütün El Nusra Cephesi olabileceği ifade edildi.

Raporda ayrıca DAEŞ'ın gelir kaynakları kurumasına rağmen Suriye'nin kuzeydoğusunda petrol gelirlerinin bir kısmının örgüte gittiği kaydedildi.

''EL KAİDE, SOMALİ, YEMEN VE SAHEL'DE DAHA GÜÇLÜ''

El Kaide terör örgütünün Somali, Yemen, Güney Asya ve Sahel bölgesinde DAEŞ'ten daha güçlü olduğuna işaret edilen raporda, örgütün uzun vadede uluslararası güvenliğe DAEŞ'ten daha fazla tehdit teşkil edebileceği uyarısı yapıldı.

Yemen'de de 250 ile 500 DAEŞ mensubunun bulunduğu ancak El-Kaide'nin varlığını daha fazla gösterdiği ülkede 6 bin ile 7 bin savaşçısının bulunduğuna dikkat çekildi.

Sahel bölgesinde ise DAEŞ'in Mali ve Nijer arasında sınırda aktif olduğu belirtilen raporda, bölgede El-Kaide bağlantılı Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin daha fazla etkin olduğu belirtildi.

Raporda, Somali'de de El-Kaide bağlantılı Eş-Şebab'ın etkin olduğu ancak DAEŞ'in merkeze ve Somali'nin güneyine doğru genişleme gibi stratejik bir hedefi olduğu ifade edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.