Hava Durumu

Suriyeli vekilin küstah sözlerine AK Partili vekilden sert tepki!

İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Koordinasyon Toplantısı'nda, Türkiye'ye yönelik saldırı niteliğinde ifadeler kullanan Suriye rejimi yanlısı milletvekili Jirair Reisan'a AK Partili Ravza Kavakcı Kan'dan sert tepki geldi.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2018 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2018 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Suriyeli vekilin küstah sözlerine AK Partili vekilden sert tepki!

Yıldırım, İsviçre'nin Cenevre kentinde Asya Parlamenter Asamblesi  (APA) Koordinasyon Toplantısı'nda Dönem Başkanı sıfatıyla yaptığı açılış  konuşmasında, Asya kıtasının yükseldiğini söyledi.

Dünyadaki sorunlardan tüm ülkelerin etkilendiğine işaret eden  Yıldırım, terör, aşırı eğilimler, bölgesel krizler, yasa dışı göç, kalkınma  farklılıkları, yoksulluk ve insani krizlerin dünya gündeminin değişmez krizleri  haline geldiğini kaydetti.

Yıldırım, parlamenter diplomasinin gücünün göz ardı edilemeyeceğine  dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda dünya üzerinde yaşanan belirsizlikler diğer coğrafyaları  olduğu gibi Asya'yı da çok etkiliyor. Evet, sorunlarımız ortak. Bizleri bir araya  getiren sebep de bu. Artık sorunlarımıza samimiyetle çözüm aramak  mecburiyetindeyiz. Bugün ertelediğimiz yahut görmezden geldiğimiz sorunlar, yarın  mutlaka tekrar kapımızı çalacak. Bu sefer daha daha ağırlaşmış, daha da  derinleşmiş şekilde bu sorunlarla yüz yüze geleceğiz."

"İnsanı yaşat ki dünya yaşasın"

"Türkiye olarak barış içinde, huzurlu ve mutlu bir dünya görmek için  kendi çapımızda gayret ediyoruz." diyen Yıldırım, Türkiye'nin dış politikasının  da bu gayretlerin tezahürü olarak "girişimci ve insani" yaklaşıma dayandığını  vurguladı.

Yıldırım, "insanı yaşat ki dünya yaşasın" anlayışıyla Türkiye'nin dış  politikasının hedefinde insanın bulunduğunu her zaman ifade ettiklerini  aktararak, şöyle konuştu:

  "Güvenliği çok önemsiyoruz. Günümüzde maalesef hiçbir ülke ve kimse  tam olarak kendini güvende hissedemez, göremez. İstanbul ne kadar güvenliyse  Londra da o kadar güvenlidir. Kahire ne kadar güvenliyse Washington da o kadar  güvenlidir. Dolayısıyla küresel terör sınır ve ülke tanımıyor. Gelecek endişesi  insanlarda gittikçe çok yaygınlaşıyor. Mevcut gidişat devam ettiği takdirde  yarının dünyasında yaşama şartlarının zorlaşacağına dair bir umutsuzluk var."

Dünyanın her köşesinin güvenilir hale getirilebileceğinin altını çizen  Yıldırım, terörün kurtulunması gereken en büyük küresel sorun olduğuna işaret  etti.

"Teröristler insanlığın düşmanıdır"

Yıldırım, terör konusunda dünyada çifte standart bulunduğunu ve  terörle mücadeleden asla taviz verilmemesi gerektiğini belirterek, şöyle devam  etti:

"Neye mal olursa olsun terör belasını insanlığın gündeminden  düşürmemiz gerekiyor. Terörün ve teröristin etkisiz hale getirilmesi bütün  ülkelerin öncelikli sorunu haline gelmek zorundadır. Çoğunlukla 'İslami terörist'  diye terör tanımlarının yapıldığına şahit oluyoruz ama şunu herkes bilmeli ki  terörün dini, etnik kökeni, inancı, mensubiyeti fark etmeksizin bütün teröristler  insanlığın düşmanıdır."

Türkiye'nin terörden dolayı 40 yıldır büyük bedeller ödediğini dile  getiren Yıldırım, Suriye'de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla hem DEAŞ  hem de PKK/PYD/YPG terör örgütlerine ciddi anlamda darbe vurulduğunu, orada  yaşayan insanların hayatının teminat altına alındığını ve ayrıca Türkiye'nin  Suriye ile 900 kilometreyi aşan sınırın önemli bir kısmının emniyetinin  sağlandığını anlattı.

Yıldırım, konuşmasının sonunda APA 11. Genel Kurul Toplantısı'nın 29  Kasım-2 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleştirileceğini belirterek, üye ülkeleri bu  toplantıya davet etti.

Suriyeli vekile sert tepki

Öte yandan toplantıda konuşarak Türkiye'ye yönelik saldırı niteliğinde  ifadeler kullanan Suriye rejimi yanlısı milletvekili Jirair Reisan'a sert tepki  geldi.

İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, söz hakkı alarak Reisan'ın Türkiye'ye karşı yönelttiği suçlamaların tamamen gerçek dışı olduğunu  vurguladı.

Kavakcı, "2011'de Suriye'de katliam başladı, insanlar ölmeye başladı.  Çocuklar, kadınlar, gençler, yaşlılar ve erkekler hayatlarını kurtarma  mücadelesine başladı. Onlar Türkiye'nin sınırında hemen yanı başındaydı,  sırtımızı dönemezdik. Bu insanlara kapılarımızı açtık, kalplerimizi açtık." dedi. 

Türkiye'nin Suriye'de barış istediğinin altını çizen Kavakcı, bu  ülkenin geleceğine yine Suriye halkının karar vereceğini belirti.  

Kavakcı, Suriye'de 500 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini,  Türkiye'nin 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını anımsatarak, "(Bazı)  Suriyelileri yerinde ziyaret ettim. Kadınların hikayelerini dinledim. Burada  tekrar etmeyeceğim, çünkü bir insan olarak (bu hayat hikayelerini) anlatmaktan  hicap duyuyorum." ifadesini kullandı.  

Türkiye'nin Suriyeliler de dahil yardım isteyen tüm insanlara  kapısının sonuna kadar açık olduğunu dile getiren Kavakcı, "Sivil savaştan eşit  şartlarda bahsedilebilir. Suriye'de sivil savaş yok ama katliam var. İnsan olarak  hep birlikte bunun (katliamın) sona erdirilmesini söylemek zorundayız." diye  konuştu. 

Toplantının ardından TBMM Başkanı Yıldırım ve beraberindeki  parlamenterler heyeti İsviçre'deki Türk vatandaşlarıyla buluşmak üzere Lozan'a  hareket etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.