Hava Durumu

Talep bu yıl arttı! Günlük fiyatı 2 bin lira...

Doğayla iç içe olma isteğiyle birlikte kamp-karavan turizmine ilgi sürüyor. Kamp kurmak için Ayvalık, Çanakkale, Manavgat bölgeleri öne çıkıyor. Peki karavanla veya çadırda tatil yapmanın maliyeti ne kadar? İşte cevabı...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2021 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2021 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Talep bu yıl arttı! Günlük fiyatı 2 bin lira...

Kamp, karavan turizmine ilgi sürüyor. Hayatın pek çok alanında değişikliklere yol açan Kovid-19 salgını, tüketicilerin tatil alışkanlıklarını da değiştirdi.

Özellikle tatil bölgelerinde artan tatil fiyatları, doğayla iç içe olma isteğiyle birlikte tüketiciler kamp ve karavan turizmine yöneldi. Kamp yapmak için en fazla Ayvalık, Çanakkale, Manavgat gibi bölgeler tercih ediliyor. Yanı sıra Karadeniz de kampçılar tarafından ilgi görüyor. Kamp bölgelerinde kişi başı konaklama fiyatları günlük 40 liradan başlayıp 120 liraya kadar çıkıyor.

Bayram tatillerine denk gelen dönemlerde ise bu fiyatlar artıyor. Ücretlerde geçen yıla oranla artış da söz konusu. Bazı kamp alanlarında hizmetler ödenen ücretin içinde olurken, bazılarında ise otopark, elektrik gibi ekstra hizmet bedelleri alınıyor. Tatillerini karavanda geçirmek isteyenlerin tercih ettiği rotaların başında Ege ve Akdeniz kıyıları geliyor.

Hafta sonu yoğun 

Manavgat'taki Osay Camping'in konaklama fiyatının günlük kişi başı 40 lira olduğunu belirten yetkili, "0-12 yaş arasından ücret talep etmiyoruz. Bu ücretin içinde şezlong, duş, elektrik, otopark hizmetleri de dahil. Şu sıralar sakinlik var. Hafta sonları yoğun oluyor. Kamp alanımız geniş olduğu için sosyal mesafe açısından sorun olmuyor" dedi.

Kampçılar tarafından Karadeniz'e de ilgi var. Sinop'taki Martı Kamping'de geçen yıl kendi çadırınız veya karavanınızla giderseniz eğer kişi başı ücret 65 lira idi. Bu yıl ise kişi başı hafta içi 75, hafta sonu 85 lira talep ediliyor. Bayram tatillerinde ise bu rakam 100 lirayı buluyor.

Kiralık çadır talep ettiğiniz takdirde iki kişilik ücret hafta içi 200, hafta sonu 225 lira, bayramda ise 250 lira. Martı Kamping yetkilisi, 1 Temmuz itibarıyla yoğunluk beklediklerini dile getirdi. Cunda'daki Ada Camping'de kamp gecelemesi kişi başı 120 lira. Karavan-motorkaravan ise 75 lira. Bayram tatillerinde ise kamp gecelemesi kişi başı 150 lira.

Karavan kiralama fiyatları dönemlik olarak değişiyor. Karavanların günlük kiralama fiyatları 600 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor. Kiralamalar en az 3-5 gün arasında yapılıyor.

Her bütçeye uygun 

Kampa gidecek olan tüketicilerin kamp malzemelerine de ilgisi artıyor. Online'da kamp malzemeleri satışlarının arttığını söyleyen IdeaSoft CEO'su Seyhun Özkara, "2021 Mayıs'ta bir önceki aya göre kamp ve outdoor malzemeleri yüzde 45 oranında siparişlerini artırırken, satış hacmini yüzde 53 oranında artırdı. Önümüzdeki birkaç hafta bu kategorilerde online satışların daha da artmasını bekliyoruz" dedi.

Online'da iki kişilik çadır fiyatları 300 liradan başlayıp, 2 bin liraya kadar çıkıyor. Fenerler 50-200 lira arasında değişen fiyatlardan satılırken, şişme yatakların fiyatı ise 200 liradan başlayıp bin lirayı buluyor. Kamp sandalyeleri 65-500 lira, kamp masası 60-500 lira arasında değişiyor.

Talep sürüyor 

Türkiye Kamp ve Karavan Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Ergin, salgın nedeniyle kamp ve karavana ilginin artarak sürdüğünü söyledi. Kamp üreticilerinin talebe yetişmek için çalıştıklarını belirten Ergin, "Karavan sahibi olmak isteyenler sıra bekliyor. Fakat kalacak kamp bulamıyorlar, kamp dışı kalmak istiyor.

Bu hem yoğunluktan hem de kriterlerine uygun kamp alanları bulamadıklarından. Karavan sahipleri kamping alanlarındaki fiyatları yüksek buluyor" dedi. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kamp ve karavan turizminin geliştirilmesine yönelik öneri sunduklarını hatırlatan Ergin, "Bununla ilgili bir dönüş alamadık. Fakat birtakım gelişmeler oldu. Potansiyel karavan alanları saha tespit çalışması yapıldı" dedi.

Türkiye genelinde başlatılan potansiyel karavan alanları saha tespit çalışması tamamlandı. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) açıklamasına göre, ülke genelinde 249 potansiyel karavan alanı tespit edildiği aktarıldı.

İşte öneriler 

Çadırlar hafif meyilli alanlara kurulmalı. Kamp alanına çöp poşeti götürülmeli. Gece kullanmak için fener alınmalı. Çadır kurarken rüzgâr yönüne dikkat edilmeli. Çadır fermuarı kapalı tutulmalı.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.