Hava Durumu

Tanrı kadını, onlar da Alacahırkaspor'u yarattı...

Bir istila ki öyle böyle değil. Alacahırkaspor'daki 'Asenalar' yüzünden erkekler işsiz kalmış durumda!.. Osman Turan başkansağıyla solunu bayanlara kaptırmış durumda. Hülya Zeytün 2. Başkan, Yasemin Apak başkan yardımcısı, Gülşah Gültekin'de kulübün kadın kollarının patronu. Böyle bir yapılanmanın bırakın Türkiye'de, dünyada bile ikinci örneği zor gösterilir.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2018 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2018 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Tanrı kadını, onlar da Alacahırkaspor'u yarattı...

RÖPORTAJ: ENGİN AKSÖZ

Aslına bakarsanız bugünkü röportajın fikir babası, değerli meslektaşım gazetemiz eski köşe yazarlarından Kayhan Kaymaz.

"Engin abi; değişik branşlarda faaliyet gösteren sporcu ve spor insanlarıyla ilgili farklı söyleşiler yapıyorsun. Tam sana gidecek bir konuk önereceğim istersen. Hülya Zeytun Bursa Amatör Kümesi'nin köklü kulüplerinden Alacahırkaspor'da kadın kolları başkanı. Aynı zamanda da aktif bir şekilde siyasetin içinde. Sanırım Türkiye'de de bir başka örneği yoktur. İstersen davet et, senin için de bir farkındalık olur."

Gündemim dolu olunca ve araya yaz da girince bir araya gelebilmek hayli gecikti, sonunda perşembe gününe mutabık kaldık kendisiyle.

Medyadaki davete tek başına icabet eder sanıyordum Zeytun'u; dolu dolu gelince şaşırmadım dersem yalan olur.

İyi ki de öyle olmuş. Meğerse bu Alacahırka, ülkenin erkek egemen sportif ve siyasal gündeminde bayanların sözünün geçtiği çok farklı bir camiaymış, öğrenince küçük dilimi yutacak gibi oldum.

'Üç çiçekle, bir böcek buyurdular odama'; Hülya, Gülşah, Yasemin bir de Osman Turan.

(Sevgili Kayhan, Zeytun'u kulübün kadın kolları başkanı diye tanıtmıştı ilk başlarda. Süreç içinde bu görevinden 2. başkanlığa terfi etmiş. Ondan boşalan göreve Gülşah Gültekin getirilirken, sacayağının diğer üyesi Yasemin Apak'ı da başkan yardımcısı yapmışlar.)

Bakarsanız bayanlar pek etliye, sütlüye karışmak istemez bizim ülkede. 'Aman benden uzak olsun' deyip, sosyal yaşam başta olmak üzere statükocu düzene mesafeli yaklaşırlar.

Alacahırka'daki kadın egemenliği; spor bağlamında kalsa da birçok ilkleri bünyesinde barındırdığı için bana çok ilginç geldi, konuşurken müthiş keyif aldım.

Yakında erkek sineği bile kapıdan içeri sokmazlarsa şaşırmam bu Asenalar(!), gidişat o yöne doğru çünkü...

O zaman sözü hepsi adına Hülya Zeytun'a bırakıp, sadede gelmenin zamanıdır...

Alacahırka Spor Kulübü'nün bunun dışında fark yaratan başka özellikleri var mı?

"Olmaz olur mu. Kulübün normal yönetiminin dışında, kadın kolları, gençlik kolları, üniversiteliler ve taraftar grubu yönetimleri, başka bir örneği daha bulunmayan, Alacahırka'ya özgü sosyal oluşumlar. Yanı sıra Osmangazi Kulüpler Birliği kurucuları arasındayız. Övünmek gibi olmasın ama kendimizle ne kadar iftihar etsek azdır."

Futbolun dışında hangi branşlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

"A Takımımız 2. Amatör Küme'de oynuyor. Yanı sıra genç takımımız mevcut. U 15 Takımı da kurulma aşamasında. Yanı sıra kick box, yüzme, atletizm, biatlon ve pentatlon dallarında faaliyet gösteriyoruz."

Kulübün toplam kadın üye sayısını öğrenebilir miyim?

"İki yüze yakın kadın üyemiz mevcut. Türkiye'de profesyonel kulüpler de dâhil, bu kadar çok sayıda kadın üyeye sahip bir ikinci kulüp olduğunu düşünmüyorum."

Bir bayan olarak sporun bu kadar içinde olmanızı gerektiren özel bir neden var mı, yoksa buna bir sevgi patlaması diyebilir miyiz?

"Asbaşkan Osman Turan Bey'in önerisiyle başladı her şey. Bana sunduğu proje kadın odaklıydı ve çok ilgimi çekti. Kadının sporun her branşında aktif olarak yer almasının yanı sıra, yönetici kademelerinde de rahatlıkla görev yapacağını düşünüyorum. Kadınlarımızın büyük çoğunluğu aile içinde 'elinin hamuruyla erkek işine karışma!' dayatmasıyla büyütülmenin sıkıntılarını yaşadı, yaşıyor da. Kendi payıma bir farkındalık yaratmak istedim. Hem bir anne, hem de elleriyle hamur yoğuran bir ev kadını olarak, spor yöneticiliğini de aynı şekilde başarabileceğime örnek olabilmişsem kendimi mutlu addederim. 'Anneler neler yapıyor bir görsünler' istedim. Bir anda her şey kartopu gibi büyüdü. Başlayınca da bu kez o beni bırakmadı, etle tırnak gibi olduk."

Kadınlar olarak kulübünüze ne gibi katkılarınız oldu. Yaratılan farkındalığın amacına ulaştığını söyleyebilir misiniz?

"İlk etapta sporcu ailelerini kazandık. Başlangıçta çekingen davransalar da tanıdıkça katılımların sayısı arttı. Ortak organizasyonlar yaparak kulüp çevresinde madde ve alkol bağımlısı kişilere ulaşarak kötü alışkanlıklarından kurtulmalarına katkı sağladık. Toplandıkları yerlerin hemen yanında bir okul olması kötü bir şeydi. Öğrencilere yanlış örnek olmamaları adına emniyetle iş birliği yaparak bayağı mesafe katettik. Yunusların yanı sıra, aile bireyleriyle, mahalle muhtarını da işin içine dâhil ederek, toplumun kanayan önemli bir yarasına merhem olmaya çalıştık. Osmangazi Belediyesi de olanakları ölçüsünde yanımızda oldu. Özellikle Sosyal Hizmet Müdürü Tamer Balaban'ın katkıları yadsınamaz."

Başka?

"Bayan odaklı çalışıyoruz. Anneler, ablalar, kardeşler en büyük destekçilerimiz. Sürekli iletişim içindeyiz. Üniversiteye hazırlanan gençlerimize, iş adamlarını devreye sokarak burs verdirmeye çalışıyoruz. Her ay onlarla düzenli toplantılarımız oluyor. Çekilişlerle hediyeler dağıtıyoruz. Kadınlarımız için altın günlerimiz var. Yaz ayları da piknikler organize ediyoruz."

Bu kadar güzelliğin mutlaka sıkıntıları da oluyordur sanırım?

"Hem de nasıl, kaplumbağa hızıyla çalışan bürokrasi ayağımıza vurulmuş bir pranga adeta. Özellikle düzenlemek istediğimiz etkinliklerde bürokrasiden bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. Maalesef nasıl davranılacağını, neler yapılması gerektiğini bir türlü öğrenemediler."

Maçlara gidiyor musunuz?

Fırsat buldukça gitmeye çalışıyorum. Kentimizin göz bebeği Bursaspor'un başarıları kulübümüz için de övünç kaynağı. Dilerim 2010'dan sonra bir kez daha şampiyonluk sevinci yaşatırlar bizlere."

Alacahırka Spor Kulübü'nün semtine yaptığı katkıları için neler söylersiniz?

"Öncelikli hedefimiz gençlerimizi kötü alışkanlıklarının yanı sıra, sosyal medyanın olası zararlarından uzak tutabilmek. Sosyal tesislerimize bağlattığımız internetle onları kontrol altına almaya çalışıyoruz. Kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek de farkındalık yaratma adına önemli bir adım."

Bir bayan olarak sporda şiddetle, küfrün önlenmesi noktasında neler düşünüyorsunuz?

"Hiç hoş şeyler değil bunlar. Maçları izleyen çok sayıda çocuklarımız da var. En azından onları düşünerek hareket etmeliler. Çünkü kötü örnek oluyorlar. Cezaların caydırıcı olmaması bir başka etken. Tribünlere baba statüsündekiler eş ve çocuklarıyla gelecek olursa, faydası olur diye düşünüyorum."

Peki, 'Ne olacak Türk futbolunun durumu?' diye soracak olursam. Milli Takımı yerli mi yoksa yabancı hoca mı çalıştırmalı?

"Yabancı sayısı çok fazla. Bu rakam her yıl kademeli olarak azaltılmalı. Ucuz ve kalitesiz yabancılar, yetişen gençlerimizin önünü tıkıyor maalesef. Doğru dürüst bir katkılarını da göremedim. Milli Takım'ın başında da bir Türk hoca olmalı. Çünkü bize bizden fayda var."

Biraz da siyaset. MHP İl Yönetimi'nin Kadınlar Kolu'nda üyesiniz. Siz mi istediniz bu durumu, yoksa birileri mi itti arkanızdan?

"Tercihimle belirlenmiş bir statüdür. Her şeyden önce ben bir Türk milliyetçisiyim. Bu teşkilatta yer aldığım için de çok memnunum."

O zaman şu soruyu sormanın tam zamanıdır. Siyasette yaşanan kutuplaşma için ne düşünüyorsunuz?

"Kısa ve öz bir cümle kurayım. Ne mutlu Türk'üm diyene..."

'Statünüzle ilgili olarak farklı bir şey anlatın' dersem, yanıtınız ne olur?

"Amatör kulüplerde mutlaka kadın ve gençlik kurulları olmalı. Bunun bir yasa ile teşvik edilmesi çok iyi olur. Kadın ulaşabileceği her yerde bulunmalı, sporun içinde ise mutlaka yerini almalı. Ben bunca görevimin yanı sıra, Bursa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu yönetimine de üyeyim. Medya sektöründe yönetici sekreterliği yaptım. Artvin doğumlu olsam da aynı zamanda Marmara Tokatlılar Federasyonu Bursa Şubesi'nin de Genel Sekreteriyim."

Hülya Hanım, Yasemin Hanım, Gülşah Hanım'la, Orhan Bey... Sizlere bu güzel ve ambiyansı farklı söyleşi için çok teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.