Hava Durumu

Tarihi anlaşma imzalandı!

Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin liderleri, tarihi boşanma anlaşmasına onay verdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2018 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2018 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Tarihi anlaşma imzalandı!

Dünyanın gözünü çevirdiği Avrupa Birliği (AB) zirvesinden tarihi karar geldi, uluslararası ajanslar gelişmeyi 'son dakika' koduyla duyurdu. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderlerinin Brexit anlaşmasını onayladığını açıkladı. 27 ülkenin lideri, 585 sayfalık tarihi boşanma belgesine imza attı.

Donald Tusk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Brexit sonrası İngiltere-AB ilişkilerinin geleceğine yönelik hukuki bağlayıcılığı olmayan siyasi bildiri metninin de onaylandığını duyurdu.

İspanya, zorlu müzakere sürecinin ardından İngiltere'nin ayrılmasını sağlayacak anlaşmayı Cebelitarık sorunu nedeniyle bloke edeceğini hafta içi ilan etmişti. Ancak, dün Madrid yönetimine 300 yıllık sorunun çözümü için garanti verildi ve kriz sona erdi.

Uzun süredir İngiltere'ye ait bölgenin egemenliğine ortak olmayı öneren İspanya, Cebelitarık'ın statüsünün yalnızca Madrid ve Londra yönetimleri arasında müzakere edilmesini istiyordu.

GÖZLER İNGİLTERE'YE ÇEVRİLDİ

AB'nin onayına rağmen, Brexit anlaşmasının İngiltere Parlamentosu'nda da kabul edilmesi gerekiyor. İngiltere Başbakanı Theresa May'in yaptığı anlaşma, Londra'da istifa rüzgarına ve siyasi depreme yol açmış durumda.

Londra'da şu ana kadar bu konuda görüş bildiren milletvekillerinin çoğu ise anlaşmaya karşı çıkıyor. 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı alan İngiltere, 29 Mart 2019'da AB'den resmen kopacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.