Hava Durumu

Tebriz milletvekili: ''İran Türkiye'nin arkasında duran bir ülkedir''

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakü'de okuduğu şiir sonrası gösterdiği tepki Ankara-Tahran ilişkilerinde gerginliğe neden oldu. Yaşanan süreci Ulusal Kanal'a değerlendiren Tebriz milletvekili Ruhullah Mütefekkir Azad ''Yanlış anlaşılma giderilmiştir'' dedi. ''İran, Türkiye'nin arkasında duran bir ülkedir'' diyen İranlı milletvekili, Türkiye-İran ilişkilerinin öneminde dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2020 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2020 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Tebriz milletvekili: ''İran Türkiye'nin arkasında duran bir ülkedir''

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Zirvesine ilişkin bilgi vermek ve fikir alışverişinde bulunmak üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı aradı.  

İletişim Başkanlığı'nın açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yeni bir sayfa açmak isterken bazı üyelerin kriz çıkarmak için sürekli bir çaba içinde olduğunu söyledi. Erdoğan, Michel'e ilişkilerin, bu kısır döngüden bir an evvel kurtarılması gerektiğini vurguladı. 

Görüşmede, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konuları gündeme geldi. Türkiye'nin Yunanistan'la istikşafi görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu defalarca ilettiğini belirten Erdoğan,  Ancak Atina'nın sürekli yeni bahaneler üreterek görüşmelerden kaçtığını ve kışkırtıcı adımlar attığını ifade etti. 

Doğu Akdeniz konusunda da yapıcı tutum sergileyen tarafın Türkiye olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı, bu konuda uluslararası konferans düzenlenmesi yönündeki önerinin hâlâ masada olduğunu belirtti. 

Türkiye-AB ilişkilerinin son iki yıldır bazı üyelerin dar çıkarlarına hapsedilmiş durumda olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ile tekrar büyük resim üzerinden karşılıklı fayda temelinde konuşmaya başlamayı arzu ettiklerini dile getirdi. 

Ankara-Tahran ilişkilerinde yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından İran tarafından olumlu mesajlar gelmeye devam ediyor.

Ulusal Kanal'a konuşan Tebriz Milletvekili Ruhullah Mütefekkir Azad, yanlış anlaşılmalara mahal verecek her durumun İran ve Türkiye düşmanları tarafından kullanıldığına dikkat çekti: ''Her söz ki bu kardeşliğe dabe vurur, biz bundan uzak durmalıyız, son günlerde söylenen sözler sayın Erdoğan kardeşimizin şiir okuması sonrası çıktı, biz gördük ki Türk yetkililer bu şiirde bir kasıt olmadığını açıkladı, bundan sonra daha da dikkatli olmalıyız, her sözümüze dikkat etmeliyiz ki bu tip yanlış anlaşılmalar oluşmasın.''

İran'ın her koşulda Türkiye ile işbirliği içerisinde olduğuna dikkat çeken İranlı Milletvekili, toprak bütünlüklerine saygının komşuluk ilişkilerinde kırmışı çizgi olduğunu belirtti: ''İran Türkiye'nin arkasında duran bir ülkedir, ve biz nasıl ki diğer komşularımıza saygı duyuyoruz, toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz, komşularımızdan da bunu bekliyoruz.''

Ruhullah Mütefekkir Azad, dostluğun birlikteliğin sağlamlaşması için daha fazla çalışılması gerektiğini vurguladı: ''Gerek çok çalışalım aramızda söz olmasın, söylenen sözleri de çabucak toparlayalım, birliğimizi yaratalım ve koruyalım.''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.