Hava Durumu

Tek çaresi gözleri çıkarmak! Kötü haber Türkiye'nin komşusundan geldi

Koronavirüsü geçiren ve geçirmekte olan binlerce kişide görüldü. Ölüm oranı yüzde 50 olarak kayıtlara geçerken, hastaların yüzde 80'i ise acil olarak ameliyata alınması gerekti. Şimdiyse kabus gibi son dakika haber Türkiye'nin komşusundan geldi.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2021 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2021 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Tek çaresi gözleri çıkarmak! Kötü haber Türkiye'nin komşusundan geldi

Koronavirüs salgınıyla felaketi yaşayan Hindistan, ülkede giderek yayılan ölümcül 'kara mantar' hastalığıyla bağlantılı vakaların patlamasıyla daha da zor duruma girmişti.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 50 

Normalde nadir görülen ve mukormikoz olarak da bilinen bu enfeksiyonda ölüm oranı yüzde 50 olarak kayıtlara geçiyor. Bazı hastalar ancak tek gözleri alınırsa iyileşebiliyor.

Hindistan'da son aylarda kara mantar enfeksiyonu, Kovid-19 hastalığını geçiren ve geçirmekte olan binlerce kişide görülmüştü. Doktorlar, Kovid tedavisinde kullanılan stereoidlerle bağlantısı olduğunu söylüyor. Özellikle diyabet hastaları risk grubunda görülüyor.

BBC'ye konuşan doktorlar, kara mantar enfeksiyonunun, koronavirüs hastalarında iyileştikten 12-18 gün sonra ortaya çıktığını ifade etti. Doktorlar, salgından etkilenen hastaların tedavisi için oluşturulan yeni merkezlerin hızla dolduğunu söylüyor.

SINIRA DAYANDI 

Hastaların yüzde 80'inden fazlasının acil olarak ameliyata alınması gerektiği aktarılırken, korkutucu bir haber, Türkiye'nin güneydoğu komşusu Irak'tan geldi.

Irak'ta, Hindistan'da 200'den fazla kişinin ölümüne yol açan kara mantar enfeksiyonundan ilk ölüm vakası kaydedildi.

Irak'ın güneyindeki Zikar vilayetinin Sağlık Genel Müdürü Saddam et-Tavil, yerel basına yaptığı açıklamada, vilayetin merkezi Nasiriye'de ölen bir kişide kara mantar enfeksiyonu tespit edildiğini belirtti.

ÖLÜM BELGESİ DÜZENLENİRKEN... 

Tavil, söz konusu enfeksiyonun, hayatını kaybeden kişinin ölüm belgesinin düzenlenmesi sırasında tespit edildiğini kaydetti.

Sağlık uzmanları, mantarın bağışıklık sistemi zayıf olanlara saldırdığını ifade ederek hastalığın yeni tip koronavirüs ile bağlantılı olduğu konusunda uyarıda bulundu. Hindistan'da yaklaşık 10 bin kişinin enfekte olduğu kara mantar hastalığı 200'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

EPİDEMİ İLAN EDİLDİ 

Hindistan'da Delhi, ölümcül ve kalıcı şekil bozukluklarına yol açan Kovid'e bağlı "siyah mantarı" epidemi ilan eden vilayetlerin uzayan listesinde yerini aldı. Başkentte vakaların artma hızı hastalığın "tehlikeli bir salgın" boyutuna ulaşması riskini taşıyor.

Mukormikoz adlı nadir mantar enfeksiyonunun görüldüğü vaka sayısı tek bir günde 153'e çıkarken Delhi yönetimi, Epidemik Hastalıklar Yasası'nı yürürlüğe sokarak bir yıl süreyle sağlık kuruluşlarının her enfeksiyon vakasını bildirmesini zorunlu kıldığını bildirdi.

ALARM VERİLDİ 

"Kara mantar" olarak da bilinen nadir ve ölümcül durum olan mukromikoz, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip insanları öldürebilen, mukromisetler olarak bilinen ve doğal olarak mevcut küflerden kaynaklanıyor.

Hastalığın belirtileri arasında göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı, nefes almada güçlükler ve kanlı öksürük yer alıyor.

İKİ GÖZÜNÜ BİRDEN KAYBEDEN HASTALAR VAR 

Diğer taraftan pandemiden önce doktorlar yılda üç ile dört vaka görüyorlardı. Şimdi, günde altı kara mantar vakasına bakıyorlar. Bazı uzmanlar, 20'li yaşların başındaki her ikİ gözünü kaybeden hastalarının olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Ortak Sekreteri Lav Agarwal mukormikoz olarak adlandırılan enfeksiyonu bir salgın olarak tanımlamaya ve şüpheli ya da doğrulanmış vakaların sağlık departmanına bildirilmesini zorunlu hale getirmeye çağırdı.

Kimyasallar ve Gübreler Bakanı Sadananda Gowda'ya göre en az 25 vilayet ve birlik bölgesi siyah mantar vakalarını kontrol altına almaya çalışıyor.

NADİR GÖRÜLÜYOR AMA... 

Kara Mantar hastalığı çok nadir görülüyor. Genellikle toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüne maruz kalmaktan kaynaklanıyor.

Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen Kara Mantar, kanser hastaları veya HIV/AIDS'li kişiler gibi diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde yaşamı tehdit edebilir.

İLAÇ YETİŞMİYOR 

Batıdaki Maharashtra eyaletinin sağlık bakanı Rajesh Tope, "Bir hastanın, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak 60 ila100 enjeksiyona (amfoterisin B) ihtiyacı var. Mevcut vaka yüküyle, 150 binden fazla enjeksiyona ihtiyacımız var. Şimdiye kadar bin 500 mukormikoz vakası bildirildi ve 850 hasta tedavi görüyor" ifadelerini kullandı.

GÖZÜNÜ ÇIKARDILAR 

"Kara mantar" hastası 54 yaşındaki Anıl Wankhede, Kovid tedavisi gördükten sonra hastaneden taburcu edildikten sonra baş ağrısı yaşadı ve sağ gözü şişti. Times'a açıklama yapan Wankhede, yardım almaya çalıştığı sırada sağ gözünün kapandığını söyledi. Birkaç doktor gördükten sonra Wankhede'ye nihayet mukormikoz teşhisi kondu.

Doktor Akshay Nair, Wankhede'ye hayatının tehlikede olduğunu ve tek seçeneğinin, mantarın yayılmasını önlemek için sağ gözünü alıp sinüslerini soyacak bir operasyon olduğunu söyledi. Nair, "Tüm dokuyı, yani sinirler ve göz kapaklarıyla birlikte tüm igözü çıkarmazsak enfeksiyon beyni istila edebilir. Bu durumda onların ayatlarını kurtaramayız" dedi.

52 GÜNÜN EN DÜŞÜĞÜ 

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte tespit edilen 127 bin 510 vaka, son 52 günün en düşük vaka sayısı oldu.

Toplam vaka sayısının 28 milyon 175 bin 44'e çıktığı ülkede son 24 saatte 2 bin 795 kişinin yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı sayısı 331 bin 895'e ulaştı.

VAKA LAR AZALIYOR, ÖLÜMLER AZALMIYOR 

Ülkede vaka sayıları düşerken ölümlerin henüz aynı hızda azalmadığı dikkati çekiyor. Ülkedeki vaka sayısı 4 Nisan'da 100 binin, 15 Nisan'da 200 binin, 21 Nisan'da 300 binin ve 30 Nisan'da 400 binin üzerine çıkmıştı.

Vaka sayısı son 24 saatte 9 Nisan'dan bu yana ilk kez 130 binin altına indi. 18 Mayıs'ta 4 bin 500'ün üzerine kadar çıkan günlük can kayıpları ise nispeten azalarak 27 Nisan'dan bu yana ilk kez 3 binin altına düştü.

Uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayısının belirtilenden çok daha yüksek olabileceğini söylüyor. Pozitif vaka oranının yüzde 9, iyileşme oranının ise yüzde 92,1 olduğu ülkede halen 1 milyon 895 bin 506 hastanın tedavisi sürüyor.

Kovid-19'a bağlı günlük can kaybı sayısı ilk kez 8 Mayıs'ta 4 binin üzerine çıkmış, 19 Mayıs'ta 4 bin 529 can kaybıyla salgının başından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

AŞILAMA YETERSİZ KALDI 

Bu arada, ülkede 16 Ocak'ta başlayan aşılama kampanyasında şimdiye dek 215 milyon 818 bin 547 doz aşı yapıldığı bildirildi. Nüfusu 1,4 milyara yaklaşan ülkede aşılama, henüz salgını durdurabilecek düzeye ulaşmadı.

Dünyanın en büyük aşı üreticilerinden Hindistan Serum Enstitüsü, artan talebe yanıt vermek için mayısta 65 milyon doz ürettiği AstraZeneca aşısından haziranda 90 milyon doz üreteceğini açıkladı.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre Hindistan, "dünyada en fazla vakanın görüldüğü ikinci, en fazla ölümün görüldüğü üçüncü ülke" konumunda bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.