Hava Durumu

'Teke' dünyaya Bursa'dan seslenecek!

Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkçe, Edebiyat, Kültür ve Eğitim sözcüklerinin kısaltması olan ve Azerbaycan'dan Çin'e, ABD'den Hindistan'a kadar geniş bir okuyucu ağına sahip uluslararası TEKE Dergisi'ni bünyesine kattı. Dergi, 26.ve 27 sayılarını Bursa'dan dünyadaki okuyucularına ulaştırdı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2018 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2018 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Teke' dünyaya Bursa'dan seslenecek!

-Tuba ÖZ-

Bursa Uludağ Üniversitesi, sosyal bilimler alanının en imtiyazlı dergilerinden biri olan ve en çok okunan Uluslararası TEKE Dergisi'ni bünyesine kattı. Türkçe, Edebiyat, Kültür ve Eğitim sözcüklerinin kısaltması olan uluslararası TEKE Dergisi, 26.ve 27 sayılarını Bursa'dan tüm dünyadaki okuyucularına ulaştırdı. Bursa Uludağ Üniversitesi, derginin editörü Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz ve derginin Yayın Kurulu Üyesi Prof. Dr. Semra Alyılmaz'ın, 30 yılı aşkın bir süreden beri görev yaptıkları Atatürk Üniversitesi'nden ayrılıp Bursa Uludağ Üniversitesi'ne geçiş yapmasıyla,  hem akademik kadrosunu güçlendirdi,  hem de saygın bir dergi olan TEKE'yi Bursa'ya getirerek, büyük bir başarıya imza attı.

DERGİNİN YAYINLANMA SEBEBİ

TEKE Dergisi'nin çıkış nedenini anlatan Dr. Cengin Ayyılmaz, şunları söyledi: "1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılıp Türk Cumhuriyetleri'nin bağımsızlıklarını ilan etmelerinden sonra Türk dünyasında ve buna paralel olarak Türkiye'de yaşanan gelişme ve değişmeler Türklük bilimiyle ilgili farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yakından takip edilmiş; bunlarla ilgili bilimsel toplantılar (kurultaylar, kongreler, sempozyumlar, şölenler...) düzenlenmiş; elde edilen "bilgiler" de kitaplar, makaleler ve bildiriler hâlinde yayımlanmıştır. Bazen de büyük emek ve özveriyle gerçekleştirilmelerine rağmen anılan toplantılarda sunulan bildiriler, yazılan makaleler imkânsızlık, duyarsızlık ve "farklı sebepler"le yayımlan(a)mamıştır. Bildiriler ve makaleler güncel bilimsel yazı türlerinin en başta gelenleri arasında yer alır. Bildirilerin ve makalelerin zamanında yayımlanmaması söz konusu makalelerde ve bildirilerde savunulan / ileri sürülen görüşlerin, bilgilerin güncelliğini kaybetmesine ve önemini yitirmesine sebep olur. Bazı bilim dallarında olduğu gibi Türklük bilimi alanında da bilim adamlarının en çok yakındıkları hususların başında bu durum gelmektedir. Genel anlamda Türklük bilimi alanında özel olarak da Türkçe, edebiyat, kültür ve eğitim alanlarında yapılan araştırma ve incelemelerin ilgililerine zamanında ulaştırılabilmesine katkı sağlamak amacıyla 2012 yılında Uluslararası TEKE Dergisi'nin yayımlanmasına karar verilmiştir."

AMBLEMİ VE LOGOSU

Prof. Dr. Ayyılmaz, uluslararası TEKE Dergisi'nin ambleminin özünü şu sözlerle dile getirdi: "Türk kağanları"nın, "beyleri"nin ve "buyrukları"nın / kumandanlarının anıtlarını ve yazıtlarını süsleyen; güneşi, ışığı, aydınlığı; erişilmez yerlere erişilebilirliği, yüceliği, bilgeliği; bağımsızlığı, özgürlüğü; kararlılığı; çevikliği, sürati; yazı, bolluğu, hareketi, bereketi, zenginliği; asaleti, cesareti ve hâkimiyeti temsil eden dağ keçisi / teke damgası oluşturmaktadır. Uluslararası TEKE Dergisi'nin Türk Dünyası Görsel Sanatlar Hizmet Ödülü sahibi Levent Alyap tarafından hazırlanan logosu Türkçe, Edebiyat, Kültür (ve) Eğitim kavram işaretlerinin baş harflerinden oluşmakta; içinde stilize edilmiş dağ keçisi / teke damgasını ve bir kalemi barındırmaktadır.  Uluslararası TEKE Dergisi'nin özgün amblemi ve logosu, Türkiye Cumhuriyeti Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.

TEKE'NİN İLKELERİ

*Uluslararası TEKE Dergisi http://www.tekedergisi.com/ adresinde elektronik olarak yayınlanan hakemli bir dergidir. Dergi, düzenli olarak üç ayda bir (Mart - Haziran - Eylül - Aralık) yılda 4 kez yayınlanmaktadır. Derginin bugüne kadar 27 sayısı ilgililerinin istifadesine sunulmuştur.

*Uluslararası TEKE Dergisi'nde eski Türk dili, eski Türk tarihi, tarihî ve çağdaş Türk lehçeleri, Türk dil bilgisi, eski Türk edebiyatı, yeni Türk edebiyatı, Türk halk edebiyatı ve Türkçe eğitimi ile ilgili makalelerle kitap tanıtımları ve değerlendirmelerine yer verilmektedir. Bununla birlikte Uluslararası TEKE Dergisi için tasarlanan yeni tasarımlar da her sayıda ilgilileriyle buluşmaktadır.

*Uluslararası TEKE Dergisi; EBSCO, DOAJ, ASOS Index, Index Copernicus, NewJour Electronic Journals & Newsletters, Türk Eğitim İndeksi gibi çeşitli ulusal ve uluslararası indeksler tarafından taranmakta; yayımlanan tüm sayılardaki makaleler için DOI (Dijital Nesne Tanımlayıcı) numarası temin edilmektedir.

*Uluslararası TEKE Dergisi, 2014 yılında TÜBİTAK'ın DergiPark sistemine de dâhil edilmiştir. TÜBİTAK'ın DergiPark sisteminde yer almak Uluslararası TEKE Dergisi'nin niteliğinin ve erişilebilirliğinin artmasına önemli katkı sağlamıştır.

*İlkeli ve nitelikli yayın anlayışıyla TÜBİTAK'ın DergiPark sistemine girmeyi başaran Uluslararası TEKE Dergisi, ilk sayılarından itibaren http://dergipark.ulakbim.gov.tr/teke/ adresinden de yayınlanmaktadır.

*Uluslararası TEKE Dergisi, her geçen gün okuyucu ağını genişletmekte; Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, ABD, Almanya, Avusturya, Brezilya, Bosana - Hersek, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, İngiltere, Japonya, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Macaristan, Moğolistan, Polonya, Rusya... gibi ülkelerde de önemli oranda takip edilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.