Hava Durumu

Telefonunu tamire gönderdi: Uygunsuz fotoğrafları sızdırıldı!

Apple bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Akıllı telefon serisi iPhone ile milyonlarca kişiye ulaşan Apple, yakın zaman önce düzenlediği etkinlikte iOS 15'i görücüye çıkartmıştı. Bunun akabinde teknoloji devinin bir müşterisinin uygunsuz fotoğraflarının sızdırılmasına yönelik haberlerle anılması oldukça dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2021 21:55
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2021 21:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Telefonunu tamire gönderdi: Uygunsuz fotoğrafları sızdırıldı!

Pek çok akıllı telefon kullanıcısının verileri sızdırılabiliyor. Özellikle güvenli olmayan uygulamaların telefonlarına indiren milyonlarca insan hem telefonlarında yer alan fotoğraflarının videolarının sızdırılmasıyla karşı karşıya kalıyor hem de kişisel bilgiler çalınıyor.

TAMİRE GÖNDERMİŞTİ FOTOĞRAFLARI SIZDIRILDI 

Birkaç yıl önce yaşanan olayda ise Apple'ın bir müşterisine yaşadığı mağduriyet sebebiyle milyonlarca dolar ödediği ortaya çıktı. 2016 yılında yaşandığı aktarılan olayın, müşterinin dava açmasıyla gün yüzüne çıktığı tahmin ediliyor.

ABD'li bir iPhone kullanıcısı 21 yaşındaki genç kadın telefonunda yaşadığı bir sorun sebebiyle tamirciye gidiyor. Pegatron Technology Service adı verilen bu tamir servisi, genç kadının telefonunu tamir için alıyor.

Telefonu tamir eden servis çalışanları kadının telefonunda yer alan uygunsuz fotoğraflarını bulunuyor ve bunları kaydediyor. Kaydetmekle kalmıyor genç kadınının fotoğraflarını Facebook'a yüklüyor. Hem de telefonun sahibinin Facebook hesabına yüklüyor. Elbette büyük bir sorun yaşanmasına neden olan olay sonrası genç kadın bir dava açıyor.

APPLE KADINA 3 MİLYON DOLAR ÖDEMİŞ OLABİLİR 

Yasal süreci başlatan 21 yaşındaki kadın, mahkemeye taşınan olaydan sonra Apple'dan 5 milyon dolarlık bir tazminat talep edilmiş. Apple'ın yaşanan tatsız olay sonrası 3 milyon dolar ödediği söyleniyor. The Verge tarafından haberleştirilen olay sonrası tamire giden telefonlardaki verilerin ve bilgilerin güvenliği tekrar tartışma yarattı.

Sadece iPhone için değil aynı zamanda her tamircide bu sorun yaşanabilir. Bu sebeple güvenilir olmayan servislerde telefonlarınızı emanet etmemeniz gerekiyor. Mümkünse, telefon modelinizin markasının orijinal tamir servisine göndermeye özen gösterin.

HEMEN SİLİNMESİ GEREKEN UYGULAMALAR AÇIKLANMIŞTI 

Akıllı telefonlarda bazı tehlikeler bulunuyor. Bu tehlikeler arasında ise mobil uygulamaların taklit edilmesi de yer alıyor. İşte yeni açıklanan ve telefonlardan hemen silinmesi gereken 6 mobil uygulama:

Teknolojinin kullanımının artması beraberinde mobil cihazların, sosyal medya hesaplarının ve bilgisayarların hacklenmesi ve veri çalınması yaygın bir şey haline geldi.

Hackerların kullanıcıların cihazlarına girmek ve bilgi çalmak için kullanabileceği çok sayıda yol bulunuyor ve bunun için de yeni yöntemler geliştiriliyor. Öte yandan bu kişilerin sizin haberiniz olmadan telefonunuza girmek için geliştirdikleri en yeni teknikler gerçekten de şaşırtıyor.

SAHTE UYGULAMALAR BÜTÜN VERİLERİNİZİ ÇALIYOR

Yeni yöntemler arasında popüler uygulamaların bir kopyası oluşturuluyor. Siz güvenilir bir uygulama olarak indiriyorsunuz ancak o sahte uygulama telefonunuza giriyor ve sizin bilgilerini çalıyor. Pek çok kişisel bilgiye ulaşmayı sağlayan sahte uygulamalar kullanıcıları tehdit ediyor.

Bir siber güvenlik şirketi olan BitDefender, dolandırıcıların yeni yönteminin popüler uygulamaları klonladığını söylüyor. Kullanıcıları kandıran bu uygulamalar kişilerin bilgilerinin çalınmasını ve pek çok şekilde dolandırıcılıkta kullanılmasına neden olabiliyor.

Yeni ortaya çıkan dolandırıcılık yönteminde Android kullanıcıları hedefte. Bir Android kullanıcısıysanız hemen telefonunuzu kontrol etmeli ve cihazınıza böyle bir uygulamanın indirilip indirilmediğini öğrenmelisiniz. Eğer yanlışlıkla da olsa bu 6 uygulamadan biri telefonunuzda yüklüyse hemen silmeniz gerekiyor.

Google Play Store her geçen gün daha güvenli bir hale gelse de yine de sahte uygulamalar da yer alabiliyor. Milyarlarca kişiye seslenen bu uygulama mağazası, zaten mevcut uygulamaların bir kopyasını oluşturmanın ve farklı web sitelerine yüklemenin alternatif bir yoluyla kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Siber güvenlik şirketi BitDefender, Google Play Store üzerinde gerçekleştirdiği araştırmayı Android telefonlarla kesinlikle bulunmaması gereken uygulamaları listelemiş oldu.

POPÜLER UYGULAMALAR GİBİ DURUYOR

Bu uygulamalar arasında ise Book Readr, Pluto TV, Kaspersky: Free Antivirus, VCL Media Player, Uplift: Health and Wellness App, Gosuslugi.ru gibi uygulamalar yer alıyor.

Söz konusu uygulamalar ise binlerce kişiye ulaşıyor ve bu sayede kullanıcıların kişisel bilgilerini çalıyor. Hem uygulamanın ismi hem de logosu konusunda resmen 'sahte ama gerçekmiş gibi görünen' uygulamaları geliştiren bu insanların amacı, kullanıcıları kandırarak kişisel bilgileri çalmak.

YÜKLEYENİ YAKAN UYGULAMALAR

Akıllı telefonların batarya performansı kağıt üstünde her ne kadar 'mükemmel' olarak görünse de işler kullanıma geçince değişebiliyor. pCloud tarafından hazırlanan yeni bir raporda ortaya çıktığı kadarıyla masum görenin mobil uygulamalar, telefonların bataryasını yiyip bitiriyor.

Telefon katili olarak adlandırılan bu mobil uygulamaların bazıları telefonun bataryasını resmen emiyor. Aktif olarak pek çok kişi mobil uygulamalara güveniyor.

Gerek spor yapmak için gerekse görüntülü ve sesli görüşmeler yapmak amacıyla ya da sosyal medyada gezinmek için popüler uygulamaları tercih eden milyonlarca kişi bataryasının daha çabuk bittiğine şahit oluyor.

TELEFON KATİLİ UYGULAMALAR 

Telefonların ömrünü kısaltan adeta öldüren bu uygulamaların konum bilgilerini çekmesi, kamera kullanımı ve benzer verileri sürekli takip etmesi bunları 'telefon katili' uygulamalar olarak adlandırılmasına neden oluyor.

Yapılan araştırmada da telefonların bataryasını sömüren bu uygulamalar telefonun sadece konum bilgilerini kullanmıyor. Wi-Fi açıkken sürekli veri çekmesi, parmak izi ve ekran kilidi gibi güvenlik yöntemlerini kullanması, kamera ve mikrofon gibi araçları kullanması telefonları yavaş yavaş öldürüyor.

Yapılan araştırmalara göre en çok batarya harcayan uygulamalar arasında: Fitbit, Verizon, Uber, Skype, Facebook, Airbnb, BIGO Live, Instagram, Tinder, Bumble ve Snapchat başta olmak üzere onlarca uygulama bulunuyor. Sıralanan bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu Türkiye'de de aktif bir şekilde kullanılıyor.

EN POPÜLER UYGULAMALAR DA BENZER ŞEKİLDE BATARYALARA SALDIRIYOR 

Kullanıcıların bataryalarına saldıran bu uygulamalar arasında sırasıyla WhatsApp, Zoom, YouTube, Booking, Amazon, Telegram, Linkedln gibi popüler uygulamalar da yer alıyor.

Yapılan bu araştırmada 100 uygulamanın incelendiği belirtiliyor. Söz konusu uygulamalar arka planda çok fazla veri kullandığı için telefonların şarjlarını bitiriyor.

Araştırma şirketi aynı zamanda uygulamaların zarar seviyelerini bir yüzde ile ifade ediyor. Liste yüzde 72 ile başlarken en üst noktada yüzde 90'lar aşılıyor.

YÜZDE 92'YE KADAR ÇIKIYOR 

En çok yüzde 92 ile Fitbit uygulaması bizleri karşılıyor. Bu uygulama giyilebilir cihazlarınızın verilerini topladığı için bu kadar batarya tükettiğini söylemek mümkün.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.