Hava Durumu

THY Euroleague'de heyecan bugünkü maçlarla start alıyor

Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki en önemli organizasyonu olan THY Euroleague'de yeni sezon bugün oynanacak maçlarla başlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2017 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
THY Euroleague'de heyecan bugünkü maçlarla start alıyor

Geçen sezon Fenerbahçe'nin şampiyonluğu ile sonuçlanan ve tarihte ilk kez bir Türk takımının zafere ulaştığı Avrupa'nın 1 numaralı basketbol organizasyonu olan Euroleague'de hasret bitiyor. Yeni sezonda Türkiye'den Fenerbahçe'nin yanı sıra Anadolu Efes'in de mücadele edeceği sezonda ilk maçlar bugün oynanacak. İlk haftada Fenerbahçe Malaga deplasmanına çıkarken Anadolu Efes ise bir başka İspanyol Real Madrid'i konuk edecek. Bu sezondan önceki iki yılda dörder takımla organizasyonda yer alan Türkiye, 6 sezon sonra iki takımla Euroleague"de boy gösterecek.

İLK KEZ 1958'DE

FIBA Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adı altında 1958 yılında ilk kez düzenlenen en büyük kupa, 1991'de FIBA Avrupa Ligi adı altında oynandı. Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB) arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2000-2001 sezonunda iki ayrı kupa olarak (FIBA Suprolig ve ULEB Avrupa Ligi) oynanan organizasyon, 2001-2002'den itibaren Euroleague yönetimi tarafından tek kupa olarak düzenlenmeye başladı.

FINAL FOUR MAYISTA

THY Euroleague'de, geçen sezon olduğu gibi 16 takımın katılımıyla, çift devreli lig usulüne göre oynanacak. Normal sezonda ilk 8'e giren takımlar doğrudan çeyrek finale yükselecek. Çeyrek final serisinde ise toplam 3 galibiyete ulaşacak takımlar adını Dörtlü Final'e yazdıracak. Ligde normal sezon 6 Nisan 2018'de bitecek. Çeyrek final serileri ise 17 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde oynanacak. Organizasyonun şampiyonunu belirleyecek Dörtlü Final ise 18-20 Mayıs 2018'de Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapılacak.

BU YIL 5 İSPANYOL

THY Euroleague'de bu sezon 5 İspanya takımı bulunacak. A lisansına sahip Real Madrid, Barcelona Lassa ve Baskonia Vitoria Gasteiz'in yanı sıra ULEB EuroCup'ı kazanan Unicaja Malaga ile İspanya Ligi şampiyonu Valencia da bu sezon Avrupa Ligi'nde yer alacak. Organizasyonda 5 İspanyol takımının yanı sıra Rusya Yunanistan ve Türkiye'den ikişer, İtalya, Almanya, Sırbistan, İsrail ile Litvanya'dan birer takım mücadele edecek.

3 YENİ EKİP

THY Euroleague'de geçen sezona göre 3 yeni takım yer alacak. Rusya Ligi'nde final oynayan Khimki ile ULEB Avrupa Kupası şampiyonu Unicaja Malaga ve İspanya Ligi'ni kazanan Valencia, THY Euroleague'in yeni ekipleri oldu. Geçen sezon THY Euroleague'de yer alan Darüşşafaka Doğuş, Galatasaray Odeabank ve Unics Kazan ise bu sezon ULEB EuroCup'a katılacak.

EN BAŞARILI FENER

Avrupa'nın kulüpler bazında bir numaralı basketbol organizasyonu THY Euroleague'de Türk takımları arasında tek şampiyonluk sevincini Fenerbahçe yaşadı. Son üç sezondur dörtlü finale kalan Fenerbahçe, iki yıldır da finale çıkmayı başardı. Geçen sezon İstanbul'da düzenlenen dörtlü finalde ilk önce İspanyol temsilcisi Real Madrid'i geçen Sarı Lacivertliler, finalde de Yunan ekibi Olympiakos'u yenerek Türk basketbol tarihinin erkeklerde en büyük kulüp başarısını elde etti.

EFES 2 DEFA

Bu sezon THY Euroleague'de yer alacak diğer Türk takımı Anadolu Efes ise 2 kez dörtlü finale kaldı. O zaman Efes Pilsen adıyla mücadele eden Lacivert Beyazlılar, 1999-2000 ve 2000-2001 sezonlarında dörtlü final oynadı. Lacivert Beyazlılar 2000 yılında Selanik'te düzenlenen organizasyonda finale kalamamasına rağmen 3. oldu. İstanbul temsilcisi bir sonraki sezon ise FIBA'nın düzenlediği Suprolig'de dörtlü finalde yer alıp yine üçüncülük kürsüsüne çıktı.

14 TÜRK TAKIMI

Türkiye, 1958 yılında başlayan kupada bugüne dek 14 takımla temsil edildi. Türkiye'yi 27 defayla en çok Anadolu Efes temsil etti. Lacivert Beyazlılar'ı 15 defayla Fenerbahçe, 12 kez Galatasaray takip etti. Ülker 11, Eczacıbaşı 8, İstanbul Teknik Üniversitesi 5, Darüşşafaka 4, Beşiktaş 2, Karşıyaka 2, Türk Telekom, TOFAŞ, Muhafızgücü, Altınordu ve Modaspor ise birer kez Türkiye adına kupada yer aldı. Avrupa'nın bir numaralı basketbol organizasyonunda Türkiye'yi ilk temsil eden takım Modaspor oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.