Hava Durumu

Tiroid Bezi Hücrelerinin Herhangi Bir Nedene Bağlı Olarak Aşırı Çoğalması: Tiroid Kanseri

Metabolizmayı düzenlemek gibi önemli görevleri olan hormonlar üreten bir salgı bezi olan tiroid bezi, hayati olayları düzenler. Peki Tiroid Kanserinin Nedenleri Nelerdir ? Tiroid Kanserinin Belirtileri Nelerdir ? Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2020 20:23
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2020 20:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Tiroid Bezi Hücrelerinin Herhangi Bir Nedene Bağlı Olarak Aşırı Çoğalması: Tiroid Kanseri

Tiroid bezi metabolizmayı düzenlemek gibi önemli görevleri olan hormonlar üreten bir salgı bezidir. Boyunda gırtlağın hemen arkasında bulunan bu bez vücut ısısı, metabolizma ve kalp atışı gibi hayati olayları düzenlemektedir. Tiroid bezi bazı nedenlere bağlı olarak aşırı bir büyüme gösterir ve hücreler anormal bir biçimde çoğalmaya başlar. Tiroid kanseri olarak adlandırılan bu durum boyun bölgesinde ağrı ve şişlikle kendini gösterir.

Tiroid bezi kanseri kendini oldukça gizleyen ve belirtilerini ileriki evrelerde gösteren bir kanser türüdür. Birçok türü bulunan tiroid kanseri bulunur. Kimi tiroid kanseri türü yavaş seyirli olurken kimi tiroid kanserleri hızla büyür ve yayılım gösterirler. Bunun için de her tiroid kanseri vakasının farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Günümüzde tiroid kanseri teşhisi o kadar kolaylaşmıştır ki en kolay tanı konulabilen kanser türlerinden biri haline gelmiştir. Bunda gelişen teknolojinin payı oldukça yüksektir. Oldukça nadir görülen bu hastalık tüm kanser türleri içerisinde %1'lik bir görülme oranına sahiptir. Uygun bir tedavi planlamasıyla hastalık ortadan kaldırılsa da zaman zaman metastaz ile de karşılaşılabilmektedir.

Tiroid türü birçok türde ve yapıda görülebilmektedir. Papiller tiroid kanseri türü en yaygın görülen tiroid kanseri türüdür. Folikül hücrelerinin neden olduğu bu türde hücreler tiroid hormonlarını depolar ve çoğaltır. Her yaş aralığında görülebilen bu kanser türü orta yaşlarda daha yaygın görülmektedir.

Foliküler tiroid kanseri türü de uzmandoktor.net görüşüne göre tiroid bezi içerisindeki folikül hücrelerinden dolayı görülmektedir. Bu tiroid kanseri türü papiller tiroid kanserine oranla daha şiddetlidir ve yayılım gösterebilmektedir.

Tiroid Kanserinin Nedenleri Nelerdir ?

Tıp dünyası halen tiroid kanserinin neden oluştuğu konusunda görüş birliğine varamamıştır. Tiroid bezi kanseri, tiroid hücrelerinin yapısının değişerek yani mutasyona uğrayarak oluştuğu düşünülmektedir. Tiroid bezi hücrelerinin yapısı çeşitli nedenlere bağlı olarak değişir ve anormal bir hızla üremeye başlar. Zamanla tiroid bezinde birikmeye başlayan hücreler bir süre sonra tümör oluşturmaya veya kanser oluşumuna neden olur.

Tiroid Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Tiroid kanseri hastalığın ilk evrelerinde genellikle belirti göstermez. Kanserli hücrelerin zamanla çoğalmasıyla beraber şu belirtiler görülür;

Boyundaki lenf düğümlerinin şişmesi ve hassasiyet oluşturması Kanserli hücrelerin yemek borusuna baskı yapmasından dolayı yutma güçlüğü veya yutarken kişinin ağrı çekmesi Boyunda ele gelen ve rahatlıkla hissedilen bir nodül Tümörlü hücre dokusunun ses tellerine yaptığı baskı nedeniyle ses değişimleri Boğazda şiddetli ağrılar gibi belirtiler tiroid kanserinde sıklıkla görülen belirtiler arasındadır.

Tiroid Kanserinin Tedavisi Nasıldır ?

Tiroid kanserlerinin birçok türü olduğu için uygulanacak tedaviler de oldukça çeşitlidir. Tedavi yöntemi hastanın durumuna, kanserin ilerlemesine ve yayılım gösterip göstermediğine göre değişiklik gösterir.

Tiroid kanserinde tedaviye hemen başlanmaya ihtiyaç duyulmayabilir. Tedavi genellikle yayılma olasılığı yüksek kanserlerde uygulanır. Eğer kanser yayılım göstermiyorsa ve şiddetli belirtiler göstermiyorsa endokrinoloji doktorları tiroidi yakından izler ve kendi haline bırakır. Hastalar yılda birkaç defa tarama programları için hastaneye gelir ve kanserin durumu hakkında araştırma yapılır.

Tiroid kanserinde kullanılan başlıca tedavi yöntemleri şu şekildedir;

Radyoaktif İyot Tedavisi: Radyoaktif iyot tedavisi tiroid bezi hastalıklarında sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminin temelinde radyoaktif içerikli ve büyük miktarlarda iyotun hastaya verilmesi vardır. Bu tedavi yöntemiyle kanserli hücrelerin küçültülmesi veya ameliyattan sonra çıkarılamayan ancak küçük boyutlu hücrelerin küçültülmesi sağlanır.

Tiroid Hormon Tedavisi: Bazı durumlarda cerrahi olarak tiroid bezinin tamamı veya bir kısmı çıkarılabilir. Bu durumda vücudun ihtiyaç duyduğu tiroit hormonu ilaç yoluyla hastaya verilir. Bu tedavideki kullanılan ilaç ömür boyu süren bir tedavidir ve kullanılması gereken bir ilaçtır.

Kemoterapi: Kemoterapi tedavisi tüm kanser hastalıklarında kullanılan ve oldukça etkili olan bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi tedavisi ile tiroid bezinde hızla çoğalan kanserli hücreler öldürülür ve hastalık ortadan kaldırılır. Kemoterapi tedavisinde kanserli hücrelerin yanı sıra sağlıklı vücut hücreleri ölmektedir. Bu nedenle hastalarda saç dökülmesi, yorgunluk ve zayıflama gibi yan etkiler de görülür.

Tiroid kanserini tanısı konulan hastalar, kanserin tipie ve yayılım gösterip göstermediğine bağlı olarak ekstra birkaç yıl daha yaşamaktadır. Bu sürenin uzatılması tedavinin eksiksiz ve düzenli olarak uygulanmasına da bağlıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.