Hava Durumu

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şubesi: Bu linç kampanyasına kayıtsız kalmayacağız

Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndaki eski İl Müftülüğü binasıyla ilgili yaptığı açıklamada, vakfa ait olan bu araziye dokunulmaması gerektiğini belirtip, "Bursa halkının 1980'li yıllarda yaptıkları küçük, büyük hayırlarla yıllarca dine ve devlete hizmete şahitlik etmiş bu vakıf binasının bundan sonra da yine aynı amaca hizmet etmesini Bursa halkı yürekten istemektedir" şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2020 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2020 16:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şubesi: Bu linç kampanyasına kayıtsız kalmayacağız

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bulunan, eski müftülük binasının bulunduğu arsada inşası devam eden projeye ilişkin tartışmalar devam ederken Türk Diyanet Vakıf-Sen Bursa Şubesi'nden açıklama geldi. Başkan Hilmi Şanlı, Büyükşehir Belediye Başkan Alinur Aktaş'a da seslenerek, "Şehreküstünde bulunan ve mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı'na ait olan bu yere dokunmayın" dedi.

Başkan Hilmi Şanlı'nın açıklaması şu şekilde:

"Bursa tarih kokan bir şehirdir. Medreseler, hanlar, hamamlar, çeşmeler, şifahaneler gibi daha birçok eserle donatılmıştır.

Her milletin tarihine sahip çıkması, gelecek nesillere daha da geliştirerek aktarması gerekir. Ancak Bursa'da bilerek veya bilmeyerek bir tarih kıyımı yaşanmaktadır. Buna birçok örnek verebiliriz ancak iki hazin tabloyu sizlere aktarmak istiyoruz.

Atatürk Meydanında, Setbaşı'ndan İnönü Caddesi'ne dönüşte 550 yıllık Sarı Kadı Abdullah Camii sağlam olmasına rağmen yol genişletme gerekçesiyle 1930 yılında yıkıldı. Peki, yol genişledi mi? Hayır! Yerine iki kamu bankası için bina yapıldı. Camiden geriye kalan çeşmesi de Hacılar Camii'nin önüne konuldu.

Çok değil yakın tarihimizde, 1520-1546 yıllarında yapılmış olan Suluki Camii yol genişletme, meydan yapma gerekçesiyle 1996 yılında yıkıldı 130 metre aşağıya bir benzeri yapıldı. Asıl yerine ise yol ve meydan değil Şehreküstü Meydanı'na nazır 21 katlı bir bina yapıldı.

Bunun gibi daha birçok tarihi eserimiz, tarihi mirasımız, vakfiyemiz hep bir bahaneyle oldubittiye getirilerek tarihin ve kadim şehrimiz Bursa'nın hafızasından silinmeye çalışılmıştır.

Bursa halkının vicdanında rahatsızlık uyandıran bu durumlar yetmezmiş gibi, şimdi de Şehreküstü Meydanı'nda bulunan Türkiye Diyanet Vakfı'na ait olan araziye, tarihi dokuya uygun ve Hanlar Bölgesi'ni perdelemeyecek şekilde üç katlı yapacağı binayı bir oldubittiye getirerek, "Meydana dâhil edilsin" "Hanlar bölgesinin önü açılsın" çığırtkanlığıyla bir kesim tarafından linç çalışması yürütülmekte olduğunu Bursa halkı ibretle izlemektedir. Ancak dine ve Diyanet'e karşı yürütülen bu linç kampanyasına halkımız ve Diyanet camiası kayıtsız kalmayacaktır.

Bursa halkının 1980'li yıllarda yaptıkları küçük, büyük hayırlarla yıllarca dine ve devlete hizmete şahitlik etmiş bu vakıf binasının bundan sonra da yine aynı amaca hizmet etmesini Bursa halkı yürekten istemektedir.

Buradan Başta Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş olmak üzere, bütün yetkililere sesleniyoruz: Şehreküstünde bulunan ve mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı'na ait olan bu yere dokunmayın. Burası vakıftır. Hepimiz vakıf malının ne demek olduğunu, amacının dışında kullanılmasının nasıl vebali olduğunu biliyoruz. Hep birlikte bu vakıf malını korumak, Bursalılar olarak boynumuzun borcudur. Türk Diyanet Vakıf- Sen Bursa Şubesi olarak; sayın yetkililerimize Fatih Sultan'ın 'Vakıf Bedduası'nı okumalarını tavsiye ediyoruz.

Türkiye Diyanet Vakfı'na ait olan bu yerin, tekrar Bursalı hemşehrilerimizin dini buluşma noktası olarak hizmet vermesini istiyor ve konunun takipçisi olduğumuzu duyuruyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.