Hava Durumu

Türkiye'de de görüldü... Durdurulamaz bir hızda yayılıyor!

Koronavirüs salgınında yeni bir dönüm noktası yaşanırken, nüfuslarının çoğunu aşılamayı başaran ülkeler bir bir alarm veriyor. Türkiye'de de görülen Delta varyantı Avrupa'da da hızla artmaya devam ederken, Avustralya'nın yanı sıra Afrika'nın 14 ülkesi de alarm veriyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2021 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2021 15:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye'de de görüldü... Durdurulamaz bir hızda yayılıyor!

Çin'in 31 Aralık 2019 tarihinde dünyaya ilan ettiği koronavirüs salgını, geride kalan bir buçuk yılda yaklaşık 4 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açtı, 180 milyon insana koronavirüs bulaştı.

Ülke nüfuslarının aşılanması hız kazanırken, dünyanın dört bir yanında uygulanan sokağa çıkma yasakları kalkmaya, karantina önlemleri gevşetilmeye başlandı.

DSÖ AÇIKLADI 

Ancak bu gevşeme kararları beraberinde de büyük bir tehlikeyi getirdi. İlk olarak Hindistan'da görülen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici" olarak tanımlanan Delta varyantı, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle dünya genelinde baskın tip haline geliyor.

Türkiye'de normalleşme takviminde yeni adımlar atılırken dünya genelinde etkisini gösteren Delta varyantına karşı da önlemler alınıyor. Sağlık Bakanı Koca şu ana kadar Türkiye çapında Delta varyantı tespit edilen kişi sayısının 134 olduğunu açıkladı.

TÜRKİYE'DE 16 İLDE GÖRÜLDÜ 

Dünyayı tehdit eden Delta varyantı, Türkiye'de 16 ilde görüldü. 134 vakanın 82'sinin İstanbul'da, 18'inin Düzce'de, 8'inin Van'da, 4'ünin Ankara'da, 3'ünin İzmir'de olduğu duyuruldu.

Bakan Koca, Delta varyantının, koronavirüsün dünyayı tehdit eden Delta varyantının, diğer mutasyonlarına göre yaklaşık yüzde 70 daha hızlı yayıldığını söyledi.

RUSYA ENDİŞESİ 

Rusya'nın başkenti Moskova'da tespit edilen yeni vakaların yüzde 90'ının Delta Varyantı olduğu açıklanırken, Rusya'dan Türkiye uçuşların başlatılması da endişe yaratıyor.

2021 sonunda Rusya'dan gelen toplam ziyaretçi sayısının 4-4,5 milyon bandında gerçekleşmesini öngörülüyor. Bu da Delta varyantı konusundaki endişeleri artırıyor.

Endişe yaşayan tek ülke elbette Türkiye değil. Almanya Başbakanı Angela Merkel Perşembe günü yaptığı açıklamada, son derece bulaşıcı delta varyantı enfeksiyonları azaltmada kaydedilen ilerlemeyi geri almakla tehdit ettiği için Avrupa'nın koronavirüse karşı savaşında "ince buz üzerinde" olduğunu söyledi.

MERKEL ENDİŞELİ 

Merkel, Almanya parlamentosuna sunduğu son hükümet açıklamasında, pandemiye daha fazla yanıtın Perşembe günü Brüksel'de yapılacak toplantıda Avrupa Birliği liderleri arasında ana tartışma konusu olacağını söyledi.

Merkel, "Umutlu olmak için nedenler olsa da, özellikle dünyanın fakir ülkelerinde pandemi bitmedi" dedi ve ekledi: "Ancak Almanya ve Avrupa'da da hala ince buz üzerinde ilerliyoruz."

Merkel, varyantlar hakkında uyarıda bulunarak, "Yeni ortaya çıkan varyantlar, özellikle şimdi delta varyantı, dikkatli olmaya devam etmemiz için bir uyarıdır." ifadelerini kullandı.

AB sağlık yetkilileri Çarşamba günü, delta varyantının Ağustos ayı sonuna kadar tüm vakaların oluşturacağını tahmin ettiklerini açıklamışlardı.

Yetkililer, mümkün olduğunca çok sayıda insanın tam olarak aşılanması gerektiğini söyledi. Ülkenin hastalık kontrol kurumuna göre, Almanya'da delta varyantı yeni vakaların yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor.

Ülke, endişe verici varyantın yaygın olduğu bölgelerden gelen yolcular için karantina konusunda AB ülkelerine ortak bir karar almaları için baskı yaptı.

Buna, ilk olarak Hindistan'da tespit edilen delta varyantının zaten vakaların çoğunluğunu oluşturduğu İngiltere de dahil.

İngiltere'nin yurtdışı seyahatlerine getirdiği ağır kısıtlamalara ise öfke ve tepkiler gittikçe artıyor. Pilotlar, kabin ekibi, seyahat acenteleri ve seyahat endüstrisinden diğer işçiler Çarşamba günü protesto gösterileri düzenleyerek hükümete daha fazla rota açması için neredeyse yalvardı.

İngiliz yetkililer, karantinasız seyahat destinasyonlarının genişletilip genişletilmeyeceğine ilişkin bir duyuru yapmaya hazırlanıyor.

Her ne kadar halkın tekrar yurtdışında tatil yapmasına izin vermek istediklerini ifade etseler de, hükümetin risklere karşı temkinli olduğunun altı çizildi.

Fransa'daki koronavirüs salgınında Delta varyantı vakalarının arttığı açıklandı. Fransa Hükümeti Sözcüsü Gabriel Attal, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Fransa'da Delta varyantının görülme oranının, geçen haftaya göre hızla arttığını duyurdu.

Ülkede Delta varyantının görülme oranının yüzde 9 ila 10'a çıktığı açıklanırken, Attal, bu oranın başkent Paris'in de bulunduğu Ile-de-France bölgesinde yüzde 12 ila 13 olduğunu vurguladı.

Fransa Halk Sağlığı Kurumunun dünkü verilerine göre, salgında ölü sayısı 110 bin 891'e çıktı. Virüs tespit edilen kişi sayısı ise 2 bin 320 artışla 5 milyon 762 bin 322'ye yükseldi.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, geçen hafta, Delta varyantının oranının yüzde 2 ila 4 arasında olduğunu duyurmuştu.

Danimarkalı sağlık yetkilileri, 17 Haziran'da Danimarka ile Belçika arasındaki Avrupa Şampiyonası maçına katılan futbol taraftarlarını acilen koronavirüs testi yaptırmaya çağırdı.

Maçı izleyen taraftarlar arasında en az üç kişide Delta varyantı tespit edilmesinin ardından çağrıda bulundu. Danimarka Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, Çarşamba günü Twitter'da yaklaşık 4 bin kişinin, koronavirüs testi pozitif çıkanların yanında oturduğunu yazdı. Danimarka, 2 Nisan'dan bu yana varyantın 247 vakasını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'daki 14 ülkede yeni tip koronavirüsün ilk kez Hindistan'da görülen "Delta" varyantının tespit edildiğini duyurdu.

DSÖ Afrika Bölge Ofisi Twitter hesabından yapılan açıklamada, kıtada Kovid-19 salgınının hızlı şekilde yayıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti dahil 14 ülkede Kovid-19'un 'Delta' varyantı tespit edildi." ifadesi kullanıldı.

DSÖ, Afrika'da vaka sayılarının haftalık yüzde 20 artış gösterdiğini kaydetti. Zambiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Namibya ve Uganda, vaka sayısının en fazla arttığı ülkeler olarak sıralandı.

Öte yandan Afrika'da koronavirüs vakalarının sayısı 5 milyon 300'e yaklaşırken kıtada virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 138 bini geçti.

Avustralya'da da koronavirüsün Delta varyantı hızla yayılmaya devam ediyor. Avustralya'nın Yeni Güney Galler Eyaleti Başbakanı Gladys Berejiklian, Sydney'nin koronavirüs salgınının "en korkunç" zamanlarından birini geçirdiğini ve çok fazla insanın ilk olarak Hindistan'da görülen "Delta" varyantıyla enfekte olduğunu bildirdi.

Delta varyantının çok bulaşıcı olduğuna dikkati çeken Berejiklian fakat mevcut kısıtlamaların yeterli olduğu konusunda içlerinin rahat olduğunu ifade etti.

Yeni Güney Galler Eyaleti Emniyet Müdür Yardımcısı Gary Worboys, yaptığı açıklamada, salgın zincirinin geçen hafta testi pozitif çıkan Sidney Havalimanı'nda görevli yabancı mürettebatı taşıyan bir sürücüden kaynaklandığını aktararak sürücüden kaynaklanan salgın zincirinin, 36 kişiyi enfekte ettiği bilgisini paylaştı.

Worboys, sürücünün aşı olmadığını ve maske takmadığını, bu nedenle hem kendisinin hem de işvereninin çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.