Hava Durumu

Türkiye'den ABD'nin Güney Kıbrıs kararına sert tepki!

Dışişleri Bakanlığı'ndan, ABD'nin Kıbrıs Rum yönetimine yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı hakkında yapılan açıklamada, "ABD'nin açıkladığı karar Ada'daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır. ABD'nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2020 22:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2020 22:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye'den ABD'nin Güney Kıbrıs kararına sert tepki!

ABD, Kıbrıs Rum yönetimine yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı aldı.

Karara ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

ABD'nin Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde bugün (1 Eylül) açıkladığı karar Ada'daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır.

Bu kararın Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceği de muhakkaktır.

Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde,  ABD'nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır.

ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini, bölgede barış ve istikrarın tesisi için mevcut çabalara destek vermesini bekliyoruz.

Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır.

AMBARGONUN TARİHİ

ABD, Kıbrıs'ta meydana gelen ve adada yaşayan Türklerin varlığını tehdit eden Rum ayaklanmalarının ardından Türkiye tarafından 1974'te başlatılan Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında hem Türkiye'ye hem de o zamanki adıyla Kıbrıs Cumhuriyeti'ne silah ambargosu uygulama kararı almıştı.

Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu 1977 yılında ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından kaldırılmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.