Hava Durumu

Türkiye'nin en iyi yerel tarih ve kültür dergisi Şehrengiz 11 yaşında!

İlk sayısından itibaren Bursa'yı yakından ilgilendiren tarihin unutulmaz olayları ve kahramanları ile şehrin kültürel dokusunu okuyucusuna ulaştıran Şehrengiz, yeni sayısında da yine çok özel konular hazırladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2020 07:16
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2020 07:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye'nin en iyi yerel tarih ve kültür dergisi Şehrengiz 11 yaşında!

Derginiz Şehrengiz, 11.yılına girdi. Pandemi nedeniyle yaklaşık 3 aydır okuyuculardan uzak kalan dergimizin yeni yaşını kutluyoruz. Şehrengiz bu ay yine çok özel konular hazırladı.

Şehrengiz Dergisi Sorumlu Yayın Yönetmeni Asuman Kurt Öge, yeni sayıda yer verilen konulara dair ipuçlarının yer aldığı bir yazı kaleme aldı.

Öge'nin, '11. YIL' başlıklı yazısı şöyle:

"Dünyayı bizden çok daha önce etkisi altına alan salgınla ülkemiz 11 Martta tanıştı.

Bir gün önce sinema, tiyatro salonlarını doldurup, doğum günleri kutlayıp, düğünlerde halay çekiyorken birden neye uğradığımızı şaşırdık. Hep beraber evlerimize çekildik, dostlarımızdan, sevdiklerimizden epey uzak kaldık.

En çok duyduğumuz üç şey sosyal mesafe (söylenmek istenen fiziki mesafe), maske ve vücut temizliği oldu.

Kimimiz bu dönemden 'çok ders aldığını' iddia ederken, kimimiz "salgın da neymiş bırak Covid 19'u covidin ağa babası gelse bana bir şey olmaz" dedi.

Uzmanlar tüm dünyayı tir tir titreten virüsün toplam ağırlığının sadece 1 gram olduğuna dikkat çekerek sosyal algıyı artırmak, insanların işi ciddiye almasını sağlamak istediler.

Bu arada sokağa çıkma yasakları geldi. Hafta sonları tatillerle birleşti, bayram bile kimsesiz, evde geçti. Gerçi gizlice kutlamalar yapılmış, bayramlaşılmış, 'bana bir şey olmazcılar' topluca covid 19'a yakalanmış!

Bu arada; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız da salgın dönemine takıldı. Ama ne olursa olsun bu iki önemli bayramımız öksüz kalmadı ve ellerimizde bayraklarla, balkonlarımızdan milli marşımızı ve daha pek çok marşımızı bağıra çağıra söyledik, alkışlarla sokaklarımızı, mahallelerimizi, şehirlerimizi inlettik. Söz konusu milli duygular olduğunda bedenler ayrı kalsa da kalplerin nasıl da bir araya geldiğini hep birlikte gördük.    

Derken...

1 Haziran geldi, yasakların çoğu kaldırıldı, döneme 'Yeni Normalleşme' ismi verildi.

Aslında Covid 19 hepimizi topladı, çıkardı, çarptı, böldü...

Hala da tehlike geçmiş değil.

Umarım gerçekten bu dönemden bir şeyler öğrenmişizdir.

***

Dergimiz Şehrengiz bu salgın döneminde 11. yılına girdi.

Kısıtlı günler bizi de etkilediğinden yaklaşık 3 aydır okuyucularımızdan uzak kaldık.

Ve şimdi yeni yaşımızı da kutlayarak yeniden buluştuk. Uzun yıllar boyunca da kesintisiz birlikte olmak dileği ile içeriğimizden bahsetmek istiyorum:  

Bursa'nın güzel ilçelerinden Gemlik'in Yunan işgaline uğramasının 100. Yılı sebebiyle dikkat çekici iki makale hazırladık. İlki; Naci Pehlivan tarafından kaleme alınan Yüzüncü yılda Gemlik'in Yunan İşgali, ikincisi ise; İbrahim Öge'nin hazırladığı bugünün feslilerine ibretlik dersler içeren, o yıllarda halkın uğradığı vahşeti gözler önüne seren yazısı...

Köşe dönmenin en kestirme yolunu araştıranlar define avına çıkma konusunda şüphesiz hem fikirdir. Ekrem Hayri Peker'in yerel basında Bursa'da defineci haberlerini araştırdığı yazısı bir hayli ilgi çekecek konulardan...

19. Yüzyılda Bursa'da ipek fabrikalarının açılması ile birlikte yaşanan toplumsal değişimi Uğur Ozan Özen araştırdı...

Evliyalar şehri Bursa'nın eski mahallerinde dolaşırken neredeyse her sokak başında ya da bir evin bahçesinde bulunan yatırlar ve türbeler de dikkat çeker. Bunlardan ikisinin oldukça dikkat çekici hikayesini Kerim Bayramoğlu sayfalarımıza taşıdı.

Turan Çalay Bursa'da bir Haffaf'ın, dükkânını devri sırasında tuttuğu tutanak ile dönemin haffaflarını kaleme aldı... Haffaf nedir bilmeyenler için de oldukça aydınlatıcı oldu...

Ömer Faruk Dinçel Osmanlı arşivinde incelediği iki vesikadan bizlere bir tespiti aktarıyor:  Osmanlı Devleti'nin düşmana karşı yapılan savaşların kazanılması için dervişlerden dua talep ettiklerini...

Kurumlardan ve yerel yönetimlerden haberlerin yer aldığı sayfalarımızı da dikkatle okuyacaksınız...

Keyifli okumalar..."

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.