Hava Durumu

Türkiye'nin savunma sanayii için 'dev adım'

Türkiye savunma sanayii için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Özellikle SİHA ve İHA ile dünyanın konuştuğu Türkiye için yeni bir sayfa daha açılıyor. Pek çok projeyle dünyaya açılan Türkiye dev adım ile yepyeni çalışmalara girişiyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2021 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2021 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye'nin savunma sanayii için 'dev adım'

Milli Teknoloji Hamlesi için Türkiye adım atmaya devam ediyor. Özellikle son dönemde dünyada büyük yankı uyandıran İHA ve SİHA'ları yurt dışına pazarlamaya başlayan Türkiye, bu alanda önemli bir projeyi daha devreye sokmaya hazırlanıyor.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, MKE ismi ile anonim bir şirkete dönüştürülecek. Hazine destekli ilk özel şirket konumuna gelecek MKE A.Ş silahtan yenilikçi teknoloji geliştirilmesine kadar birçok alanda hızla sonuca ulaşacak projeler üretecek.

YASA TEKLİFİNİN TBMM'YE GELMESİ BEKLENİYOR 

Sabah Gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, Türkiye, bazı silahları gereken kurşunu bile almak için zorlandığı dönemden NATO üyesi ülkelere silah ve savunma sanayi teknolojileri satan hale geldi.

Bu gelişmenin daha da hızlanması için önemli bir adım daha atılıyor. MKE'nin, hızlı kararlar alıp uygulamaya sokması, daha profesyonel işler yapması, buna dönük yabancı mühendisler dahil istihdam oluşturması için anonim şirkete dönüştürülmesi gündeme geldi. Gerekli yasa teklifinin hazırlıkları da yapıldı. Teklifin önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelip yasalaştırılması bekleniyor

1.2 MİLYAR LİRA SERMAYE İLE KURULACAK 

Hazırlanan teklife göre MKE A.Ş, 1,2 milyar lira sermaye ile kurulacak. Bu sermaye Hazine tarafından karşılanacak. Sermayeyi ödemesinden dolayı kaynaklanan yönetim ve diğer haklarının kullanımını ise Milli Savunma Bakanlığına bırakacak. Böylece hem TSK'nın ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük projeler gerçekleşecek hem de şirketin ürettiği şeylerin denenmesi konusunda MSB olanaklarının kullanılması mümkün olabilecek.

MKE A.Ş silah, mühimmat, kimyasal madde, petro kimya, kimyevi ürünler, araştırma, yenilikçi teknolojiler geliştirme, cihaz, sistem ve platformlar, mühendislik faaliyetleri, montaj, tasarım, modernizasyon, enerji, geri dönüşüm, inşaat-mühendislik gibi geniş bir yelpazede çalışmalar yürütecek. Kurum yurt içinde ve yurt dışında üretim yapabilecek. Özel endüstri bölgeleri ve eğitim kurumları açabilecek. Kurum, tamamen özel bir şirket gibi çalışacağı için yatarım ve projelerde ilgili bakanlıklardan onay alma, bekleme gibi yükümlülüklerden kurtulacak. İhale Yasası kapsamı dışına çıkabileceği için yatırımlarını daha hızla hayata geçirebilecek. Mevcut işçilerin hakları korunacak. İsteyen özel şirket çalışını gibi görevini sürdürebilecek. Bu statüyü kabul etmeyenler ise eşdeğer yerlere atanacak.

MİLLİ MUHARİP UÇAK GÖRÜCÜYE ÇIKTI 

Büyük bir heyecanla duyurulan ve gelişmeleri de merakla beklenen milli savaş uçağı 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda görücüye çıktı. Milli Muharip Uçak, ilk uçuşunu önümüzdeki yıllarda gerçekleştirecek. Türkiye'nin savunma sanayi tarafında attığı adımlar dikkat çekerken öte yandan Mili Muharip Uçak da görücüye çıktı. Savaş uçağı 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda karşımıza çıkıyor.

Savaş uçağının ilk kez Ankara'da görücüye çıktığı kaydediliyor. Vatandaşlardan büyük bir ilginin olduğu savaş uçağı 1.8 mach hıza ulaşabilirken 55 bin feet yüksekliğe de çıkabiliyor.

Fuarın gözdesi olan MMU, yeni nesil tasarımıyla ve teknolojisiyle dikkat çekiyor. Milli savaş uçağı, düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu ve benzeri teknolojik özelliklere sahip olacağı belirtliyor.

MMU sayesinde Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin'den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yerini almayı planlıyor.

RADARDAN KORUNACAK 

Türkiye'ye havacılık ve savunma alanında lig atlatması beklenen 5'inci nesil avcı uçağı olan Milli Muharip Uçak, radardan da korunacak.

Milli Muharip Uçak, 21 metre uzunluğunde ve kanat açıklığı 14 metre. Yapay zeka ve nörol ağ desteği de bulunan uçakta, dikkat çeken teknolojiler de kullanılıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye'nin en önemli projesi Milli Muharip Uçak'ın 2028'de Türk Hava Kuvvetlerine yerli ve milli olarak teslim edileceğini bildirilmişti.

Kariyerindeki gelişmelerden bahseden Kotil, TUSAŞ'ın kuruluş amacını ve faaliyet alanlarını anlattı. TUSAŞ bünyesinde yaklaşık 4 bin mühendisin çalıştığını söyleyen Kotil, 2028 itibarıyla bu sayının 10 bine çıkacağını, bunların çoğunun genç mühendislerden oluşacağını aktararak, "Bize gelecek arkadaşlardan tek istediğimiz, süper İngilizce'ye sahip olmaları. Kullandığımız tüm dokümanlar İngilizce. Önümüzdeki yıl son sınıf öğrencilerini okullarını bitirmeden işe alacağız." dedi.

Milli Muharip Uçak Projesi'ndeki son duruma ilişkin gelen soruyu cevaplayan Kotil, "Türkiye'nin en önemli projesi açık ara Milli Muharip Uçak'tır. 18 Mart 2023'te motor çalıştırıyor, hangardan çıkıyor ancak bunu uçurmak için 2 yıllık test süreci var. Uçak havaya kalktığı zaman geriye dönüşü yok. 2028'de Hava Kuvvetlerine bu uçağı yerli ve milli olarak teslim ediyoruz." şeklinde konuştu.

SOM-J GÜÇLÜ YAPISIYLA DİKKAT ÇEKİYOR 

Fuarda aynı zamanda pek çok silah ve füze de karşımıza çıkıyor. Roketsan'ın SOM-J füzesi de bu kapsamda fuarda sergilenenlerden biri. SİHA'larda yoğun bir şekilde kullanılan bu füzeler, ilerleyen dönemde Türkiye'nin adını bütün dünyaya duyurması bekleniyor. Aynı fuarda SOM'un ilk geliştirilen füzeleri de yer alıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise F-35 uçakları için geliştirilen SOM-J'nin Türkiye'nin milli muharip uçaklarında ve İHA'larda kullanılabileceğini söylemişti.

TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği Göktuğ projesinde atışların yakın zamanda başarıya ulaştığını görmüştük. Burada iki füze var Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri, bunlar da gerek menzilleriyle gerekse teknik özellikleriyle yerli savunma sanayine katkı sağlıyor.

TUSAŞ İLE GELİŞTİRİLİYOR 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda şu açıklamalarda bulundu:''Türkiye G7 ülkeleri arasında en çok büyüyen ülkelerden biri oldu. İmalat sanayimiz bu büyümeye katkı sağladı. Bu sayede sanayi sektörümüzdeki ilk çeyrekteki istihdam oranlarına baktığımızda 338 bin kayıtlı istihdam artışı olduğunu görüyoruz.''

Doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapabilmek. TOGG'u ilan ettiğimizde sektörden bize eleştiri geldi. "Doğuştan elektrikli, otonom otomobil için çok erken. İçten yanmalı motorlara yatırımlar devam edecek" dediler.

Bizim insansız hava araçlarında elde ettiğimiz başarı. Dünyanın en önemli basın kuruluşlarının yayınlarında insansız hava araçlarımız konuşuluyor. F-35 başarılı bir uçak. TUSAŞ'la birlikte milli muharip uçağı projesi gerçekleştiriyoruz. Savaşan İHA projesi için çalışıyoruz. 2023 hedeflerimizin biri de 81 ilin tamamında 100 dene yap atölyesi kurmak. 3 yıl boyunca dene yap projeleri atölyelerinde ücretsiz ders veriyoruz. Bu sene inşallah 27 ilimizde 36 dene yap atölyesi daha kuruyoruz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin savaşan insansız hava aracı (İHA) teknolojisine yatırım yapan birkaç ülkeden biri olduğunu belirterek, "Biz savaşan İHA'larımızı piyasaya çıkardığımızda emin olun dünya F-35'leri değil Türkiye'nin geliştirdiği savaşan İHA'ları konuşacak." dedi.

Varank, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da katılımıyla ATO Congresium'da gerçekleştirilen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın açılış töreninde konuştu. Geçmişten bu yana sanayi devrimlerinde ortak amacın verimlilikte yaşanan artışlar olduğuna işaret eden Varank, verimlilik vurgusunun 4'üncü sanayi devriminde daha belirgin olduğuna dikkati çekti.

TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİK 

Varank, bu süreçte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği sonuç odaklı hareket etme anlayışıyla, hızlı ve yerinde kararlar aldıklarını vurgulayarak, Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüyerek, G-20 ülkeleri arasında en çok büyüyen ülkelerden biri olduğunu anımsattı.

"İlk çeyrekte yüzde 12,2 büyüyen imalat sanayimiz gayri safi yurtiçi hasıladaki artışa en çok katkı veren sektör oldu. Bu sayede sanayi sektörümüzde ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 338 bin kayıtlı istihdam artışı yaşandı. İşte önemli olan, bu büyüme performansını daha sağlıklı, kalıcı ve sürdürülebilir hale getirmek. Bunun yolu da verimlilik ve ileri teknolojiye yatırım yapmaktan geçiyor. Bu alanlarda rekabetçi ülkelerden biri olmak için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Bunu sağlarken de inovatif bir şekilde hareket etmeye özen gösteriyoruz.''

VİTES YÜKSELTTİK 

"Bundan 10 yıl önce 'bin bir dereden su getirerek' İHA ithal etmeye çalışıyor, sonrasında bunların tamiri ve bakımı için adeta birilerinin keyfini bekliyorduk. Hamdolsun, bugün Türk mühendislerinin geliştirdiği Türk SİHA'ları Avrupa semalarında uçmak için gün sayıyor. Daha önce diğer ülkelerin teknoloji alanındaki çalışmalarını, adeta film izlermiş gibi gıptayla izleyen bir ülkeydik. Ama bugün Ay misyonu planlayan, uzay alanında araştırma yapabilen, üretim yapabilen bir Türkiye var. Türkiye'nin Otomobili projesi, makus talihini yenen Türkiye'nin bir başarı hikayesi olacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.