Hava Durumu

Türklüğün gördüğü ihanetler anlatıldı: 'Kötü anlamlar yüklediler'

Tarih alanında yaptığı araştırma ve yazdığı kitaplarla ünlenen Prof. Dr. İsmail Yakıt, "Türklük, yüzyıllar boyunca aşağılanmak anlamına gelen kelimelerle birebir aynı anlamlara gelen ifadelerle kullanılmıştır. Hatta Osmanlı Padişahları bile kendilerini Türk olarak görmemiş, Anadolu tebasını Türk olarak görerek aşağılamıştır. Fakat bu durum Osmanlı'nın son dönemlerinde değişmeye başlamış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla da son bulmuştur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2019 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2019 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türklüğün gördüğü ihanetler anlatıldı: 'Kötü anlamlar yüklediler'

Onuralp Özalp

Tarih alanında yaptığı araştırma ve yazdığı kitaplarla ünlenen Prof. Dr. İsmail Yakıt, Türk Ocakları Bursa Şubesi'nde 'Türk kavramının tarih boyunca gördüğü ihanetler' adıyla bir konferans düzenledi. Setbaşı'ndaki Türk Ocakları Bursa Şubesi'nde verilen konferansa, Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Mehmet Yüce ve çok sayıda tarih aşığı vatandaş katıldı.

Konferansta konuşan Prof. Dr. İsmail Yakıt, Türklük kavramının tarih boyunca geldiği anlamları anlattı. Tarihsel süreçte Türklük kavramına kötü anlamlar yüklendiğinden bahseden Prof. Dr. Yakıt, Görktürk Devleti'nden bu güne kadar, Türklüğü etkin kimlik olarak çok az sayıda kavmin kullandığını ifade etti. Türk Devletlerini incelediğinde çoğunun resmi ve diplomatik dilinin Arapça ve Farsçaya dayandığını anlatan Yakıt, ilk defa resmi dil ve diplomatik dil olarak Türkçeyi kullanan devletin Türkiye Cumhuriyeti olduğunun altını çizdi.

PADİŞAHLAR BİLE...

Türklük kavramının etnik bir ırk olmaktan ziyade siyasi bir yapısı olduğundan bahseden Yakıt, "Özellikle islamiyeti kabul ettikten sonra Türklük kavramı son plana itilmiştir. Tarih boyunca milletimize bizden çok komşu devletler ve düşmanlarımız Türk olarak hitap etmiştir. Türklük, yüzyıllar boyunca aşağılanmak anlamına gelen kelimelerle birebir aynı anlamlara gelen ifadelerle kullanılmıştır. Hatta Osmanlı Padişahları bile kendilerini Türk olarak görmemiş, Anadolu tebasını Türk olarak görerek aşağılamıştır. Fakat bu durum Osmanlı'nın son dönemlerinde değişmeye başlamış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla da son bulmuştur" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.