Hava Durumu

Ülkemizde yeni duyulmaya başlandı! İlaç gibi sebze...

Alabaş, ülkemizde son zamanlarda tanınmaya başlayan bir sebze. Turba benzeyen ve kalorisi çok düşük olan bu sebze, yüksek tansiyon sorununun da çaresi. Peki alabaş otunun sağlığa faydaları neler? Alabaşı kimler tüketmeli? Alabaş zayıflatır mı? Alabaş otu nasıl yenmeli?Uzman Diyetisyen Olcay Barış, alabaş otunun faydaları ve alabaş hakkında merak edilenleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2020 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2020 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Ülkemizde yeni duyulmaya başlandı! İlaç gibi sebze...

Lahana ailesinin bir üyesi olan, son yıllarda ülkemizde de sıkça duymaya başladığımız alabaş, namı diğer alabaş otu, yurtdışında 'kohlrabi' diye bilinir. Marketlerde ve manavlarda daha çok klasik turp rengine yakın renklerde satılır. 

C vitamini ve potasyum deposu

Diğer lahana ailesi sebzeleri gibi alabaş da potasyum ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Düşük kalorili olması ve yüksek lif içeriği sebebiyle tokluk süresini uzatır. Diyet menülerinde de sıkça yer alır. Potasyum ve C vitamininin yanı sıra içerisinde fosfor, kalsiyum, demir ve diğer mineralleri de barındırır. Antioksidan özelliği ile birçok kanser türüne karşı koruyucu etkisi bulunur.

Alabaşı kimler tüketmeli?

Yüksek C vitamini içerdiği için sigara içenlerin, grip-nezle gibi solunum yolu hastalıklarına sık sık yakalananların ve yüksek tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı tansiyon hastalarının tüketmesi gerekir.

Bunun dışında mineralce zengin olduğu için bağışıklık sistemi hastalıklarında tüketilmesi önerilir. Lif bakımından zengin olduğu için kabızlık sıkıntısı çekenler yemelidir.

Alabaş nasıl yenmeli?

Lahana ailesinin vücuttaki iyotu emen bir özelliği olduğu unutulmamalı ve bu yüzden haftada 1-2 adetten fazla tüketildiği durumlarda, iyotlu tuzu da menülerimize dahil etmeli, olası tiroid sorunlarının önüne geçmeliyiz.

Bunun dışında daha çok salatalarda kullanımı yaygın olan alabaş bitkisi, hem çiğ hem de pişirilerek yenebilir. Yapraklarından sarma da yapılabilir.  

Alabaşın faydaları

Akciğer ve kalın bağırsak kanseriyle savaşır

Düşük kalorisiyle kilo vermeye yardımcı olur.

Hemoroidi önler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.