Hava Durumu

Uyku probleminiz varsa bunlara dikkat edin

Uykuyu bozan etkenlerin başında ruhsal rahatsızlıkların geldiğini belirten Psikiyatrist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, uyku bozukluğuna karşı dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2017 22:03
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2017 22:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Uyku probleminiz varsa bunlara dikkat edin

Uykunun duygusal etkinliklerin sınırlandığı, tepki gücünün zayıfladığı, hareket sağlayan kasların nerdeyse tamamının dinlenme durumuna geçtiği ancak uyandırılabilirlik durumunun her şeye rağmen devam ettiği bir bilinç durumu olduğunu belirten Üney, yaşamımızın ortalama üçte birinin uykuyla geçtiğini ifade etti.

SÜRESİ VE KALİTESİ...

Üney şunları söyledi: "Uyumak esasen bedenen ve ruhen bir arınma dönemidir. Bu arınma dönemi aynı zamanda hem yenilenme hem de yeni bir güne dayanıklı bir şekilde hazırlanmayı da barındırır. Çocuklarda büyüme hormonunun salgılandığın dönem de gene uykudur. Dolayısıyla uykunun süresi ve kalitesi çok önemlidir. Uyku kalitesini bozan birçok unsur vardır. Bunlar mekanik olabilir(yatağın konforsuz olması, yatarken giyilen giysilerin sıkı olması gibi.) gene bazı hastalıklar uyku kalitesini bozabilirler. Kalp yetmezliği, uyku apnesi, solunum yolu hastalıkları gibi hastalıklar buna neden olabilirler. Bunlar dışında bebek ve çocuklarda uyku süresi yetişkinlere göre daha uzundur. Yaşla birlikte uyku süresi azalmaktadır. Orta yaş ve üstünde 5-6 saatlere kadar düşmesi olağandır."

Uykuyu bozan etkenlerin başında ruhsal nedenler olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, şöyle devam etti:

"Uyku süresinin artması ya da azalması, uykuya dalmakta zorluk, sık uyanma ve bir daha uykuya dalamama, erken uyanma, uykudan yattığından daha yorgun kalkma, uzun uykuya rağmen dinlenememe bize daha çok psikolojik sıkıntıları işaret eder. Sağlıklı uyku için tavsiyeler

BUNLARA DİKKAT

Uyku kalitenizi artırmak için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Gün içerisinde yapılan küçük egzersizler bedensel olarak yorulmanızı sağlayacak uykuya dalmanız kolaylaşacaktır.  Gün içinde yaşadığınız olayları gece yattığınızda çözme olasılığınız yoktur. Yaşadığınız sıkıntılı olayları ve çözümleri yatağa yattıktan sonra eşinizle paylaşmayın. Hem kendi uyku kalitenizi hem de eşinizin uyku kalitesini düşürecektir. Gün içerisinde kısa kestirmeler yapmanız geceki uyku kalitenizi düşürecektir. Televizyon karşısında uyumayın. Bu asla dinlendirici olmayacaktır. Uyumak için alkol kullanmayın. Biyolojik saatinizi bozmayın. Gece yarısından önce uyumaya özen gösterin. Bu daha dinlendirici uyku sağlar. İşiniz veya mecburiyetiniz olmasa bile mutlaka erken kalkın ve ona uygun bir kalkma düzeni oluşturun. Yatmadan önce ağır bir yemek yemeyin. Uykunuz gelmediğinde ılık bir duş almak sizi rahatlatacaktır. Geceleri çay ve kahve gibi uykunuzu bozabilecek içeceklerden uzak durun. Eve geldiğinizde yorgun olabilirsiniz. Ancak kısa bir uyku şekerlemesi geceki uykunuzu olumsuz etkileyebilecektir. Uzun süren uykusuzluklar psikiyatrik hastalıklara neden olabilmektedirler."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.