Hava Durumu

Vay ANoM vay! Cepten cebe yayılması yetti!

FBI'ın devreye girmesiyle üç yıl önce hayata geçirildi, uygulamayı indiren uluslararası suç örgütü üyelerinin 25 milyon mesajı anbean polisin önüne düştü. Düğmeye basılmasıyla tarihin en büyük operasyonuna imza atıldı, 83 milyon dolar nakit paranın yanı sıra yakalananlar dudak uçuklattı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2021 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2021 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Vay ANoM vay! Cepten cebe yayılması yetti!

Küresel suç örgütlerini hedefleyen şimdiye kadar gerçekleşmiş en büyük operasyonun perde arkası şok etkisi yarattı, ANoM adlı uygulama sayesinde 18 ülkede birden baskınlar yapıldı.

Dünya çapında organize suç örgütlerine karşı düzenlenen dev polis operasyonunda 100'i aşkın gözaltı var, global çeteyi çökerten ise cep telefonlarına yüklenen bir uygulama oldu.

Reuters haber ajansı, ABD'nin başını çektiği operasyonun İngiltere, Almanya, Avustralya, İsveç, Danimarka, Estonya, Norveç, Litvanya, Yeni Zelanda ve İskoçya gibi ülkelerde gerçekleştiğini bildiriyor.

Avusturalyalı yetkililer, toplam 18 ülkede organize suç örgütlerine karşı yürütülen küresel operasyonun Avustralya'daki sonuçlarına ilişkin Salı günü bir basın toplantısı düzenledi.

Yetkililer, "Operation Ironside" adıyla ABD'nin istihbarat teşkilatı FBI'ın da desteğiyle düzenlenen operasyon kapsamında sadece Avustralya'da 224 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Suç örgütü üyelerinin kullandığı 'AN0M' adlı şifreli mesajlaşma sistemine polis FBI'ın desteğiyle sızdı, tüm şüpheliler tespit edildi. Şüpheliler Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu ülkelerinde uyuşturucu ticareti yapıyordu.

Avustralya Federal Polis Şefi Reece Kershaw, gizli mesajlaşma sisteminin 2018 yılından beri takip edildiğini, altı uyuşturucu laboratuvarının açığa çıkarıldığını, çok sayıda silah ve yaklaşık 35 milyon dolar nakit paraya da el konulduğunu açıkladı.

AVRUPA AYAĞI BU SABAH AÇIKLANDI 

Yeni Zelanda'da da operasyon kapsamında 35 kişi gözaltına alınırken, operasyonun Avrupa ayağında yakalananların sayısı ise 800'den fazla. Küresel operasyonun Avrupa ayağını ise Avrupa polis teşkilatı Europol duyurdu.

Europol'ün Hollanda'nın Lahey kentindeki merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen yönetici Jean-Phillipe Lecouffe, Avrupa'da 16 ülkede baskınlar yapıldığını açıkladı.

Europol'ün verdiği bilgiye göre, 48 milyon dolar nakit paranın yanı sıra kripto paranın da ele geçirildiği baskınlarda İsveç'te 70, Hollanda'da ise 49 kişi yakalandı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da "Organize suçlara karşı ağır bir darbe" cümlesini kurdu. Morrison, operasyonun Avustralya kolluk güçleri açısından da bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Suç örgütlerine karşı şimdiye kadar düzenlenen en kapsamlı operasyonun arkasında ise bir yazılım var. Sistemin özel bir telefona yüklendiğini ve uygulamanın şifrelenerek kullanıldığını vurgulayan polis şefi Kershaw, çete üyelerinin yıllarca cebinde olduklarını kaydetti.

Polis şefinin verdiği bilgiye göre, takip edilen mesajlaşmalarda örgüt üyeleri sadece uyuşturucu, şiddet ve masum insanların öldürülmesinden bahsetti. Takip sırasında, bir cinayet planı da önlendi.

Örgüt üyelerinin bir aileyi hedef aldığını ve bir kafeye makineli tüfekle saldırı planladığını söyleyen Avustralyalı yetkililer, dosyada toplamda ise 525 suçlamanın bulunduğunu ifade etti.

Suç çetesinin Avustralya'daki liderinin ise ülkeden kaçtığını söyleyen Kershaw, "Eğer ne kadar erken teslim olursa kendisi ve ailesi için o kadar iyi olur" ifadelerini kullandı.

CEPTEN TUZAĞA DÜŞÜRDÜLER 

Federal Polis Şefi Reece Kershaw, FBI yetkilileriyle 2018 yılında buluştuklarını, birkaç bira içtikten sonra projenin doğduğunu söyledi. Kontrolü ele geçirilen ANoM uygulaması, kısa sürede cep telefonları için efektif hale getirildi.

Programa gizli bir 'arka kapı' yerleştiren FBI ve Avustralya polisi, suç örgütlerinin mesajlaşmalarını anlık olarak takip etti. Çete üyeleri ise ANoM'u kullanırken hep güvenli olduğu varsayımıyla hareket etti.

Gizli polislerin teşvikiyle, suç örgütü üyeleri uygulamayı ortaklarına güvenli bir iletişim aracı olarak yaymaya başladığında, kolluk güçleri de mesajlaşmaları takip edebilir hale geldi. Üç yıllık süreçte uluslararası suç örgütü üyeleri birbirlerine 25 milyon mesaj gönderdi.

The Sydney Morning Herald gazetesi, operasyonun işleyişini şu şekilde anlattı: "2018'den itibaren FBI, AN0M'un kontrolünü gizlice elinde tutuyordu ve Avustralya polisi, teknik olarak platformdaki mesajlaşmaların şifresini çözdü ve yıllarca onları izledi.

Platform Salı günü tamamen kapatılmadan önce bu izleme, yıllar boyunca çok değerli istihbarat sağladı. Özel olarak değiştirilmiş bir Google Pixel telefonuna yüklenen uygulama, gizli polisler tarafından önemli organize suç örgütü üyelerine tanıtıldı. Bu kişiler daha sonra uygulamayı yeraltı dünyasına tanıtmak ve yaymak için kullanıldı ve kullanıcı sayısının önemli ölçüde artmasına yardımcı oldu."

Gazeteye göre, uygulamaya güvenen suç örgütü üyeleri şifre kullanmadılar ve uyuşturucu nakliyelerinin fotoğraflarını paylaşacak kadar ileri gittiler. Gazete, polisin uygulamada dünya çapında yaklaşık 12.500 kullanıcısının, Avustralya'da ise yaklaşık 1100 aktif kullanıcısının olduğunu söylediğini yazdı.

AN0M uygulamasının etkinleştirildiği telefonlarda e-posta, arama veya GPS hizmetleri bulunmuyordu, yalnızca diğer AN0M telefonlarına mesaj gönderilebiliyordu. Ayrıca bu cihazların sadece karaborsadan satın alınabildiği ve bunun için mevcut bir kullanıcıdan bir kod gerektiği kaydediliyor.

Avustralya Federal Polisi yaptığı yazılı açıklamada, "Suçluların bir cihaz alabilmek için bir suçluyu tanıması gerekiyordu" dedi ve ekledi: "Cihazlar, organik olarak dolaşıma girdi ve uygulamanın güvenilir olduğunu düşünen suçlular arasında yaygınlaştı, çünkü yüksek profilli organize suçlular buna kefil oldu."

Avustralya polisinin paylaştığı fotoğraflarda, operasyonda devasa miktarda nakit paranın yanı sıra çok sayıda silahın ele geçirildiği görülüyor.

Sniper silahlarından pompalı tüfeklere bir cephane göze çarparken, ayrıca tonlarca uyuşturucu ve lüks otomobiller ve saatlere de polisler tarafından el konuldu.

Uyuşturucu çetelerine yönelik Almanya'da düzenlenen operasyonlarla ilgili de Alman yetkililer Hessen eyaletinde düzenleyeceği basın toplantısında bilgi verecek.

Almanya'da 100'den fazla ev, işyeri ve depolama merkezine baskınlar düzenlendi. Almanya'daki şüphelilerin de Avustralya'daki gibi şifreli mesajlaşma sistemini kullandığı belirtiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.