Hava Durumu

Whatsapp'da bilinmesi gereken özellikler

Neredeyse herkesin kullandığı ücretsiz mesajlaşma programı whatsapp hakkında pek bilinmeyen özellikleri derledik.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2017 15:02
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2017 15:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Whatsapp'da bilinmesi gereken özellikler

WHATSAPP'I WEB ÜZERİNDEN KULLANIN (TARAYICI İLE)

WhatsApp'ın sadece mobil cihazlar üzerinden kullanılan bir platform olmadığını belirtmek gerekiyor. Belki birçoğunuz bunu biliyor olabilirsiniz. Ancak yine de bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var.

WhatsApp'ın web sürümü olan web.whatsapp.com adresine giderek, mobil cihazlarınız üzerinden yapabildiğiniz tüm işlemleri (mesajlaşma, dosya gönderme, profil düzenleme vs.) bilgisayarınızdan da yapabilirsiniz. Ek olarak ilgili sayfa üzerinden masaüstü bildirimlerini de açabilirsiniz. Web sürümünü kullanmanız için yapmanız gerekenler ise şöyle:

 

web.whatsapp.com adresine gidinWhatsApp uygulaması üzerinden WhatsApp Web seçeneğini seçinAçılan kamera ile web.whatsapp.com adresinde çıkan QR (kare) kodu okutun

 

NOT 1: WhatsApp'ın web sürümü, mobil cihazınız ile eş-zamanlı olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla mobil cihazınızın şarjı biterse, web sürümü erişimi de sonlanır.

NOT 2: Mobil uygulamadaki WhatsApp Web seçeneğinin konumu cihazdan cihaza değişiklik gösterebilir. Kullandığınız cihaza göre aşağıdaki yönergelerden ilgili olanını izleyebilirsiniz.

 

SON GÖRÜLME VE OKUNDU BİLGİLERİNİ KAPATIN

WhatsApp'ın belki de en çok konuşulan özelliklerinden biri, kullanıcıların en son aktif olduğu zamanı gösteren "Son Görülme" bilgisi iken; diğeri de iki tane mavi tik işareti ile sembolize edilen "Okundu" bilgisidir. Eğer diğer kullanıcıların bu bilgileri görmesini istemiyorsanız bunu basit bir ayar ile yapabilirsiniz.

Sırasıyla Ayarlar > Hesap > Gizlilik adımlarını izledikten sonra açılan ekranda Son Görülme ve Okundu ayarlarını değiştirebilirsiniz. Buradaki seçenekleri kullanarak Son Görülme ve Okundu bilgilerini herkese gizleyebilirsiniz; ya da dilerseniz Son Görülme seçeneğini sadece kişi listenizde yer alan kullanıcılara göstermek üzere de değiştirebilirsiniz.

NOT 1: Son Görülme ve Okundu bilgilerini gizlemeyi seçerseniz, siz de diğer kişilerin Son Görülme ve Okundu bilgilerini göremezsiniz.

NOT 2: WhatsApp'ın gizlilik ayarları üzerinden ayrıca; profil fotoğrafınızın veya durum bilginizin gizliliğini de değiştirebilirsiniz.

 

SOHBETLERİNİZİ ARŞİVLEYİN

Sohbetleri arşivlemeyi yedeklemek ile karıştırmamak gerekiyor. Zira WhatsApp'ın sohbet arşivleme özelliği sohbetlerinizi silmeyi ya da yedeklemeyi değil; daha sonradan tekrar bakabilmek adına geçici olarak ayrı bir alanda tutmayı sağlıyor. Yani bir bakıma yazışmalarınızı arşivleyerek ekrandan kaldırıp -sonradan görüntülemek amacıyla- kenara alabiliyorsunuz.

Tüm sohbetleri arşivlemek için sırasıyla Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Geçmişi > Tüm Sohbetleri Arşivle seçeneğini kullanabilirsiniz. Eğer tüm sohbeti değil, belli bir kişi ile yapılan sohbeti arşivlemek istiyorsanız, bunun için de ilgili kişiyle yapılan sohbetin üzerine basılı tutup üst menüde çıkan ikonlardan arşiv ikonunu seçebilirsiniz.

Ekrandan geçici olarak kaldırılan sohbetleri geri getirmek içinse, sohbetlerin yer aldığı ekranın en alt kısmında çıkan "Arşivlenmiş Sohbetler" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

MESAJLARINIZIN TAM OLARAK NE ZAMAN OKUNDUĞUNU ÖĞRENİN

Bunun için yapmanız gereken çok basit: Gönderdiğiniz bir mesajın üzerine basılı tutun. Ardından üst tarafta çıkan menüden "Bilgi" seçeneğini seçin ve mesajınızın tam olarak ne zaman okunduğunu tarih ve saat formatında görün. Aynı ekran üzerinden mesajınızın iletildiği zamanı da görebilirsiniz.

GELEN MEDYANIN (FOTOĞRAF VE VİDEOLARIN) GALERİYE KAYDEDİLMESİNİ ENGELLEYİN

Bildiğiniz gibi WhatsApp üzerinden gelen fotoğraflar ve videolar doğrudan cihazın galerisine (iOS'te Camera Roll (Film Rulosu), Android'de ise Google Photos veya Galeri'ye) düşüyor. Ancak cihazınızda iOS yüklü ise bunun önüne geçmeniz mümkün.

Sırasıyla Ayarlar > Sohbet Ayarları üzerinden "Alınan Medyayı Sakla" seçeneğini pasif hale getirerek, gelen fotoğraf ve videoların otomatik olarak Film Rulosu'nda gösterilmesini engelleyebilirsiniz.

NOT: WhatsApp'ın Android sürümünde böyle bir özellik bulunmuyor. Ancak manuel olarak bu işlemi yapmak yine de mümkün. Bunun için; bir dosya görüntüleme uygulaması (örn: ES File Explorer) ile sırasıyla WhatsApp > WhatsApp Media > WhatsApp Images klasörünü açıp, bu klasörün içine ".nomedia" adında yeni bir klasör oluşturmanız gerekiyor.

GRUP BİLDİRİMLERİNİ SESSİZE ALIN / KAPATIN

WhatsApp grupları bazen oldukça rahatsız edici olabiliyor. Eğer ki gruptaki kişilerin sayısı fazla ise ve çok aktif bir şekilde mesaj gönderiliyorsa bu gruplar adeta bir işkenceye dönüşebiliyor. Eğer üyesi olduğunuz WhatsApp grubundan seri şekilde gelen bildirimlerden başınız ağrıdıysa, bildirimleri sessize alabilir; hatta dilerseniz tamamen kapatabilirsiniz.

Grup bildirimlerini sessize almak için, grubun sohbet ekranını açtıktan sonra menüden "Sessiz" seçeneğini işaretleyebilir ve istediğiniz süreyi (örn: 8 saat, 1 hafta, 1 yıl) seçebilirsiniz. Ayrıca "Bildirimleri göster" seçeneğini de pasif hale getirerek, gruptan gelen bildirimleri tamamen kapatabilirsiniz.

ÖNEMLİ MESAJLARI YILDIZLAYIN

Bazı WhatsApp mesajları, diğerlerine göre sizin için daha fazla önem arzedebilir. Böyle durumlarda sohbet ekranında yukarı aşağı kaydırarak ilgili mesajı bulmak, ya da kelimeler ile arama yaparak bulmaya çalışmak epey zahmetli olabilir. Bunun için ilgili mesajı yıldızlayabilir ve sonradan bu mesaja kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Mesajları yıldızlamak için; istediğiniz mesajın üzerine basılı tuttuktan sonra üst tarafta beliren yıldız ikonuna tıklamanız gerekiyor (yıldızladığınızda mesaj tarihinin hemen yanında küçük bir yıldız ikonu da çıkıyor). Yıldızladığınız mesajlara ise -daha sonradan görüntülemek amacıyla- WhatsApp'ın menüsünde yer alan "Yıldızlı mesajlar" ekranı üzerinden ulaşabilirsiniz.

İSTATİSTİKLERİNİZİ GÖRÜNTÜLEYİN

WhatsApp hareketleriniz ile ilgili birçok detayı da basit bir işlem ile öğrenmeniz mümkün. Kaç mesaj gönderdiğinizi veya kaç mesaj aldığınızı, kaç MB'lık dosya transferi olduğunu WhatsApp üzerinden ayrıntılarıyla görüntüleyebilirsiniz.

İstatistiklerinizi görmek için; sırasıyla Ayarlar > Veri Kullanımı > Şebeke Kullanımı adımlarını izlemeniz gerekiyor. Açılan ekranda gönderdiğiniz ve aldığınız mesajların sayısını, MB cinsinden boyutunu, medya ve arama istatistiklerini ve diğer birçok bilgiyi bulabilirsiniz.

NOT: Ek olarak Android için geliştirilen "WhatStat" isimli uygulama ile istatistikleri daha ayrıntılı ve grafiksel olarak da görüntüleyebilirsiniz.

ÖNEMLİ KİŞİLER / GRUPLAR İÇİN KISAYOL OLUŞTURUN

WhatsApp iletişiminizi hızlandırmak istiyorsanız; sık sohbet ettiğiniz kişiler veya gruplar için kısayollar oluşturarak, o kişiler veya gruplar ile daha hızlı bir şekilde mesajlaşabilirsiniz.

Android cihazlarda kısayol oluşturmak için; sohbetin üzerine basılı tutun ve sağ üst köşedeki açılır menüden "Sohbet kısayolu ekle" seçeneğine tıklayın (veya sohbet ekranını açtıktan sonra sağ üst köşedeki menüden önce "Diğer" seçeneğine, sonra ise "Kısayol ekle" seçeneğine tıklayın). Eklediğiniz kısayollara Android ana ekranı üzerinden ulaşabilirsiniz.

NOT: WhatsApp'ın iOS sürümünde yerleşik olarak böyle bir özelliğin olmadığını belirtmek gerekiyor. Ancak 1TapWA veya Shortcuts For WhatsApp Plus gibi üçüncü parti uygulamalar ile iOS cihazınıza WhatsApp kısayolları ekleyebilirsiniz.

WHATSAPP'A ŞİFRE KOYUN

WhatsApp'ın mahremiyet içermesi, onu aynı zamanda korunması gereken bir platform haline getiriyor. WhatsApp her ne kadar yerleşik olarak böyle bir özellik sunmasa da, WhatsApp için geliştirilen üçüncü parti uygulamalar ile sohbetlerinizi koruyabilirsiniz.

Android, BlackBerry ve Windows Phone için aşağıdaki uygulamaları deneyebilirsiniz:

Android: Messenger and Chat Block, AppLockBlackBerry: Lock for Whats MessengerWindows Phone: WhatsLock

NOT: iOS cihazlarda kullanabilmek için cihazınıza Jailbreak yapmanız; ardından Cydia uygulaması ile tweak yüklemeniz gerekmektedir. Sonrasında ise BioProtect, Watusi veya WhatsApp++ gibi uygulamalar ile WhatsApp'ınıza şifre koyabilirsiniz.

WHATSAPP'I TABLETİNİZDE KULLANIN

WhatsApp kullanıcılarının bugüne kadar belki de en büyük isteklerinden biri, tablet üzerinden WhatsApp kullanmak olmuştur. Normal şartlar altında WhatsApp, sim kart desteği olmayan tabletler için -uygulama olarak- böyle bir imkan sunmuyor. Ancak WhatsApp Web'in kullanıma sunulmasıyla birlikte, artık tüm tabletlerde de tarayıcı üzerinden WhatsApp kullanmak mümkün hale gelmiş durumda.

Ancak yine de tarayıcı üzerinden değil de, doğrudan uygulama olarak Android tabletinizde kullanmak isterseniz; WhatsApp'ın APK dosyasını indirip ("Bilinmeyen Kaynaklar" seçeneğini aktif ettikten sonra) cihazınıza yükleyebilirsiniz. Ardından WhatsApp'ın telefon numarası onayı için daha önceden eşleştirmiş olduğunuz telefon numarasını girmeniz gerekiyor. WhatsApp, onay kodunu girdiğiniz numaraya göndereceği için onayı otomatik olarak algılamayacaktır. Dolayısıyla size ikinci bir doğrulama seçeneği olarak sesle doğrulamayı ("Beni Ara") önerecektir. Sesle doğrulama işlemini de yaptıktan sonra tabletiniz üzerinden WhatsApp'ı kullanmaya başlayabilirsiniz.

SOHBET GEÇMİŞİNİZİ BAŞKA BİR CİHAZA AKTARIN

WhatsApp'a gelen Google Drive desteği, aslında sohbet geçmişi ve diğer WhatsApp verilerini kolay bir şekilde farklı cihazlara aktarmayı sağlıyor. Ancak kullandığınız akıllı telefonunuzda bulunan sohbet geçmişlerini Google Drive üzerinden aktarmak istemiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

WhatsApp kullandığınız cihaza bir microSD kart yerleştirinWhatsApp üzerinden Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği seçeneğine tıklayın ve yedekleme işlemini yapınSD kartınızı çıkartın ve ikinci cihaza yerleştirinİkinci cihaza WhatsApp uygulamasını yükleyinUygulama yüklendikten sonra WhatsApp otomatik olarak yedeği algılayacak ve onayınızın ardından sohbet geçmişiniz yüklenecektir.

KALIN, İTALİK VE ÜZERİ ÇİZİLİ OLARAK YAZIN

WhatsApp'ın henüz test aşamasında olan ve yakın zamanda herkesin kullanımına sunulacak olan bu yeni özellik, göndereceğiniz mesajları kalın veya italik veya üzeri çizili olarak göndermenizi sağlıyor.

Kalın yazmak için; kelimenin veya cümlenin başına ve sonuna yıldız (*) işareti koyun

İtalik yazmak için; kelimenin veya cümlenin başına ve sonuna alt çizgi (_) işareti koyun

Üzeri çizili yazmaj için; kelimenin veya cümlenin başına ve sonuna yaklaşık (~) işareti koyun

WHATSAPP ARAMALARINDAKİ VERİ KULLANIMINIZI DÜŞÜRÜN

WhatsApp üzerinden arama yapmak oldukça kullanışlı bir özellik olsa da, söz konusu veri yani internet kullanımı olduğunda özellikle internet kotası düşük seviyelerde olanlar için oldukça acımasız olabiliyor. Ancak WhatsApp bu tarz durumlar için bir düzenleme yapmamıza izin veriyor.

WhatsApp aramalarında harcanan veri miktarını azaltmak için sırasıyla Ayarlar > Veri Kullanımı adımlarını izleyerek karşınıza çıkan "Düşük veri kullanımı" seçeneğini aktif edebilirsiniz.

Kaynak: webmasto

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.