Hava Durumu

Yağmur yağdırdılar! Dünyanın en kurak ülkelerden birisiydi

Bunaltıcı sıcaklarla boğulan ve kurak iklimiyle bilinen ülke, kullandıkları yeni yöntemle yağmur yarattı. Ülkede araçların, yaratılan muson yağmurları nedeniyle oluşan göletlerde zorlukla ilerledikleri görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2021 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2021 18:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yağmur yağdırdılar! Dünyanın en kurak ülkelerden birisiydi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bunaltıcı (50 santigrat derece) ısıyı yenmek için akıl almaz bir yönteme başvurdu. Uzun süredir devam eden proje ilk meyvelerini vermeye başladı.

Ülke, korkunç bir sıcak dalgasının ortasında olmasına rağmen, araç sürücüleri yaratılan sağanak yağmurda gezinmek için mücadele ederken yol kenarlarında da şelaleler görüntülere yansıdı.

Yağmur, bulutları bir araya toplayıp yağış üretmeleri için elektrik şoku veren drone teknolojisi kullanılarak oluşturuluyor. BAE, dünyadaki en kurak ülkelerden birisi ve bu tekniğin yetersiz yıllık yağış miktarını artırmaya yardımcı olabileceği umuluyor.

MUSON YAĞMURLARI YARATTILAR 

Dahası, bu yöntem işe yarıyor. BAE'nin Ulusal Meteoroloji Merkezi tarafından yayınlanan video görüntüleri, ülke genelinde karayollarında bir yağmur tabakası oluşturan muson yağmurları görüldü.

BAE Meteoroloji Merkezi, yağışın bulut tohumlama olarak bilinen bir teknikle artırıldığını ve amaçlarının bir sağanak yağışı tetikleyebileceği umuduyla yoğunlaşmayı artırmak olduğunu söyledi.

DÜNYANIN EN KURAK 10 ÜLKESİNDEN BİRİ 

BAE'nin bulut operasyonları, ortalama sadece 78 milimetre yağışla dünyanın en kurak 10 ülkesi arasında yer alan ülkede yağmur üretmek için devam eden 15 milyon dolarlık projenin bir parçası.

Yağmur, Birleşik Krallık'taki Reading Üniversitesi'ndeki uzmanlar tarafından yürütülen araştırmalarda drone teknolojisi kullanılarak yaratılıyor. Özel proje üzerinde çalışan Profesör Maarten Ambaum, bu yılın başlarında BBC'ye BAE'nin yağışa izin veren koşullar yaratmak için yeterli buluta sahip olduğunu söyledi.

Teknoloji, bulutlara elektrik yüklerini salmak için bir drone kullanıyor, bu da su damlacıklarının birleşmesine ve 'taraktaki kuru saç gibi' yağış oluşturmak için birbirine yapışmasına yardımcı oluyor. Profesör Ambaum, "Damlalar birleşip yeterince büyük olduğunda yağmur olarak düşecekler" dedi.

YÜZDE 5 İLA 70 ARTIRIYOR 

Araştırmalar, bulut tohumlama yönteminin, bulutların kalitesine bağlı olarak yağmur miktarını yüzde 5 ile yüzde 70 arasında artırabileceğini gösteriyor.

BAE'nin yağmur artırma bilim-araştırma programının direktörü Alya Al-Mazroui, Mart ayında Arab News'e şunları söyledi: 'Bir miktar elektrik yükü emisyon aleti ve özelleştirilmiş sensörlerle donatılmış bu insansız hava araçları, düşük irtifalarda uçacak ve yağmuru yaratacak hava moleküllerine elektrik yükü sağlayacak."

2017'de BAE hükümeti dokuz farklı yağmur artırma projesi için 15 milyon dolar bütçe ayırdı. Bunların arasında, uçaklardan bulutlara tuz füzeleri fırlatan başka bir bulut tohumlama teknolojisi var.

Ülkenin Abu Dabi merkezli hava tahmincileri, resmi hükümet uçaklarını uçuran pilotlara yağmuru sağlayabilecek görevlere ne zaman çıkacaklarını söylemek için hava durumu radarlarını izliyor.

BULUTLARA FİŞEK YOLLANIYOR 

NCMS'de baş pilot yardımcısı Mark Newman, "İletken bulut oluşumlarını görür görmez, araştırmak için bizi hemen bir uçağa bindiriyorlar" dedi. Ülkenin bulut tohumlama programı için kullanılan ve dört adet Beechcraft King Air C90 uçağına ev sahipliği yapan hava üssünden konuşan Newman, koşullar uygunsa ekibin daha sonra 'bulut tohumlamaya' çalıştığını söyledi.

Newman şöyle devam etti: "Yazın genellikle görevler için en yoğun mevsim. O zaman, doğu Al-Hajar dağlarının üzerinde, Umman Körfezi'nden esen ılık rüzgarı saptıran bulutlar oluşur. Hafif bir hava akımı varsa, genellikle bir veya iki fişek yakarız. İyi bir hava akımına sahipsek, buluta dört, bazen altı işaret fişeği yollarız."

Newman'a göre, 'ektikleri' her bulut her zaman olmasa da çoğu zaman yağmur yağdırıyor. Newman, "Harika... Yağmur yağar yağmaz heyecan dorukta. Ofistekilerin mutlu olduklarını duyabiliyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.