Hava Durumu

Yatırımda otomobil modası! Tutabilene aşk olsun

İkinci el pazarında fiyat artışları devam ederken, bireysel kullanıcılar da parasını korumak adına yatırımını otomobile yönlendirmeye başladı. 

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2021 09:57
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2021 09:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yatırımda otomobil modası! Tutabilene aşk olsun

Ali Şahin

İkinci el otomobil pazarındaki yükseliş emlak sektörünü de geçerken bir çok vatandaş yatırım aracı olarak otomobil almaya başladı.  Küresel çip krizinin yanı sıra Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, otomotiv piyasasında tüm dengeleri değiştirdi. Bayilerde satılacak araç kalmadığından sipariş listeleri oluşturulmaya başlarken artan döviz kuruna paralel olarak, araç fiyatları da yükselmeye devam ediyor.

KUR GÜNCELLEMESİ YAPILDI

Otomobil piyasasındaki arz sorununa rağmen artan döviz kuru paralelinde fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Kısa süre öncesine kadar en fazla ayda bir kere fiyat güncellemesi yapan markalarda, artık bu süre çok daha kısalmış durumda. Kasım başında hemen hemen tüm markalar fiyatlara kur güncellemesi yapmıştı. Aybaşında fiyatlar ortalama yüzde 5'e yakın artmıştı.

ÖTV BAREMİ ETKİLEDİ

Pandemiyle birlikte başlayan otomobildeki arz sorunu bugünlerde çarpan etkisi yaptı. Piyasadaki paydaşların büyük kısmı yüzde 50 ÖTV bareminde olan bir aracı alan tüketicinin, 'Nasıl olsa kur artıyor. Yakında bu araç yüzde 80 ÖTV baremine girer, ben buradan bir rant elde ederim' mantığı ile hareket ettiği konusunda hemfikir. Özellikle parasını korumak isteyen insanların, konut yerine ikinci el otomobili tercih etmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

'YETKİ BELGESİ' SORUNSALI

Yukarı yönlü olarak fiyatların artmaya devam ettiği ikinci el piyasasındaki hacimden faydalanmak isteyen bir çok vatandaş da 'ek iş' mantığı ile bu işe soyundu. İkinci el otomobil satışına yönelik 'Yetki belgesi' konusunda gerekli yasa bir türlü çıkarılamadığı için şu anda araç alım satımına yönelen çok sayıda bireysel tüketici olduğunu belirten Bursalı galericiler rekabet kurallarının ortadan kalktığına dikkat çekerken sattıkları aracı yerine koyamamaktan şikayetçi.

'PİYASA ARTIYOR'

Son dönemdeki emlak fiyatlarına oranla daha cezbedici bir hal alan ikinci el otomobil piyasasında yer alan bir bireysel tüketici ise "Bugün piyasanın en pahalı arabasını alsanız bir ay sonra piyasanın en ucuzu oluyor. En kötü aldığınız fiyata satabilirsiniz ki çoğu zaman daha yukarısına satılıyor. Biz de paramızı bu şekilde korumaya çalışıyoruz" dedi.

ZAM YOLDA

Sıfır km araçlarda yaşanan arz sorunu, ikinci el araçlara yönelik talebi artırmaya devam ediyor. Bazı modellerin ikinci el fiyatları yaşanan bu sorun nedeniyle sıfır km emsallerine göre 15 bin TL daha pahalıya alıcı bekliyor. Ayrıca sektör yetkililerinden edinilen bilgiler doğrultusunda liste fiyatlarında yıl sonuna kadar yüzde 10, 2022 mart ayına kadar da yüzde 25 zam bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.