Hava Durumu

Yemen'de devrik lider Salih öldürüldü

Yemen eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih, İran destekli Husiler tarafından öldürüldü. Suudi Arabistan, Salih'in ölümünün ardından 'sivillere Sana'yı terk etmesi' yönünde çağrı yaparak, kenti bombardıman altına aldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2017 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2017 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yemen'de devrik lider Salih öldürüldü

Kanın eksik olmadığı Orta Doğu coğrafyası ülkelerinden Yemen'deki gerilim tavan yaptı. Yemen eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih, İran destekli Şii isyancı Husiler tarafından öldürüldü. Salih'in ölümü kendi partisi Genel Halk Kongresi tarafından doğrulandı. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Genel Halk Kongresi partisi üst düzey yetkilisi Husilerin, Salih'in konvoyunu Sana'nın 40 kilometre güneyinde memleketi Sanhan'a giderken durdurduklarını ve Salih'i bilinmeyen bir yere götürmelerinin ardından başından vurarak öldürdüklerini belirtti.

SUUDİLER BOMBALIYOR

Salih'in ölümünün ardından açıklama yapan Suudi Arabistan, sivillere Sana'yı terk etmeleri yönünde çağrı yaptı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, son 6 gündür Sana'daki üç hastaneden en az 125 kişinin öldürüldüğü, 238 kişinin yaralandığının rapor edildiğini duyurdu. Kızılhaç, acil yardıma ihtiyaç duyan hastaneleri desteklemeye çalıştıklarını, hastanelerden çok sayıda ceset torbası ve jeneratörleri çalıştırmak için yakıt talebi geldiğini belirtti. Halkın dışarı çıkamadığı ve büyük gıda sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor.

İTTİFAK BOZULDU

Husi milisler ve eski devlet başkanı Salih'i destekleyenler daha önce Yemen hükümetine karşı birlikte hareket ediyordu. Ancak bu ittifak bozuldu ve Ali Abdullah Salih hafta sonunda Suudi Arabistan önderliğindeki kaolisyon güçlerine anlaşma önerisinde bulunmuştu. Bu teklife koalisyon güçleri de sıcak bakmıştı. İran'in desteklediği Husi milislerse teklifi ihanet olarak nitelemişti.

ALİ ABDULLAH SALİH KİMDİR?

21 Mart 1942'de Yemen'in Başkenti Sana'da dünyaya geldi. Ailesi Sanhan aşiretine mensuptu. Yemen'in iki ayrı devlet olduğu dönemde 1978 ile 2012 arasında Yemen Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Yemen'de en uzun devlet başkanlığı görevinde bulunan Salih, döneminde Kuzey- Güney olarak iki ayrı yönetim halinde olan Yemen'i 22 Mayıs 1990 yılında tek devlet olarak birleştirdi.

Yemen'de 1999 yılında yapılan doğrudan seçimlerde ülkenin ilk seçilmiş devlet başkanı oldu. Arap Baharıyla başlayan toplumsal hareketlilik sonucu 25 Şubat 2012'de görevinden istifa etmişti.

Salih, 2014'te uluslararası kabul görmüş meşru hükümete karşı İran yanlısı Husilerle işbirliği yapmıştı ancak bir süredir devam eden anlaşmazlık geçen cumartesi şiddetli çatışmalara dönüşmüştü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.