Hava Durumu

Yeni bir kısıtlama olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsün yayılma hızında yaz aylarında azalma olmadığını, mutasyona uğradığına dair de somut bir veri olmadığını kaydetti. Bugünkü koronavirüs rakamlarını da açıklayan Koca, son 24 saatte 24 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2020 19:16
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2020 19:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yeni bir kısıtlama olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı.

Toplantıda, koronavirüse karşı alınan önlemler, normalleşme adımları ile atılan adımların sonuçları görüşüldü. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Koca kamuoyuna bilgi verdi.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Bugünkü hayatımız tedbirlere bağlı kalarak planlarımızı uygulayacağımız bir hayattır.

Bu yaz günlerinin aydınlık günler olacağı konusunda güçlü gerekçelerimiz var.

Bazı kontrol mekanizmalarını bir süre daha sıkı tutmaya mecburuz.

Tedbire daha az ihtiyaç duyulacak dönemi, şimdi uyguladığımız tedbirlerle hazırlıyoruz.

Koronavirüsün oldukça zor, pek çok bilinmezi beraberinde getirdiği bir dönemini aştığımız konusunda bir iyimserlik içindeyiz.

Ağız ve burun yoluyla bulaşan bu virüs evimizin dışında başka insanlarla bir arada bulunduğumuz ortamlarda koruyucu maske kullanmamızı zorunlu kılıyor.

Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir.

Bankta, denize karşı yalnız oturuyorsak elbette maske gerekli değildir.

Maske tüm Türkiye'de ortak sorumluluğumuzdur.

Sokağa çıkma kısıtlamasının önemi neyse bugün aynı önemi ve maske mesafe taşıyor.

Maske kullanmak bu havalarda kolay değil. Lütfen sıcaklara yenilmeyelim.

Yılın ilk aylarında kabul gören tahminler corona virüsün daha çok kışın etkili olacağını öne sürüyordu. Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Yaz boyu dikkati elden bırakmamanızı istirham ediyorum.

Büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar hala risk grubundadır. Konunun ciddiyeti unutulup tedbirler aksatılmamalı.

Pandemi boyunca toplumsal sorumluluğun gerekliliğini yerine getirmekle kalmadınız örnek oldunuz.

Sınava uygun şartların hazırlanması konusunda bizler elimizden geleni yaptık.

Bilim Kurulumuz sınav tedbir rehberi hazırladı.

Bugün itibariyle bizim de belirtmekte fayda gördüğümüz hususlar var.

Okul girişlerindeki yığılmalarda ailelerin etkili olduğunu biliyorsunuz. Gençlere iştirak edecek aileler olursa kendilerinden sınav merkezinin biraz uzağında beklemelerini rica ediyoruz.

Sınav tarihi üzerinde yaşadığımız şartların sonucu olarak bazı gündemler oluştu.

Hepimiz sizlerin yaşadığı sınavları yaşamış kişiler olarak duygularınızı çok iyi anlıyoruz.

Salgın hastalık söz konusunda olduğun bir ay iki ay sonrasını öngörmek çok zordur.

Sınavın ertelenmesi durumunda risk bugünden daha çok büyük olabilirdi.

BUGÜNKÜ KORONAVİRÜS RAKAMLARI:

Türkiye'de son 24 saatte 1492 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 24 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 191 bin 657, can kaybı 5 bin 25 oldu.

1386 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 164 bin 234 oldu.


Yurt dışından gelen turistlerin ve vatandaşlarımızın hangi tedbirlerle gelişini sağlamak üzere bir görüşmeydi. Önümüzdeki günler 7 merkezde Antalya Dalaman, İstanbul'da 2 merkez, Bodrum ve Trabzon olmak üzere test merkezlerini oluşturacağımız noktalar olacak. Sınır kapılarımızda da test merkezleri oluşturmuş oluyoruz. Süreçte semptomu olan kişilerin testlerini yapmak ve tedavilerini gerektiğinde sağlık kuruluşlarında geliştirmek.

İKİNCİ DALGA

Şu dönemde 1. dalganın devamı olan dalgalanmaları yaşandığımızı, yeni bir ikinci dalga şeklinde olmadığını vaka sayılarının yer yer bazen öngördüğümüzden fazla olduğunu görüyoruz ama eskiye göre hastane yükümüzün az olduğunu görüyoruz.

Burada da özellikle her geçen gün vefat eden vatandaşımızın da yaş ortalamasının giderek yükseldiğini görüyoruz. 16 Mayıs'tan önce 71 iken şuan vefat edenlerin ortalama yaş ortalaması 74'e çıkmış oldu.

Özellikle gençlerimizin kendilerini rahat hissetmemeliler. Ciddi bir durumla karşılaşmıyorlar olsa bile riskli olan büyüklerimize ve kronik hastalığı olanlara hastalığı bulaştırma potansiyel olduğu için hassasiyet göstermelerini istiyoruz.

Özellikle dünyada benzer şekilde büyük ölçekte yapılan çalışmanın olmadığını, 153 bin kişiyi hem PCR hem antikor testinden geçirdiğimizi, bu anlamda antikor bağışıklığını test etme açısından önemli olduğunu söylemiştim. 163 bin kişinin taranan 118 bin oldu. 118 bin içinde PCR taramasıyla pozitif bulduğumuz oran binde 2.8. Son derece düşük. Yine antikor testi yapıyoruz. Onda ise şu dönemde binde 8.1. Yani toplumun bağışıklığı yüzde 1'in altında. Bazı illerimizde bunun daha yüksek olduğunu biliyoruz. Adıyaman ve İstanbul'da yüzde 3'ün üzerinde Antep'te 2.8 gibi ama toplamda 0.86 yani binde 86.

AŞI ÇALIŞMASI

Aşı gelişmedikçe bu tarz pandemi sonrası bağışıklıkla toplum bağışıklığının olmayacağını görüyoruz. O yüzden tedbirler konusunda dikkatli olmalıyız.

Virüsten korunmak istiyorsak, başkasına bulaştırmak istemiyorsak kendimizi virüs taşıyıcısı gibi görüp tedbirlere uyup hayatımıza devam etmeliyiz. Herkesin yaygın test yapma girişimi içerisinde olmaması gerekir. Dolayısıyla belirtisi olan, semptomu olan kişilerin test yaptırması daha önemli.

4 tane hayvan çalışmasına başlandığını biliyoruz. TÜBİTAK VE TÜSEP'in desteklediği. Hayvan çalışmalarının tamamlanmasının sonrası klinik çalışmaları dönemine girilecek. O nedenle şuan hayvan çalışmalarında sonuçların iyi olduğunu ama insan çalışmalarına Eylül ve Ekim'den önce gelmek zor görünüyor.

Rusya ile görüşmelerimiz olmuştu. Bilim Kurulu'nun 3. çalışmaları oldu bu hafta. Rusya ve Çin'le de aşı çalışmalarını birlikte klinik çalışma safhasında genel yaklaşım içerisindeyiz. Rusya ile daha ileride olduğumuzu söyleyebilirim.

VİRÜS MUTASYONA UĞRUYOR MU?

Şu ana kadar somut mutasyona uğradığına dair bilgi yok. Farklı virüs çeşitlerinin olduğunu biliyoruz. Bu virüsün mutasyon gibi yorumlanmaması gerektiğini söylemiştim. Mutasyon olamaz mı? Her zaman olabilir. Ama şu an somut bir bilgi yok.

KAN GRUPLARINDA FARKLI ETKİ GÖSTERİYOR MU?

Kan gruplarıyla ilgili yurt dışında 2 çalışma oldu. Orada da daha çok A grubunun biraz daha riskli 0 grubunun biraz daha az riskli olduğu bir çalışma. Ama bu çalışmanın daha geniş desteklenmesi gerekiyor. Biz de ülke olarak bu konudaki verilerimizi yayın safhasına getirmek üzere topladık. 1-2 hafta içerisinde yayınlanacak noktaya gelmiş olur.

YENİ KISITLAMA KARARLARI ALINACAK MI?

Şimdi vaka sayılarının binin üzerinde olduğunu görüyoruz. Vefat sayılarımızın eskiye göre çok düşük olduğumuzu görüyoruz. Biz önümüzdeki dönemde benzer şekilde yeni bir kısıtlamayı gündemimize almadık. Şu an düşünmüyoruz. Ama bu döneme kontrollü sosyal hayat dönemi demiştik. Bu hayatın tedbirlerle devam etmesini istiyoruz. Bu dönemde hayatımıza devam ederken virüsle karşılaşmamak için söylediğimiz maske mesafe ve el temizliğine özellikle dikkat ederek yasaklı dönemlerin olmamasını istiyoruz. Köyler ya da iller bazında bazı kısıtlamalar olabilir. Ülke anlamında şu an böyle bir gündemimiz olmadı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.