Hava Durumu

Yeniden gözde meslek oldu! Günlük yevmiyeleri 150 lira

Gelişen teknoloji ile cazibesini kaybeden çapacılık mesleği, yeniden gözde meslek oldu. Aydın'da çapa yevmiyesi 150 liraya yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2019 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2019 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yeniden gözde meslek oldu! Günlük yevmiyeleri 150 lira

Zorunlu eğitimin 8 yıla yükseltilmesinin ardından, sanayide olduğu kadar kırsal köylerde de en büyük sıkıntı bazı meslekleri icra edecek yeni neslin yetişmemesi oldu. 10-15 yıl öncesine kadar köyde yaşayan herkesin başarı ile yaptığı çapalama işini yeni neslin masa başında iş özentisi nedeniyle yapacak genç kalmadı.

Bir zamanlar en düşük ücreti alan iş kolu arasında yer alan çapacılık mesleğini yapanlar günümüzde 2 asgari ücrete eşdeğer ücretle çalışmaya başladı.

Tarım işinde çalışmak isteyene yılın her mevsimi iş olduğunu belirten Karpuzlu Tekeler Mahallesi sakinlerinden Namık Deveci, "Eskiden okula gitmeyen ya da gidemeyen herkesin asıl işi çapacılık olurdu. Şimdi herkes okuyor. Çapacılık yapacak genç kalmadı. Bu nedenle yevmiyeler de yükseldi. Havalar kurak gitmediği ve toprağın tavı yerinde olduğu sürece çapacılık çok zor değil. Ancak toprak kuruduğunda ve aşırı sıcaklar bastırdığında iş zorlaşıyor. Alışık olan da bir şekilde yapıyor. İşimizden memnunuz ama, sosyal güvence ve sigorta konusunda devletin bizim gibi çapacıları da gözetmesini bekliyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.