Hava Durumu

Yiyecekleri hızlı sindirmenin 8 doğal yöntemi

Sindirme sistemini hızlandırabilir ve şişkinliğin önüne geçebilirsiniz. Metabolizmanızı hızlandırarak yediklerinizi kiloya dönüştürmeden sindirebilirsiniz. İşte yiyecekleri hızlı sindirmenin, yediklerinizi daha hızlı yakmanın yolları.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2021 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2021 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yiyecekleri hızlı sindirmenin 8 doğal yöntemi

Sindirim sisteminiz yiyecekleri vücudunuzun emebileceği besinlere ayırır ve kaslarınızı, kemiklerinizi, eklemlerinizi, organlarınızı, kan damarlarınızı ve beyninizi güçlendirmek için kullanır. Yemeklerden aldığınız besinler vücudunuzda olur her mekanizmayı düzenleyen düzgün vücut işleyişi ve oyun rolleri açısından son derece önemlidir. 

Hormon üretiminden kalp atışlarına kadar her şeyin başlangıcı yemektir.  Sindirim sisteminizi anlamak, hangi organların dahil olduğunu bilmekle başlar.  Yiyecekleri ağızda çiğneyerek daha küçük parçalara ayırmak sindirimin ilk basamağıdır. Midenizde, sindirim enzimleri ve asitler yiyecekleri daha da parçalar.  Yiyecek (artık yiyeceğe benzemeyen) daha sonra pilorik valf adı verilen başka bir valften geçer ve ince bağırsağa girer. 

İnce bağırsakta vitaminler, mineraller ve diğer besinler vücudunuz tarafından emilir. Vücudunuza fayda sağlamayan herhangi bir şey (yani atık), ileoçekal valften kalın bağırsağa veya kolona taşınır. 

YİYECEKLERİN SİNDİRİLMESİ NE KADAR SÜRER?

Sindirim herkes için farklıdır ve araştırmalar oldukça geniş bir aralık olduğunu göstermektedir. 

Tam sindirim sadece 10 saat veya 73 saate kadar sürebilir (üç günden fazla!).

Yemek yedikten sonra, yiyeceklerin ince bağırsağınızdan ve midenizden geçmesi altı ila sekiz saat sürer.  Gıda mideden bağırsaklara girdiğinde, sindirim 36 saatten nerdeyse 59 saate kadar sürebilir

SİNDİRİM SÜRESİNİ ETKİLEYEN ETMENLER

Toplam sindirim sürenizin süresi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır:

Genetik Yaş Sindirim sağlığı ve herhangi bir sindirim bozukluğunun varlığı Duygusal durum (stres ve kaygı) Metabolizma Fiziksel aktivite seviyesi Ne yendiği Ne kadar yendiği Hidrasyon Uyku kalitesi

SİNDİRİMİ DOĞAL OLARAK HIZLANDIRMANIN 8 YOLU

Midenizde biraz ağrı, şişkinlik veya herhangi bir rahatsızlık hissediyorsanız, aşağıdaki ipuçları sindiriminizi doğal olarak hızlandırmanıza yardımcı olabilir.

DÜZENLİ EGZERSİZ

Mucize bir ilaç olsaydı, egzersiz olurdu. Gerçekten, fiziksel aktivite bize mutluluktan güçlenmeye ve hastalık riskinin azalmasına kadar pek çok fayda sağlar .

Egzersizin iyi bilinen faydalarına ek olarak, vücudunuzu hareket ettirmek, yiyeceklerin sindirim sisteminizden önemli ölçüde değil, taşınmasına da yardımcı olabilir: Bir çalışma, düzenli bisiklete binme ve koşu yapmanın bağırsak geçiş süresini 14,6 saat ve 17,2 saat azaltabileceğini gösterdi sırasıyla. Bu küçük bir fark değil! 

Ek olarak, mevcut kabızlığı olan kişiler basit bir egzersiz rutininden yararlanabilir. Bazı araştırmalar, her gün sadece 30 dakikalık yürüyüş ve evde 11 dakikalık egzersizin semptomları önemli ölçüde iyileştirebileceğini bulmuştur.

DAHA FAZLA LİF

Muhtemelen lifin sindirim sağlığını iyileştirdiğini zaten biliyorsunuzdur . Spesifik olarak sindirim süresi açısından, lif iki şekilde yardımcı olur: Çözünür lif suyu emer ve dışkınızın daha kolay geçmesini sağlarken, çözünmeyen lif yiyecekleri sindirim sisteminizden iter ve hareket etmesini sağlar. Çalışmalar, yüksek lifli bir diyeti , inflamatuar bağırsak koşulları ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim bozuklukları riskinin azalmasıyla ilişkilendirmiştir. 

Şu anda çok fazla lif almıyorsanız, lif alımınızı çok yavaş artırmaya başlayın. Diyetinize bir kerede çok fazla lif eklemek, istediğiniz şeyin tam tersi etki yaparak şişkinlik, gaz ve kabızlığa neden olabilir.

DAHA AZ FAST FOOD

Avokado , badem, chia tohumu , zeytinyağı ve balıkta bulunanlar gibi sağlıklı yağlar vücudunuz için temel sağlık yararları sağlar. Fast food ve kızarmış patates cipslerinde bulunanlar gibi diğer yağ türleri sindirimi yavaşlatır.

Bilim adamları, bu gıdaların, sindirimi daha uzun süren ve eğer varsa çok fazla lif içermeyen çok fazla yağ içerdikleri için kabızlığa neden olabileceğini düşünüyorlar.

 Yüksek tuz içeriği, dışkınızın su içeriğini de azaltarak geçişi zorlaştırabilir.

DAHA FAZLA SU

Düşük sıvı alımı, hem 14 yaşındaki çocuklarda hem de yetişkinlerde kabızlık ile ilişkilendirilmiştir . Hidrasyon ihtiyacı bireyler arasında farklılık gösterse de uzmanlar erkekler için 3,7 litre, kadınlar için 2,7 litre sıvı tüketilmesini önermektedir.

Bu kulağa çok gibi geliyor, ancak bu önerinin yiyeceklerden ve su dışı içeceklerden aldığınız sıvıyı içerdiğini unutmayın. Bol miktarda meyve ve sebze yemek, önerilen sıvı alımını karşılamanıza yardımcı olabilir . 

Ayrıca, kafeinin susuz bıraktığını gösteren somut bir kanıt yok artı olarak, kafein aslında sindirim sisteminizdeki şeyleri hızlandırmaya yardımcı olabilir

Soğuk su içerek zayıflamak gerçekten mümkün mü?

YETERLİ UYKU

Bilim adamları onlarca yıldır uyku alışkanlıklarının sindirim ve bağırsak hareketleri üzerinde bir etkisi olabileceğini düşünüyorlar. Araştırmalarda rahatsız edici uyku, ertesi gün sindirimini olumsuz etkiliyor gibi görünüyor, özellikle karın ağrısı ve şişkinlik (şişkinlik) üzerinde önemli bir etkisi var .

Kötü uyku ayrıca gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), peptik ülser hastalığı (PUD), irritabl bağırsak sendromu (IBS), inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) dahil olmak üzere gastrointestinal hastalıklarla da bağlantılıdır.

Kanada Bağırsak Araştırmaları Merkezi'nin bir kolu olan Gastrointestinal Society, kötü sindirim ve sindirim bozuklukları için yaşam tarzı temelli bir tedavi olarak yüksek kaliteli uykuyu önermektedir.

STRES

İnsanlar, önemli bir sınava başlamak, önemli birine evlenme teklif etmek veya büyük bir iş için mülakata girmek gibi büyük olaylardan önce genellikle mide bulantısı, "kelebekler" veya mide bulandırıcı ağrılar yaşarlar. Bu tür stres kaynaklı karın ağrısı, tipik olarak önemli olay sona erdikten hemen sonra veya kısa bir süre sonra azalır. Bununla birlikte, kronik stres, sindirim sağlığınız üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahip olabilir.

Stres ve yavaş sindirim arasındaki bağlantı burada bitmiyor: Stresli olduğunuzda, vücudunuz yüksek alarm durumuna geçer. Savaş ya da kaç mekanizman her zaman açıktır. Bu, kan basıncınızın yükselmesine, kortizol seviyelerinin yükselmesine, kasların gerilmesine ve kalbin daha hızlı atmasına neden olabilir.

AŞIRI YEMEKTEN KAÇININ

Herkes bir oturuşta çok fazla yemek yemenin nasıl bir his olduğunu bilir - en azından söylemek gerekirse hoş değil. Çok fazla yemek, sindirim sisteminizi aşırı yükler ve süreci yavaşlatır, bu da sindirimin yavaşlamasına neden olabilir. Her öğünde aşırı yeme eğilimindeyseniz, yavaş sindirimin "normal" olduğunu düşünebilirsiniz, ancak daha küçük öğünler yiyerek hızlı sindirimin tadını çıkarabilirsiniz (ve rahatsız edici dolgunluktan kaçınabilirsiniz

Örneğin, şu anda her gün üç büyük öğün yiyorsanız ve yavaş, rahatsız edici sindirimle uğraşıyorsanız, beş veya altı küçük öğün yemeyi deneyin. Ya da günlük karışım veya yağsız sarsıntılı barlar gibi doyurucu atıştırmalıkları gününüze atmayı deneyin ve öğünlerinizi daha küçük tutmanıza yardımcı olup olmadığına bakın

YEMEKLERİNİZİ ÇİĞNEYİN

Yiyecekleri gerçekten çiğnemeden yutmaya meyilli misiniz ? Eğer öyleyse, yıldırım hızındaki yeme alışkanlıklarınız yavaş ve rahatsız edici sindirime katkıda bulunuyor olabilir. 

Sindirim süreci, tükürük enzimlerinin yiyecekleri parçalamaya başladığı ağzınızda başlar. 

Dişleriniz, yiyeceklerdeki sert dış yüzeyleri ve derileri ezerek, her ağız dolusunu sindirim enzimlerinizin kolayca nüfuz edebileceği bir hamur haline getirerek yardımcı olur. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.