Hava Durumu

Yüksel Özkan: Gençler endişeli, Katarlı öğrencilere ek kontenjan mı açılacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın açıklanması ile gençler tercih yapmak için gün saymaya başladı. Ancak Türkiye ile Katar arasında imzalanan "Askeri Sağlık Alanı'nda Eğitim ve İş birliği" protokolü kapsamında Katarlı öğrencilerin Türkiye'de tıp, diş hekimliği ve eczacılık eğitimi alabileceklerinin gündeme gelmesi gençleri ve ailelerini endişelendirdi. Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, konuyla ilgili Meclis'e 9 maddelik soru önergesi sundu.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2021 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2021 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yüksel Özkan: Gençler endişeli, Katarlı öğrencilere ek kontenjan mı açılacak?

Prof. Dr. Özkan soru önergesi hakkında yaptığı açıklamasında şunları söyledi: "Türkiye ile Katar arasında "Askeri Sağlık Alanı'nda Eğitim ve İş birliği" protokolü ile Katarlı gençlerin Türkiye'de tıp, diş hekimliği ve eczacılık eğitimi alabilecekleri medyada yer almıştır. Ayrıca ilgili protokolde bu eğitimlere kabul için sınav şartının olmadığı, kontenjanların ise her yıl tespit edileceği belirtilmiştir. Anlaşma kapsamında hastane kurulması ve işletilmesi de yer almaktadır. Üniversite mezunu işsiz gençlerimiz ile üniversiteye girebilmek için maddi ve manevi olarak emek sarf eden gençlerimiz ve aileleri, medyaya da yansıyan bu iş birliği protokolü ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirmektedirler. Ülkemizde yüksek öğrenim gören yabancı öğrencilerin mevcut kontenjan durumu ve Katarlı öğrencilerin bu kontenjandan mı, yoksa ilave kontenjandan mı yararlanacağı henüz netleştirilmemiştir. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'na yanıtlanması için vermiş olduğumuz soru önergemizin ve bu durumun takipçisi olacağımızı belirtirim."

Önergede şu sorulara yer verildi:

1. 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde Yükseköğretim Kurumları'nda yurtdışından gelen kaç öğrenci bulunmaktadır ve ülkelere göre dağılımı nedir?

2. 2021-2022 dönemi için toplam yabancı uyruklu öğrenci kontenjanınız ne kadardır ve ülkelere göre dağılımı nedir?

3. Türk Cumhuriyetleri'nden gelen ve diğer ülke vatandaşı olup Türk soyundan olan, Yükseköğretim Kurumları'nda okuyan toplam öğrenci sayısı ne kadardır?  Ülkelere göre dağılımı nedir?

4. Katarlı öğrencilere, mevcut "yabancı uyruklu öğrenci" kontenjanından mı yer verilecektir, yoksa ayrı bir kontenjan mı açılacaktır?

5. KYK ve YTB (Yurtdışı Türkler Başkanlığı) burslarından kaç yabancı öğrenci yararlanmaktadır ve ülkelere göre dağılımı nedir?

6. KYK öğrenci yurtlarında kalan yabancı öğrenci sayısı ne kadardır ve ülkelere göre dağlımı nedir?

7. Yabancı uyruklu olup da, mezun olduktan sonra ülkelerine dönen ve ülkemizde kalan kaç öğrenci vardır? Ülkelere göre dağılımı nedir?

8. Katarlı öğrencilere sınavsız üniversite okuma hakkı tanınacak mıdır? Tanınacaksa, Yükseköğretim Kurumları'nın programlarına Katar'dan gelen öğrencilerin kabulünde, başvurularının değerlendirilmesi esnasında kullanılacak kriterler nelerdir?

9. Katarlı öğrencilere sınavsız üniversite hakkı tanınacaksa, hangi alanlarda öğrenim görebilecekler ve mezun olduktan sonra kendilerine ülkemizde çalışma hakkı tanınacak mıdır?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.