Hava Durumu

Yulaf ezmesi zayıflamak için neden bu kadar önemli?

Kilo vermek için bahsi geçen tüm yiyecekler arasında her daim yulaf bulunur. Uzun süre tok tutan bol lifli bir gıda olması aklımıza ilk gelen doğru cevap ancak bu yulaf ezmesi yemeniz için yeterli değilse bir de yulaf ezmesi yemenin diğer faydalarına göz atın.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2021 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2021 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Yulaf ezmesi zayıflamak için neden bu kadar önemli?

Yulaf, bilimsel olarak Avena sativa olarak bilinen tam tahıllı bir besindir .

Yulafın en bozulmamış ve bütün hali olan kabuğu çıkarılmış yulafın pişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle çoğu insan haddelenmiş, ezilmiş veya çelik kesilmiş yulafları tercih eder.

Yulaf ezmesi; yulaf kepeği, yulaf unu gibi yulaftan yapılan ve ülkemizde belki de en çok tercih edilen yulaf ürünlerinden biri. Raf ömrünün uzun olması sebebiyle çokça tercih edilen yulaf ezmesi, kabuğu çıkarılmış yulafların buharda pişirilip ezilmesiyle hazırlanıyor. Ezilen yulaflar yassı hale getirilerek kurutuluyor ve bu sayede çok daha uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. İşte yulaf ezmesi kavramı da böylece ortaya çıkmış oluyor.

Yulaf önemli vitaminler, mineraller ve antioksidan bitki bileşikleri ile yüklenir. Yarım su bardağı (78 gram) kuru yulaf:

Manganez: günlük ihtiyacın %191'i Fosfor:  %41'i Magnezyum:  %34'ü Bakır:  %24'ü Demir:  %20'si Çinko:  %20'si Folat:  %11'i B1 Vitamini (tiamin):  %39'u B5 Vitamini (pantotenik asit):  %10'u ve kalsiyum, potasyum, B6 vitamini ve B3 vitaminini karşılar.

Yarım su bardağı yulaf 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yağ ve 8 gram lif ile geliyor ve sadece 303 kalori.

1 haftada 4 kilo verdiren yulaf kürü diyeti

Yulaf ezmesinin içeriğinde potasyum, kalsiyum, demir gibi birçok yararlı mineral, E vitamini ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok yararlı madde ve besin lifi bulunuyor.

Bütün yulaf, antioksidanlar ve polifenoller adı verilen faydalı bitki bileşikleri bakımından yüksektir. En dikkat çekici olanı, neredeyse yalnızca yulafta bulunan avenantramidler adı verilen benzersiz bir antioksidan grubudur

Tüm bu yararlı maddeler sayesinde yulaf ezmesi, sağlıklı beslenmek isteyenler için en çok önerilen gıdalardan birine dönüşüyor.

Ferulik asit de yulafta büyük miktarlarda bulunur. Bu başka bir antioksidandır

Yine içinde bulunan beta glukan sayesinde yulaf ezmesi düzenli kullanımda bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor.

Yulaf, bir tür çözünür lif olan büyük miktarda beta-glukan içerir.

Beta-glukan suda kısmen çözünür ve bağırsakta kalın, jel benzeri bir çözelti oluşturur. Bu sayede sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.

Beta-glukan lifinin sağlığa faydaları şunlardır:

Azaltılmış LDL ve toplam kolesterol seviyeleri Azaltılmış kan şekeri ve insülin yanıtı Artan dolgunluk hissi Sindirim sisteminde iyi bakterilerin artan büyümesi

Antioksidan özellikler göstermesinin de etkisiyle yulaf ezmesi kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor

Doğru şekilde hazırlanıp tüketildiğinde (rafine şeker ilavesiz) tip 2 diyabet rahatsızlığı olanların da güvenle tüketebileceği söyleniyor.

KALP VE KOLESTROL ÜZERİNDE ETKİLİ

Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Önemli bir risk faktörü yüksek kan kolesterolüdür.

Birçok çalışma, yulaftaki beta-glukan lifinin hem toplam hem de LDL kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğunu göstermiştir.

Yulaf ezmesi, enerji ihtiyacı için kalori ve enerji sağlayan harika bir karbonhidrat ve protein kaynağıdır. Bilimsel araştırmalarda, orta yoğunlukta egzersizden 45 dakika ila 1 saat önce tüketildiğinde metabolizmayı olumlu yönde değiştirdiği ve performansı artırdığı gösterilmiştir.

KİLO ALIMINI ÖNLER

Kilo almamak için yemek yemek kulağa mükemmel bir diyet gibi geliyor, değil mi? Yulaf ezmesi lif açısından çok zengin olduğu için sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Lif, mide içeriğinin viskozitesini artıracak ve böylece boşalması daha uzun sürecektir. Daha uzun süre tokluk hissi, gün boyunca şekerli veya tuzlu yiyeceklerle atıştırma ihtiyacını da ortadan kaldıracaktır. Araştırmalar, düzenli olarak yulaf ezmesi yiyen çocuklarda obezite riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Özellikle kabızlık sorunu yaşayanların bu sorundan kısa sürede kurtulmasına yardım ediyor.

ENERJİNİZİ YÜKSELTİR

Lifin faydaları kanseri önleme ile bitmiyor. Yüksek lifli bir diyet kan şekeri seviyelerini dengeler ve sabahları çok fazla şeker ve karbonhidrat yemekten kaynaklanan sabah ortası düşüşlerine neden olmaz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.