Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.
Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.
Kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2019'a kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 715 lira ceza kesilecek.
Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla güncellenecek.
KIŞ LASTİĞİNİ 'HUSUSİ DEĞİL, 'TİCARİ' ARAÇLARDA ZORUNLU
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.
Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.
Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.
'LASTİK ÖMRÜNE DİKKAT EDİN'
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, AA muhabirine, trafiğin daha güvenli seyredebilmesi, olası trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için lastik değişimi kadar, alınan lastiğe de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastiğin geldiğine işaret eden Erkoç, araçta kullanılan lastiklerin de mevsime uygun olması gerektiğini bildirdi. Sürücülerin, 1 Aralık'tan önce lastik değişimlerini yapmaları önerisinde bulunan Erkoç, lastik değişiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da şunları kaydetti:
"Lastik ömrüne dikkat edin. Kışlık ya da yazlık lastik alınırken tarihine de mutlaka bakılmalı. Çünkü lastiğin hiç kullanılmasa dahi belli bir raf ömrü vardır. Bekletilmiş, ömrü dolmuş lastikler özelliğini kaybeder, balans da tutmaz. Sıfır lastikler depolarda çok bekletildiğinde deformasyona uğrayabilir. Lastiğin ortalama ömrü 40 bin kilometredir. Buna dikkat edilmeli, zaten rot balansa gittiğinde bunun bilgisi de alınabilir. Kazaların sebeplerinin başında lastikler gelmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımızı uyarmak ve bu konuda hassas davranmalarını istemekteyiz."
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da, sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinde, İzmi...
Bursa'da kahraman yüzbaşı genç kızı böyle ku...Bursa'da bunalıma giren genç kız, istinat duvarı üze...
8 farklı tonda! Bursa'da kumandaya basan pol...Bursa'da polis ekipleri trafik kurallarına uymayan s...
Meteoroloji'den önemli uyarı! Bursa dahil bi...Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 18 Nisan 2021 hav...
Doğru Parti Genel Sekreteri Çelenk, koronavi...Doğru Parti Genel Sekreteri İlhan Çelenk, yakalandığ...
Herkes sokakta! Kırmızı Bursa'dan 'pes' dedi...Bursa'nın Yıldırım ilçesinde, korona virüs tedbirler...
Büyük başarı! Bursa'da liseli öğrenciler suy...Bursa'da lise öğrencileri deniz suyuyla hareket edeb...
Covid-19 nedeniyle ani artış! 'Bizi sıkıntıy...Eskişehir ve Ankara'da görevli Kulak Burun Boğaz (KB...
Ölüm askerdeki oğlu ve babayı aynı gün yakal...Edirne'de vatani görevini yapan genç, İstanbul'da yo...
Bursa'da üretilecek TOGG, iF Tasarım Ödülü'n...TOGG, 2022 yılı son çeyreğinde ilk seri versiyonunu ...
Aşı olmayanlara para cezası önerisiTürkiye'de corona virüs salgınına karşı sürdürülen a...
Aralıksız hizmet! Bursa trafiğinde bir düğüm...Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Yaseminpark E...
Bursa'da gençlerden kızdıran görüntü! 'Polis...Bursa'da 58 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması sebebiy...
18 Nisan altın fiyatları!Altın fiyatları haftanın son gününde ons altın yükse...
Bursa'da korkutan kaza! Ölümden döndüBursa'nın İnegöl ilçesinde seyir halindeki kamyoneti...