Hava Durumu

İsveç ve Finlandiya resmen NATO'ya başvurdu

İsveç ve Finlandiya günler öncesinde NATO'ya katılma kararını aldıklarını duyurmuştu. İki ülkenin ittifaka resmen başvurduğu bildirildi. NATO hamlesi, iki ülkenin de askeri tarafsızlık politikasına son vermiş olduğunu ortaya koyuyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 11:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İsveç ve Finlandiya resmen NATO'ya başvurdu

Finlandiya ve İsveç resmi olarak NATO’ya üyelik başvurusunu yaptı. İki İskandinav ülkesi İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası NATO'ya katılma kararı almıştı.

Brüksel'deki NATO merkezine gelen İskandinav ülkelerinin yetkilileri başvuru belgelerini Genel Sekreter Jens Stoltenberg'e teslim etti. Finlandiya ve İsveç bayrakları olan dosyalarla poz veren Stoltenberg, "Bu tarihi bir an" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin veto kararı için ise sorunun çözüleceğini düşündüğünü söyledi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, daha önce gazetecilerin Türkiye ile ilgili sorduğu soruya ise “Türkiye’yle sorunları birlikte ele almaya ve çözmeye hazırız. İsveç terörizmle mücadele ediyor. Türkiye’yle işbirliği yapmak istiyoruz” diye konuşmuştu.

Türkiye, İskandinav ülkelerinin ittifaka katılımını terör örgütü PKK'ya verdikleri destek nedeniyle veto edeceğini duyurdu.

NATO'ya yeni üyelerin katılımı için, ittifaktaki 30 ülkenin parlamentoları tarafından onay gerekiyor.

PUTİN UYARMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının Rusya için bir tehdit oluşturmayacağını ancak NATO askeri altyapısının bu ülkelere konuşlandırılması durumunda karşılık vereceklerini ifade etmişti. Türkiye ise Finlandiya ve özellikle İsveç’in terör örgütü PKK/YPG’ye olan destekleri devam ettikçe NATO’ya girmelerine sıcak bakmıyor.

ALMANYA BAŞBAKANI DESTEK BEKLİYOR

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma planlarını hem ittifak hem de Avrupa için ‘tarihi bir adım’ olarak nitelendirdi. Scholz, iki ülkenin kararını yürekten kutladığını belirtti. Scholz ayrıca; Ukrayna savaşında ‘çok yapıcı’ tutum sergileyen, Boğazları Rus savaş gemilerine kapatan Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğini destekleyeceğinden ‘emin’ olduğunu ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.