Hava Durumu

Kış aylarında hortluyor! Egzamaya ne iyi gelir?

Özellikle soğuk havalarda daha çok ortaya çıkan yüzdeki pullanma ve kuruluk Egzama olarak adlandırılıyor. Bir cilt rahatsızlığı olan bu durum yoğun kaşıntıya da neden olabiliyor. Peki egzamaya neler iyi geliyor? Haberi sizler için derledik.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2022 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2022 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kış aylarında hortluyor! Egzamaya ne iyi gelir?
Cildin belirli bölgelerinin yoğun bir şekilde kızarması, kuruması, pullanması, kaşınması, açık kesikler oluşması belirtileri arasında yer alıyor.



Genetik ve çevresel faktörler egzamanın nedeni olarak gösterilirken, yapılan araştırmalarda hastaların büyük bir kısmında kalıtsal olarak cildin üst tabakasını sağlamlaştıran bir proteinin eksik veya hatalı üretiminin olduğu, bu nedenle çevreden gelen alerjen maddelere karşı, diğer bireylere kıyasla, cildin daha geçirgen olduğu saptanmıştır.


Yakın aile bireylerinde egzama varsa sizde de olma ihtimali yüksek bir durum.



Egzama bir alerji olmamakla beraber, sık olarak alerjik hastalıklarla birlikte seyreden bir durumdur.

Egzama çocuklar ve yetişkinlerde; alerji, stres ve aşırı titizliğe bağlı nedenlerle de görülebilir. Özellikle ev kadınları, inşaat işçileri, kuaförler ve temizlik işçilerinde sıklıkla görülebilir.

Bu belirtilerin olduğu kişiler öncelikle bir dermatologdan destek almalıdır.



Peki egzamaya neler iyi gelebilir?

Yulaf tozu
İltihap ve tahriş önleyici etkiye sahip olan yulaf tozu evde egzama tedavisi için en çok tercih edilen malzemelerden. Kaşıntı ve acıyı azaltmak için küveti ılık suyla doldurun ve içine iki bardak yulaf tozu dökün. Bu suyun içinde 15-20 dakika durduktan sonra çıkın ve iyice kurulanın.

Aloe vera
İltihap giderici özelliğe sahip, enfeksiyonları önleyen ve cilt için faydaları say say bitmeyen aloe vera egzama için de birebir. Aloe vera bitkisinin içinden çıkan jeli sıkarak çıkarın ve egzama olan bölgeye sürün. Kurumasını bekleyin ve ardından su ile temizleyin. Haftada 2 kez bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Salatalık
İçerdiği bol miktarda su ve iltihap karşıtı özellikleri onu egzama tedavisinin aranan isimlerinden yapıyor. Bunun için dilimlere böldüğünüz salatalığı buz dolu bir kap içinde bir saat bekletin. Ardından suyu süzerek salatalık dilimlerini egzama olan bölgeye uygulayın.

Beyaz dut
Dut kurusu kullanarak hazırlayacağınız bu kür de ciltteki yanmayı ve kaşıntıyı azaltacaktır. 1 avuç dut kurusunu 5 dakika boyunca su içinde kaynatın. Su ılıdıktan sonra egzama olan ellerinizi, bacaklarınızı bu su içinde 10 dakika bekletin. 3-4 kullanım sonunda sonuçları fark etmeye başlayacaksınız.

Papatya
Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.

Zerdeçal
Faydaları say say bitmeyen zerdeçalın içinde yer alan kürkimin, iltihap ve bakteri önleyici özelliğe sahip. Bundan faydalanmak için yarım çay kaşığı zerdeçala macun kıvamına gelene kadar süt ekleyin. Bu macunu kaşıntı ve kızarıklıklar olan bölgelere günde 2 kez sürebilirsiniz.

Önemli not: Bu hastalık için öncelikle doktora danışmalı ve tıbbi yardım almalısınız. Hassas olan cildinizde farklı alerjik reaksiyonlar oluşturma ihtimaline karşı bu doğal çözümleri kullanmadan önce de mutlaka doktorunuza danışmalısınız.


 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.