Hava Durumu

Kritik görüşme! Erdoğan Trump'la bir araya gelecek

Çin'deki temaslarını tamamlayarak ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Beyaz Saray'da ABD Başkanı Trump ile bir araya gelecek. Erdoğan kritik randevuda, YPG'ye ağır silah desteği ve Gülen'in iadesi konularında duyulan rahatsızlığı iletecek. ABD basınına göre bu, Trump'ın en zor görüşmesi olacak.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2017 22:36
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2017 22:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kritik görüşme! Erdoğan Trump'la bir araya gelecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası İş birliği İçin Kuşak ve Yol Forumu kapsamındaki programını tamamlayarak ABD'ye gitti. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile ilk kez yüz yüze görüşecek. Kritik görüşme Beyaz Saray'da gerçekleşecek. Erdoğan-Trump randevusunun en önemli gündem başlığını, ABD yönetiminin YPG politikası oluşturacak. Görüşmede bu konunun enine boyuna ele alınacak. Erdoğan,  bu konuda duyulan rahatsızlığı Trump'a iletecek, YPG-PKK ilişkisini anlatacak. ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta YPG'ye doğrudan ve gelişmiş silah yardımı yapılmasına onay vermişti.

MÜTTEFİKLİK VURGUSU

Erdoğan, ABD Başkanı Trump'a DEAŞ'la mücadele ve Rakka'nın alınması konusunda tek seçenek olarak PYD/YPG'nin görülmesinin yanlış bir tercih olduğunu anlatacak, PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin alternatif olarak görülmesini NATO ittifakı ve müttefiklik anlayışına uymayacağını vurgulayacak.

FOTOĞRAFLARI KOYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce YPG'lilerle poz veren ABD askerlerinin fotoğraflarını da Trump'a göstereceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka operasyonunun YPG ile değil Fırat Kalkanı Harekat'ında olduğu gibi ılımlı muhaliflerle yapılması gerektiğini bir kez daha dile getirecek.

GÜLEN'İN İADESİ

İki liderin görüşmesinde ele alınacak diğer kritik başlık ise Fethullah Gülen'in iadesi olacak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu konuşu görüşmek için geçen hafta Washington'u ziyaret etmişti. ABD'li mevkidaşı Jeff Sessions'la bir araya gelen Bozdağ, Gülen'le ilgili yeni dosyalar sunmuştu. Erdoğan, Trump'tan Gülen'in geçici olarak tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade edilmesini isteyecek.

İNCİRLİK'İN DURUMU

Kritik görüşmede, İncirlik Üssü'nün DAEŞ karşıtı koalisyonun kullanımına kapatılmasının gündeme gelmesi beklenmiyor. Türkiye tarafının böyle bir tutum içinde olmayacağı belirtiliyor. Ankara açısından İncirlik'in, ABD'nin ve diğer müttefiklerin hareketliliğini izlemek için önemli olduğu ifade ediliyor.

VİRGÜL MÜ, NOKTA MI?

Beyaz Saray'da gerçekleşecek zirve, bir 'kırılma noktası' niteliği taşıyacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ı, YPG'yi silahlandırma kararından vazgeçirebilirse bu, Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlenmesine yol açacak bir kırılma noktası olacak. Aksine Trump kararından vazgeçmez ise bu kez de iki ülke açısından zaten iyi seyretmeyen ilişkilerin daha da kötü yönde kırılmasına neden olacak. Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, bu ziyaretin virgül değil, nokta mesabesinde olacağını söylemişti.

ABD BASINI NE DEDİ?

ABD basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'la yapacağı görüşmeye geniş yer ayırdı. The Washington Post gazeteyi, iki ülke arasında son dönemde yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle 'Trump'ın bu zamana kadar bir yabancı liderle yaptığı en zor görüşme olarak niteledi. Gazete, Trump'ın Erdoğan'a karşı dengeli bir tutum izlemesi 'tavsiyesinde' bulundu. The Los Angeles Times gazetesi ise  "Trump, kendi askeri komutanlarını engellemeden Erdoğan'ı kendisine yakın tutmayı başarmalı" ifadesini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.