Asırlık lezzet, asırlık dayanışma: Pekmez köpüğü geleneği devam ediyor
Asırlık lezzet, asırlık dayanışma: Pekmez köpüğü geleneği devam ediyor
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde asırlardır süregelen üzüm pekmezi köpüğü geleneği, yöre halkı tarafından yaşatılmaya devam ediyor.
Haber Giriş Tarihi: 20.10.2025 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2025 14:18
Kaynak:
İHA
Sarıgöl’de üzüm pekmezi yapımının vazgeçilmez bir parçası olan pekmez köpüğü geleneği, komşuluk ilişkilerini güçlendirirken, kazanda kaynayan pekmezden alınan köpük, önce komşularla paylaşılıyor, ardından bereket dileğiyle hep birlikte tüketiliyor.
"Geleneğin atalarından miras kaldı"
Üzüm pekmezi hazırlanırken kazanlarda kaynatılan pekmez, kepçe ile savrularak köpürtülüyor. Oluşan köpük tabaklara alınarak önce komşulara ikram ediliyor, ardından pekmez yapan aile tarafından çay kaşıklarıyla birlikte yeniyor. Yöre halkı bu geleneğin, pekmezin bereketini artırdığına inanırken, Dadağlı Mahallesi sakinlerinden Fatoş Candemir, geleneğin atalarından miras kaldığını belirterek, "Eskiden pekmez yaptığımız sırada oluşan köpüğü komşulara dağıtır, sonra hep birlikte yerdik. Bunun bereket getirdiğine inanılırdı. Pekmezimizi kış aylarında tüketiyoruz" dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Asırlık lezzet, asırlık dayanışma: Pekmez köpüğü geleneği devam ediyor
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde asırlardır süregelen üzüm pekmezi köpüğü geleneği, yöre halkı tarafından yaşatılmaya devam ediyor.
Sarıgöl’de üzüm pekmezi yapımının vazgeçilmez bir parçası olan pekmez köpüğü geleneği, komşuluk ilişkilerini güçlendirirken, kazanda kaynayan pekmezden alınan köpük, önce komşularla paylaşılıyor, ardından bereket dileğiyle hep birlikte tüketiliyor.
"Geleneğin atalarından miras kaldı"
Üzüm pekmezi hazırlanırken kazanlarda kaynatılan pekmez, kepçe ile savrularak köpürtülüyor. Oluşan köpük tabaklara alınarak önce komşulara ikram ediliyor, ardından pekmez yapan aile tarafından çay kaşıklarıyla birlikte yeniyor. Yöre halkı bu geleneğin, pekmezin bereketini artırdığına inanırken, Dadağlı Mahallesi sakinlerinden Fatoş Candemir, geleneğin atalarından miras kaldığını belirterek, "Eskiden pekmez yaptığımız sırada oluşan köpüğü komşulara dağıtır, sonra hep birlikte yerdik. Bunun bereket getirdiğine inanılırdı. Pekmezimizi kış aylarında tüketiyoruz" dedi.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
Bahçe temizliği facia ile sonuçlandı
Gazze'de can kaybı 69 bin 176'ya yükseldi
İran’ın petrol ihracatında yeni rekor: 2,3 milyon varile ulaştı
Irak’ta genel seçim için özel oylama başladı
Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Karadeniz görevinde 1 yılı tamamladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP’nin seviyesine inmeyiz
10 ilde 5,8 milyarlık dolandırıcılık operasyonu
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman'dan Norveç'in GKRY kararına tepki
Kocaeli'deki tesiste ölen 6 kişi, son yolculuklarına uğurlandı