Hava Durumu

Marmarabirlik üreticiyi zarar ettiriyor! Yağlık zeytin, sofralığı geçti

Bu yıl Ege bölgesinde verimin düşük olması ve Marmara'daki don olayları nedeniyle rekoltesi azalan zeytinde bir çok kuruluş ve işletme fiyatlara zam yaparken en büyük üretici kooperatifi Marmarabirlik güncellemeye gitmedi. Marmarabirlik'in 7 TL'ye aldığı yağlık zeytinin kilosu piyasada 9 TL'ye yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2021 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2021 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Marmarabirlik üreticiyi zarar ettiriyor! Yağlık zeytin, sofralığı geçti

Ali ŞAHİN

Hasadının son günlerine gelinen zeytin piyasasında fiyat değişiklileri sonrası yağlık zeytin fiyatı sofralık zeytin fiyatının üzerine çıktı. Özellikle zeytin yağı için en çok rekolteye sahip olan ege bölgesinde yağlık zeytinin veriminin düşük olması ve Bursa bölgesinde yaşanan don olayı nedeniyle yaşanan verim kaybı yağlık zeytin fiyatlarını yükseltti.

FİYAT SABİT KALDI

İlk olarak ekim ayında ürün alımına başlayan ve zeytin borsasında açıkladığı fiyatlar ile belirleyici olan Marmarabirlik bu seneki yağlık zeytin fiyatını 7 TL olarak açıklamıştı. Birlik tarafından ise sofralık zeytinde en düşük rakam ise 7 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Ancak Marmarabirlik ilerleyen süreçte fiyatlarında ayarlamaya gitmedi ve yağlık zeytin fiyatını 7 TL'de sabit tuttu.

DEPOLAR BOŞ

Marmarabirlik'te halen 39 tane ve üzeri için uygulanan yağlık zeytin satış fiyatı 7 TL. Ayrıca sofralık olarak tabir edilen 32 tane 8,9 TL, 33 tane 8,6 TL, 34 tane 8,3 TL, 35 tane 8 TL, 36 tane 7,7 TL ve 38 tane 7,4 TL den alınıyor. Ancak yaşanan rekolte kaybı ve verimsizlik nedeniyle depoların büyük çoğunluğunun boş kaldığı Bursa'da bazı farklı zeytin kooperatifleri ve tüccarlar fiyatlarda artışa giderek rakamlarını Marmarabirlik'in çok üzerine çıkardı.

YAĞLIK ZEYTİN 9 TL

Yaptığı fiyat güncellemesini birkaç gün önce duyuran 771 Sayılı Sölöz Tarım Kredi Kooperatifi sofralık 32 Tane zeytin için fiyatını 10,85 TL'ye çıkardı. Ayrıca kooperatif 33 tane için 10,35 TL, 34 tane için 10,15 TL, 35 tane için 9,85 TL, 36 tane için 9,65 TL, 37 tane için 9,50 TL ve 38 tane için 9,35 TL fiyat biçti. Bölgede yağlık zeytinin kilosu da 9 TL'ye çıktı.

ÜRETİCİ İSYANDA

Bir çok tüccar da fiyat güncellemesi yaparken Zeytin üreticisinin en büyük destekçisi olan Marmarabirlik'in fiyatlarını güncellememesi bir çok üreticinin tepkisine neden oldu. Gelecek sezon da Marmarabirlik'e zeytin verebilmek adına bu yıl elindeki zeytini kooperatife satan müstahsil zarar etti. Bazı üreticiler ise arada oluşan büyük fiyat farkı nedeniyle alternatif kooperatif ve kuruluşlara ürün satmaya başladı.

ZEYTİNYAĞI ZAMLANDI

Zeytinde oluşan fiyat farkı ve yağhanelerin girdi maliyetlerinin artması zeytinyağına da zam olarak yansıdı. Sezon başında 30 ile 40 TL arasında olan Zeytinyağının litre üretim maliyeti 45-50 TL bandına yükseldi. Ayrıca zeytinden yağ üretimi yapan tesisler de sıkım fiyatlarına kilogram başına 5 ila 10 kuruş arasında zam yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.