Hava Durumu

Meteoroloji uyardı! Kar sonrası gelecek: Siyah tehlike!

Kar ve soğuk havanın tüm yurdu etkisi altına aldığı bu günlerde Meteoroloji'den yeni uyarı geldi. 21 ilin uyarıldığı açıklamada kar yağışı sonrası 'siyah buzlanma'nın beklendiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2022 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2022 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Meteoroloji uyardı! Kar sonrası gelecek: Siyah tehlike!
Kar etkili olan illerde zorlu kış şartları devam ediyor. Yurdun büyük bölümünde kar yağışları yer yer devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden 21 il için önemli uyarı geldi. Öte yandan önümüzdeki 5 günlük hava tahmin haritası da paylaşıldı. Kar yağışı sonrası oluşabilecek olan 'siyah buzlanma' tehlikesine de dikkat çekildi. İşte detaylar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz'in doğu kıyıları, Doğu Anadolu'nun güneydoğusu ve Hatay çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır. Ülke genelinde buzlanma ve don ile birlikte kuzey ve iç kesimlerde yer yer pus ve sis görülmesi bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Sıcaklıkların batı bölgelerimizden itibaren artmaya başlaması bekleniyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Akdeniz'in iç kesimleri ile İç Anadolu’nun güney kesimlerinde akşam saatlerinde kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor.

HAVA DURUMU UYARILARI

ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI: Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsünün bulunduğu dik yamaçlarda çığ riski olmasından dolayı meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 21 il için 'çığ' uyarısı yaptı. İşte o iller: Ağrı, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Kars, Muş, Siirt, Trabzon, Van, Şırnak, Artvin, Bitlis, Erzincan, Giresun, Malatya, Rize, Sivas, Tunceli, Bayburt, Ardahan. Hakkari için ise kar uyarısı yapıldı.

BUZLANMA VE DON UYARISI: Ülkemiz genelinde buzlanma ve don ile birlikte yer yer sis ve pus olayı görülmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KAR YAĞIŞI GERİ GELECEK Mİ?

Kar yağışı devam edecek mi, yurdu terk ediyor mu? Hava sıcaklıkları ne durumda olacak? CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen son durumu aktardı;
Bugün pek önemli problem görünmüyor. Bir tek Doğu Karadeniz kesimleriyle yamaçlarında çok kar birikti. Bunlardan dolayı çığ tehlikesi var. Bu önemli. Buralara çok dikkat edilmesi gerekir. Bunun haricinde Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'nun güneyinde Hatay civarındaki kar yağışının çok etkili değil ama kar yağışı dışında bir yağış yok.

İstanbul'da bugün hava açık ve güneşli. Ama esasında soğuk bir hava var. Bugün maksimum sıcaklık gün içerisinde 7-8 dereceye kadar çıkacak. Bu da kar erimelerini beraberinde getirecek. Yavaş yavaş çatıdaki karlar eriyip yere düşüyor. O nedenden dolayı çatı altlarından geçerken dikkat etmek lazım. Yukarıdan bir kar kütlesi kafanıza düşebilir.
Bir de bu kar erimelerinden dolayı yollarda siyah buzlanma dediğimiz kar eriyipte asfaltta göremezsiniz bunu. Siyah gibi görünür, asfalt gibi görünür ama buzlanmadır. Bu sabah saatlerinde meydana gelir.

Gelecekte ne olacak? Esasında kar terk etti. Önümüzde kar yok ama ayın 31'inde Anadolu'ya kar gelme ihtimali var. Marmara ve Batı bölgeleri değil. Batı'da sıcaklıklar yükselmeye başladı ve lodos hakim olmaya başladı. Bunun yanında ayın 3 ve 4'ü gibi zayıf olsa da Marmara'da kar ihtimali var. Bunun haricinde ayın 9'unda bir ihtimal gözüküyor. Bunları yakından takip edeceğiz.

BÖLGELERİMİZDE HAVA
MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde buzlanma ve don ile birlikte pus, yer yer sis görülmesi bekleniyor.
EGE
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin iç kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don ile birlikte pus ve yer yer sis bekleniyor.
AKDENİZ
Parçalı ve az bulutlu, Doğu Akdeniz'in yer yer çok bulutlu, Hatay çevrelerinin yağmur ve karla karışık yağmurlu, yükseklerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın bu akşam saatlerinde iç kesimlerde kuzey ve kuzeybatı yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor.
İÇ ANADOLU
Parçalı, yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın, akşam saatlerinde güney kesimlerinde kuzey yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor. Bölge genelinde kuvvetli buzlanma ve don ile birlikte pus ve yer yer sis bekleniyor.
BATI KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde kıyı kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı, iç kesimlerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin iç kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don ile birlikte pus, yer yer sis görülmesi bekleniyor.
ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Rize ve Artvin çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor, Bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don ile birlikte yer yer pus ve sis bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır.
DOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, Erzurum ve Ardahan ile Kars'ın kuzey çevrelerinin bu akşam saatlerinde, bölgenin güneydoğu kesimlerinin bu akşam ve yarın (Cuma) aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde buzlanma ve don ile birlikte yer yer pus ve sis bekleniyor. Bölge genelinde dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır.
GÜNEYDOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, Kilis, Batman ve Siirt çevrelerinin aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis bekleniyor.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.