Hava Durumu

Putin'den YPG açıklaması! Endişeye gerek yok

YPG'ye silah verilmesi konusunda açıklamada bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin Ankara'nın endişelenmesine gerek olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2017 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2017 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Putin'den YPG açıklaması! Endişeye gerek yok

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 'Kuşak ve Yol Forumu'nun ardından basın toplantısı düzenledi.

RUSYA, YPG'YE SİLAH VERMEYECEĞİNİ DUYURDU

Rus devlet adamı, yaptığı konuşmada Rusya'nın YPG'ye silah desteği verme ihtiyacı duymadığını söyledi. Putin, Suriyeli Kürtlerle iletişim halinde olmayı sürdüreceklerini ancak Ankara yönetiminin endişelenmesini gerektirecek bir neden olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, 16 Mayıs'ta Washington'ta ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde ABD'nin YPG'ye silah desteği verilmesini öngören kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın Beyaz Saray'da yaptığı temaslarda ise Suriye ağırlıklı görüşmelerin gerçekleştiğini söyledi.

Erdoğan öngörüşmelerde amacın ABD ve Türkiye'nin PYD/YPG konsundaki duruşlarının netleştirilmesi olduğunu kaydetti.

Türk heyetin temaslarında birçok belge sunduğunu belirten Cumhurbaşkanı "Şimdi de nihai görüşmeyi biz yapacağız. Sonra da nihai kararımızı vereceğiz" diye konuştu. Erdoğan ABD için "Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım... Biz bu ittifakı Türkiye'nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE IŞİD İLE MÜCADELEDE YAVAŞ MI KALDI?"

ABD'nin PYD'ye verdiği destek konusunda bazı Amerikan düşünce kuruluşlarında "Önceleri ABD Türkiye'den IŞİD ile mücadelede yardım istedi, fakat Türkiye önce direndi. ABD de (Obama yönetimi) o sırada PYD'ye yatırım yaptı" şeklinde bir düşüncenin yaygın olduğunu öne süren bir gazetecinin "Türkiye IŞİD ile mücadelede yavaş mı kaldı?" sorusuna ise Erdoğan "Bu tepeden tırnağa yalandır" yanıtını verdi. ABD'nin IŞİD tehlikesini fark etmeden önce Türkiye'nin fark ettiğini ve tavrını koyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Eğer biz bu tavrı ortaya koymamış olsaydık DEAŞ bu bocalamanın içine girmezdi" diye konuştu. Erdoğan "IŞİD'e karşı mücadele vermediğimizi söylemek Türkiye'ye ihanettir" diye konuştu. Bunları "Obama yönetiminin iftirası" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı IŞİD ile mücadelede YPG'ye ihtiyaç olmadığını Türkiye'nin Cerablus, Dabık, Rai, El Bab'da ispat ettiğini kaydetti.

"Bunu Mümbiç'te ve Rakka'da da ispat ederiz" diye konuşan Erdoğan, IŞİD ile mücadelenin NATO müttifleri ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Katar, Lübnan, Ürdün gibi bölgedeki diğer ülkelerle yapılabileceğini söyledi.

 

Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Washington'da  yapacağı görüşmeye dair daha önce dile getirdiği "nokta mesabesinde olacak" sözlerine ilişkin "Şimdiye kadarki görüşme turlarında belirleyici görüşme mi olacak?" sorusunu da "İnşallah, ona dayanarak söyledim.Bu iş çok uzadı. Artık daha fazla uzatmaya tahammülümüz yok" şeklinde yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15-17 Mayıs tarihlerinde ABD'de temaslarda bulunacak. Erdoğan 16 Mayıs Salı günü Beyaz Saray'da ilk kez ABD Başkanı Donald Trump ile biraraya gelecek. İki ülke ilişkilerinde Fethullah Gülen'in iadesi ve Türkiye'nin PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak gördüğü YPG'ye ABD'nin verdiği destek konusunda bir süredir gerginlik hakim. Erdoğan'ın Trump ile görüşmesine bu iki konunun damgasını vurması bekleniyor.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.