ABD'de yapılan bir araştırmaya göre acı tatlara karşı duyarlı kişilerin yeni tip koronavirüse yakalanma riski daha düşük. Tat alma duygusu ile Kovid-19 arasındaki ilişkiyi gözler önüne seren araştırmanın detayları haberimizde...
Haber Giriş Tarihi: 27.05.2021 20:16
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2021 20:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dünyada ve Türkiye'de tat alma duygusu ile Kovid-19 arasındaki ilişkiyle ilgili araştırmalar devam ediyor. ABD'de yapılan bir araştırmada, acı tatlara karşı duyarlı kişilerin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanma riskinin düşük olduğu öne sürüldü.
Louisiana Sinüs ve Burun Uzmanları Merkezinden araştırmacılar, tat alma duygusu ile Kovid-19 arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla 2 bin kişiyi inceledi.
Çalışmada, acı tatları algılamayanlar, acıya karşı duyarlılar ve ortalama tat alanlar olarak 3 gruba ayrılan katılımcılara Kovid-19 testi yapıldı.
Çalışma sonucunda acı tatları algılamayan kişilerin, acı tatlara duyarlı kişilere kıyasla virüse yakalanma riskinin yüksek olduğu ortaya konuldu.
Bilim insanları, acı tatlara duyarlı bireylerin daha fazla nitrik oksit üretebileceğini ve bunun da herhangi bir koronavirüs partikülüne zarar verebileceğini öne sürdü.
Araştırma ekibinin lideri Dr. Henry Barham, dilin tat tomurcuklarında bulunan acı tat reseptörü T2R38'in, uyarıldığında, solunum mukozasında virüslerin daha fazla çoğalmasını önlemeye veya öldürmeye yardımcı olmak için nitrik oksit üreterek yanıt verdiğini kaydetti.
Araştırma kapsamında acı tatlara duyarlı kişilerin virüs nedeniyle hastaneye yatırılma ihtimalinin de daha düşük olduğu belirtildi.
Çalışmanın ayrıntıları Jama Network Open dergisinde yayımlandı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Acı tatların Kovid-19'a etkisi şaşırttı!
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre acı tatlara karşı duyarlı kişilerin yeni tip koronavirüse yakalanma riski daha düşük. Tat alma duygusu ile Kovid-19 arasındaki ilişkiyi gözler önüne seren araştırmanın detayları haberimizde...
Dünyada ve Türkiye'de tat alma duygusu ile Kovid-19 arasındaki ilişkiyle ilgili araştırmalar devam ediyor. ABD'de yapılan bir araştırmada, acı tatlara karşı duyarlı kişilerin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanma riskinin düşük olduğu öne sürüldü.
Louisiana Sinüs ve Burun Uzmanları Merkezinden araştırmacılar, tat alma duygusu ile Kovid-19 arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla 2 bin kişiyi inceledi.
Çalışmada, acı tatları algılamayanlar, acıya karşı duyarlılar ve ortalama tat alanlar olarak 3 gruba ayrılan katılımcılara Kovid-19 testi yapıldı.
Çalışma sonucunda acı tatları algılamayan kişilerin, acı tatlara duyarlı kişilere kıyasla virüse yakalanma riskinin yüksek olduğu ortaya konuldu.
Bilim insanları, acı tatlara duyarlı bireylerin daha fazla nitrik oksit üretebileceğini ve bunun da herhangi bir koronavirüs partikülüne zarar verebileceğini öne sürdü.
Araştırma ekibinin lideri Dr. Henry Barham, dilin tat tomurcuklarında bulunan acı tat reseptörü T2R38'in, uyarıldığında, solunum mukozasında virüslerin daha fazla çoğalmasını önlemeye veya öldürmeye yardımcı olmak için nitrik oksit üreterek yanıt verdiğini kaydetti.
Araştırma kapsamında acı tatlara duyarlı kişilerin virüs nedeniyle hastaneye yatırılma ihtimalinin de daha düşük olduğu belirtildi.
Çalışmanın ayrıntıları Jama Network Open dergisinde yayımlandı.
En Çok Okunan Haberler
Fibromiyalji hastaları nelere dikkat etmeli?
Umut Akyıldız'dan yeni proje: Zor Bulursun Akustik
Başkan Bozbey, öğrencilerin isteklerini yerine getirdi
2 PKK’lı terörist teslim oldu
Tarkan'dan 1 Mayıs mesajı
GSYİAD Yılın Sporcusu ödül töreni yapıldı
Bursaspor - Vanspor FK maçı seyircisiz oynanacak
Bursaspor hazırlıklarını sürdürdü
Ankara'da tarihi zirve! Erdoğan Özgür Özel'i kabul etti