Hava Durumu

SİYAD'tan festivallere 'sansür' çağrısı!

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), yapılan bir basın açıklamasıyla yerel yönetimlere ve festivallere geçmişte yaşanan sansür meseleleriyle yüzleşmeye çağırdı. 2014'te Altın Portakal Film Festivali'nde yarışmaya seçilen ama daha sonra sansürle karşı karşıya kalan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' isimli belgeseli hatırlatan SİYAD, o yıl bu sansüre karşı festivalden çekilen filmlerin ve 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgeselinin gösterimlerinin yapılması gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2019 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2019 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
SİYAD'tan festivallere 'sansür' çağrısı!

"Yönetmenlerin yargılandığı, filmlerin sansürlendiği, her mecranın büyük bir baskı altına alındığı bir dönemde festivaller sansür meselesinin tartışılabileceği alanlar açmalıdır" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Adana Altın Koza Film Festivali ve !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali tarafından sinema sektöründe cinsiyet eşitliğini hedefleyen uluslararası taahhüdün kabul edildiğinin altı çizildi ve diğer festivallere de bu kampanyaya katılma çağrısı yapıldı.

SİYAD yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"2014 yılında Altın Portakal'da yarışmaya seçilen belgesel Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek'e uygulanan sansürün ardından, birçok filmin üreticisi filmini dayanışma adına yarışmadan çekmiş, çok sayıda jüri üyesi görevlerinden istifa etmiş, sansüre uğrayan, sansüre karşı çıkan kişi ve kurumlar, festival yönetimi ve destekçileri tarafından çok yönlü baskılara, son derece çirkin yıpratma ve karalama faaliyetlerine, hakaretlere maruz bırakılmıştı.

Belediyeler taahhütler verdi

Bu sansür, ulusal, belgesel ve kısa film yarışmalarının festivalden kaldırılmasına kadar gidecek olan sürecin başlangıcı oldu. Böylelikle, sansür mekanizmasına meşru bir zemin sağlanmış oldu ve sansür vakaları ivmelenerek arttı. Bu yılki yerel seçimlerin ardından ise belediye yönetiminin değişmesiyle Antalya'ya ulusal yarışma, belgesel ve kısa film yarışmalarının geri geleceği açıklandı. Birçok belediye de kültür sanat politikalarını gözden geçireceklerine dair taahhütler verdi. Memnuniyetle karşıladığımız bu gelişmelere karşın hem festivallerin hem de el değiştiren belediyelerin geçmişin hatalarıyla hakiki bir biçimde yüzleşmediklerini gözlemliyoruz."

Dernek, festivallere ve belediyelere çağrı yaparak taleplerini şöyle sıraladı:

Cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmalı

►Dijital mecraların bile sansürlenmeye teşebbüs edildiği bir dönemeçte, Altın Portakal'ın 2014'te yaşanan sansür vakasıyla yüzleşmeden, geçmişin üzerini örterek yeni bir sayfa açması mümkün değildir. 2014 yılında festival yönetiminde yer alıp sansür vakasında doğrudan sorumlu olan veya o dönemde festival danışmanlık vb kadrolarında yer alıp sansüre uğrayan belgeselle dayanışma göstermemiş kişilerin kamu önünde özeleştiri vermeden festivallerde görev almaları kabul edilemez.

►Bu yılki Altın Portakal Film Festivali'nde, sansürlenmiş "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek"in ve 2014 yılında dayanışma adına festivalden çekilmiş tüm filmlerin gösterimi yapılmalıdır.

►Festivaller birincil misyonunu hatırlamalı, ticari gösterim ağları ya da sansür nedeniyle gösterilemeyen filmlerin izleyicilerle buluşabilmesinde ısrarcı olmalıdır.

►Yönetmenlerin yargılandığı, filmlerin sansürlendiği, her mecranın büyük bir baskı altına alındığı bir dönemde festivaller sansür meselesinin tartışılabileceği alanlar açmalıdır.

►Son yirmi yıldır süregiden, kültür sanat alanlarını çoraklaştıran politikalar, alternatif basın kuruluşlarının kapatılmasına, kültür sanat alanında çalışan birçok arkadaşımızın işsiz kalmasına neden olmuşken, festival ekipleri ve belediyelerin kültür sanat daireleri ezberci reflekslerle oluşturulmamalı, baskıcı politikalar nedeniyle işinden olmuş liyakatli meslektaşlarımızın istihdamına önem verilmelidir.

►Adana Altın Koza Film Festivali ve !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, sinema sektöründe cinsiyet eşitliğini hedefleyen uluslararası #5050×2020 (2020 yılına kadar %50 eşitlik) taahhüdünü kabul ettiler. Türkiye'de Filmmor Kadın Kooperatifi'nin öncülüğünü üstlendiği kampanyaya diğer festivaller ve belediyeler de katılmalı, ekiplerinde ve programlarındaki filmlerde cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.