2017 yılı, siyasetten spora, magazinden ekonomiye, diplomatik krizlerden kaos yaratan kararlara kadar çarpıcı olayların yaşandığı yıl oldu. YeniDönem gazetesi olarak dünyada ve Türkiye'de yıl boyunca, ay ay yaşanan gelişmeleri ve en çok konuşulan konuları sizler için derledik.
Haber Giriş Tarihi: 29.12.2017 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2017 15:07
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İşte 2017 yılının ay ay en çok konuşulan olayları...
-OCAK-
REİNA
Türkiye, 2017'ye katliam haberiyle girdi. DEAŞ'lı terörist, yeni yılın ilk saatlerinde İstanbul'daki ünlü gece kulübü Reina'yı, silah ve el bombasıyla bastı. Korkunç olayda 39 kişi hayatını kaybetti. Saldırgan Abdülgadir Masharipov olaydan 18 gün sonra emniyet güçleri tarafından saklandığı evde kıskıvrak yakalandı.
-ŞUBAT-
VARLIK FONU
Şubat ayında Varlık Fonu'nun kurulması en çok konuşulan konu oldu. Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarının devredildiği Varlık Fonu'na başta Ziraat Bankası olmak üzere, Borsa İstanbul gibi kuruluşlar da devredildi.
-MART-
HOLLANDA İLE İLİŞKİLER
Nisan ayında Hollanda'da gerçekleştirilen referandum, Türkiye ile ilişkilerin gerginleşmesine neden oldu. Rotterdam'daki referandum çalışmalarına katılmak isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş izni Hollanda hükümeti tarafından iptal edildi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte yaptığı açıklamada Çavuşoğlu'nun uçağının ülkeye iniş yapmasının kamu düzeni için tehdit oluşturduğunu belirtti.
Bunun yankıları sürerken yine anayasa referandumu çalışmaları için Rotterdam'a giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda'da "istenmeyen kişi" ilan edildi. Hollanda hükümeti, Bakan Kaya'nın bulunduğu konvoyun ülkelerini terk ederek Almanya'ya geri dönmesi istedi. Ard arda yaşanan bu gelişmeler iki ülke arasındaki iplerin gerilmesine neden oldu. Türk hükümetinden Hollanda'nın bu tavrına karşı sert açıklamalar geldi.
-NİSAN-
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Türkiye'de 16 Nisan 2017'de yapılan referandumla tarihsel bir adım atıldı. 'Cumhurbaşkanı-Başbakan ve Bakanlar Kurulu' şeklindeki parlamenter sistem, 51,41 evet, yüzde 48,59 hayır oyları ile başkanlık sistemi şeklinde değiştirildi.
AK Parti ve MHP'nin uzlaşarak Meclis gündemine getirdiği ve oylamaya sunularak kabul edilen yeni sisteme CHP itiraz etti. Muhalefet partisi referandumda mühürsüz oy pusulalarının kullanıldığını ve bunun geçerli kabul edilemeyeceği gerekçesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne giderek referandumun iptal edilmesini talep etti. CHP sonuç elde edemedi çünkü mahkeme, referandumların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) yer alan 'serbest seçim hakkı' kapsamında olmadığına hükmetti.
-MAYIS-
TRUMP-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Mayıs'ta, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile buluştu. Yıllar sonra gerçekleşen bu yüz yüze görüşme basında geniş yankı buldu ve mayıs ayının en çok konuşulan konusu oldu. Donald Trump, terör saldırılarına maruz kalan Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etti. Erdoğan ise teröre karşı ortak mücadele etmenin öneminden bahsederek, ABD ile ilişkileri geliştireceklerini ifade etti. Ancak, ilerleyen aylarda iki ülke arasındaki gerilim sürekli arttı.
-HAZİRAN-
2. KÖRFEZ KRİZİ
Petrol ve doğalgaz zengini Körfez ülkeleri arasındaki gerginlik, son yılların en büyük krizi oldu. Tarihe 2. Körfez Krizi olarak geçen olayda önce Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn, daha sonra ise Yemen, Maldivler ve Libya, Tobruk yönetimi doğalgaz zengini Katar ile tüm diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu. Sadece Suudi Arabistan ile sınırı olan Katar, adeta abluka altına alındı. Gıda gibi temel ihtiyaçların ise deniz ve hava yoluyla temin edilmesi gündeme gelirken, Körfez Krizi'nde Türkiye Katar'ın yanında yer aldı.
ADALET YÜRÜYÜŞÜ
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki olarak harekete geçen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, adalet yürüyüşü düzenledi. Ankara Güvenpark'ta 15 Haziran sabahı başlayan yürüyüş 25 gün sürdü. Yürüyüşün ardından 9 Temmuz'da İstanbul Maltepe'de gerçekleşen mitinge binlerce kişi katıldı. Kılıçdaroğlu mitingde OHAL'in kaldırılması, FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması, tutuklu milletvekilleri ve gazetecilerin hemen serbest bırakılması gerektiği yönünde çağrıda bulundu.
-TEMMUZ-
15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünün birinci yıldönümü nedeniyle ülkede çeşitli törenler gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde halka seslendi. Hain kalkışmada şehit olanlar anıldı ve FETÖ ile mücadelede kararlılık mesajı verildi.
YENİ KABİNE
19 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kritik bir görüşme yapan Başbakan Binali Yıldırım, toplantı sonrası yeni kabineyi açıkladı. 6 bakan koltuk değiştirerek kabinede kaldı, 5 yeni bakan atandı, 15 bakan ise görevine devam etti. 24 Mayıs'ta Brüksel'e gitmeden önce basın açıklaması düzenleyen Erdoğan kabine değişikliğiyle ilgili şunları söylemişti: "Bütün bakan arkadaşlarımızdan şöyle altıncı ayın sonuna kadar, yılsonuna kadar devam edecek olan yol haritasını isteyeceğim. Tüm bakanlıklar yılsonuna kadar neler yapacaklar, bir yol haritasını bizim önümüze koymalı. Bu yol haritası 2019'a kadar devam edecek bir yol haritası olacak."
İSTANBUL'DAKİ YAĞMUR
Temmuz ayında İstanbul'da etkili olan sağanak yağış Türkiye'nin gündemine oturdu. Son 32 yılın en yoğun yağışını gören İstanbul'da yolları sel aldı, birçok kişi evinde mahsur kaldı. Temmuz ayında ortalama 32,5 kg yağış alan İstanbul'da rekor miktarda yağmur yağdı. Birçok işyeri ve ev zarar gördü, maddi zarar meydana geldi.
-AĞUSTOS-
İYİKİ VARSIN EREN BÜLBÜL
Trabzon Maçka'da erzak çalan PKK'lıları jandarmaya haber veren 15 yaşındaki Eren Bülbül, Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik ile birlikte teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit düştü. Türkiye'nin derin üzüntü yaşadığı olay, sosyal medyada da büyük tepkiye neden oldu. "İyiki Varsın Eren" hashtag ile tek yürek olan Türk milleti hain saldırı karşısında gözyaşlarına boğuldu.
ÖSYM BAŞKANI İSTİFA ETTİ
Üniversiteye giriş sınavında yaşanan skandalın ardından ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa ettiğini açıkladı. Demir istifasını "İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM'nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım" şeklindeki sözleriyle duyurdu.
-EYLÜL-
KUZEY IRAK'TA KAÇAK REFERANDUM
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, Irak'tan ayrılarak bağımsız Kürdistan Devleti kurmak için referanduma gitti. Referandum da yüzde 92 oranında 'evet' oyu çıktı. Başından beri referanduma karşı çıkan Türkiye, kararı tanımadığını bildirdi. Referandum dünyada da kabul görmezken Irak Anayasa Mahkemesi de referandumu geçersiz kıldı. Bu tarihten itibaren, Kuzey Irak'tan Mesud Barzani ve Barzani'ye bağlı güçler temizlenmeye başlandı.
TEOG KALDIRILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eylül ayında Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması gerektiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye giriş sınavı TEOG'un kaldırıldığını açıkladı.
-EKİM-
VİZE KRİZİ
2017'nin Ekim'i kuşkusuz yılın en hareketli ayı oldu. ABD'nin Türkiye ile vizeleri durdurma kararı Ekim ayına damga vurdu. İki ülke arasında yaşanan gerilim ilerleyen süreçte daha da derinleşti.
ABD'DE SİLAHLI SALDIRI
ABD'nin Las Vegas kentinde bir konsere silahlı saldırı düzenlendi, saldırıda 59 kişi yaşamını yitirirken 527 kişi yaralandı, saldırı Türk basınında büyük yankı buldu.
BELEDİYE BAŞKANLARININ İSTİFASI
Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifaları istenen belediye başkanları en çok konuşulan haberler arasında yer aldı. Parti içinde "metal yorgunluğun" olduğunu dile getiren ve kan değişimi olması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Eylül'de Ankara'da Belediye Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada bu talebinin ilk sinyalini verdi. Erdoğan'ın bu çıkışının ardından ilk adımı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, attı. Topbaş, 22 Eylül'de istifa ettiğini açıkladı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş 2 Ekim'de, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan 18 Ekim'de, Recep Altepe 23 Ekim'de, Melih Gökçek 28 Ekim'de, Ahmet Edip Uğur da 30 Ekim'de görevlerini bıraktıklarını açıkladı.
İYİ PARTİ ÇIKIŞI
Ekim ayının bir diğer önemli başlığı ise Meral Akşener önderliğinde İYİ Parti'nin kurulması oldu. "Türkiye İyi Olacak" sloganıyla kurulan parti, Ekim ayının bir diğer önemli başlığı oldu.
AMPUTE FUTBOL MİLLİ TAKIMI
TFF'nin "Türkiye Futbol Oynuyor" projesi kapsamında destek verdiği Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bulunan Ampute Futbol Milli Takımı, EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası final maçında İngiltere ile karşılaştı. Vodafone Park'ta oynanan karşılaşma 2-1 Türkiye'nin üstünlüğü ile son buldu. Bu sonuçla Türkiye Avrupa şampiyonu olurken yaşanan Ampute futbol takımımız gurur kaynağımız oldu.
-KASIM-
YERLİ OTOMOBİL
Ocak 2011'de yerli otomobil için 'babayiğitlere' çağrı yapan Erdoğan'ın bu isteği için ilk somut adımlar Beştepe'de atıldı ve 5 'babayiğit' kamuoyuna tanıtıldı. Türkiye'nin otomobilini üretecek 5 babayiğit Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding'den oluştu. 5 ortak 2018 başında şirketi kurup prototipleri 2019'da, ilk otomobili 2021'de üretecek.
SARRAF DAVASI
ABD'nin İran'a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanan Reza Zarrab'a ABD'de dava açıldı. Aralarında eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da bulunduğu dava ABD'de görülmeye başlandı. Kasım ayının en dikkat çeken başlığı olan Sarraf davası oldu. İlerleyen günlerde Sarraf tanık konumuna geçerken, Hakan Atilla davada tek sanık olarak yargılandı.
MAN ADASI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınları hakkındaki Man Adası'ndaki şirket iddiası Kasım ayının en çok konuşulan başlıkları arasında yer aldı. Rıza Sarraf'ın davada tanık olması ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Man Adası iddiaları kasım ayının siyaset açısından hareketli geçmesine neden oldu.
-ARALIK-
KUDÜS VE TRUMP
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye dâhil dünyanın pek çok ülkesinden gelen olumsuz tepkilere rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Dışişleri Bakanlığı'na, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim" açıklamasını yaptı.
İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI
İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesinde, Doğu Kudüs'ün, Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi yönünde çıkan kararın yarattığı yankıları devam etti. Dünya üzerinde çeşitli ülkelerden karara yönelik destek mesajları gelmeye başlarken zirve sonunda Doğu Kudüs Filistin'in işgal altındaki başkenti ilan edildi.
VİZE KRİZİ ÇÖZÜLDÜ AMA...
ABD ile Türkiye arasında 8 Ekim'de başlayan vize krizi bitti ancak bu sefer de 'güvence' krizi başladı. ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızdaki yerel çalışanlarımızın, Türk yetkililerle iletişim de dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır" denildi. Türkiye ise yargı süreci ile ilgili herhangi bir güvence verilmediğini açıkladı.
KHK İLE GETİRİLEN YARGI MUAFİYETİ
Türkiye'de tartışma yaratan uygulamalardan biri de 20 Temmuz 2016'dan bu yana süren OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar oldu. 2017 yılında 3 ayda bir uzatılan OHAL kapsamında 17'si bu yıl olmak üzere toplam 30 KHK çıkarıldı. 24 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 695 ve 696 nolu KHK'larla cezaevlerinde darbe iddiası ve terör suçlarından tutuklu olan sanıkların mahkemeye 'tek tip' giysiyle getirilmeleri öngörüldü. KHK'nın en tartışmalı düzenlemesi ise "15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunun devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden" sivillerin hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu olmayacağı yönündeki hüküm oldu. AK Parti, söz konusu düzenlemenin sadece 15-16 Temmuz'da sokağa çıkan sivilleri kapsadığını vurgularken; muhalefet ve hukukçular bu durumun 'iç savaşa yol açabileceği' eleştirisini yöneltti. "Bu madde iktidar eliyle sivil silahlı çete kurma maddesidir" diyen CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım ise 'ceza muafiyeti'yle ilgili hiçbir düzeltme yapılmayacağını vurguladı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
İşte 2017 yılına damga vuran olaylar
2017 yılı, siyasetten spora, magazinden ekonomiye, diplomatik krizlerden kaos yaratan kararlara kadar çarpıcı olayların yaşandığı yıl oldu. YeniDönem gazetesi olarak dünyada ve Türkiye'de yıl boyunca, ay ay yaşanan gelişmeleri ve en çok konuşulan konuları sizler için derledik.
İşte 2017 yılının ay ay en çok konuşulan olayları...
-OCAK-
REİNA
Türkiye, 2017'ye katliam haberiyle girdi. DEAŞ'lı terörist, yeni yılın ilk saatlerinde İstanbul'daki ünlü gece kulübü Reina'yı, silah ve el bombasıyla bastı. Korkunç olayda 39 kişi hayatını kaybetti. Saldırgan Abdülgadir Masharipov olaydan 18 gün sonra emniyet güçleri tarafından saklandığı evde kıskıvrak yakalandı.
-ŞUBAT-
VARLIK FONU
Şubat ayında Varlık Fonu'nun kurulması en çok konuşulan konu oldu. Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarının devredildiği Varlık Fonu'na başta Ziraat Bankası olmak üzere, Borsa İstanbul gibi kuruluşlar da devredildi.
-MART-
HOLLANDA İLE İLİŞKİLER
Nisan ayında Hollanda'da gerçekleştirilen referandum, Türkiye ile ilişkilerin gerginleşmesine neden oldu. Rotterdam'daki referandum çalışmalarına katılmak isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş izni Hollanda hükümeti tarafından iptal edildi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte yaptığı açıklamada Çavuşoğlu'nun uçağının ülkeye iniş yapmasının kamu düzeni için tehdit oluşturduğunu belirtti.
Bunun yankıları sürerken yine anayasa referandumu çalışmaları için Rotterdam'a giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda'da "istenmeyen kişi" ilan edildi. Hollanda hükümeti, Bakan Kaya'nın bulunduğu konvoyun ülkelerini terk ederek Almanya'ya geri dönmesi istedi. Ard arda yaşanan bu gelişmeler iki ülke arasındaki iplerin gerilmesine neden oldu. Türk hükümetinden Hollanda'nın bu tavrına karşı sert açıklamalar geldi.
-NİSAN-
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Türkiye'de 16 Nisan 2017'de yapılan referandumla tarihsel bir adım atıldı. 'Cumhurbaşkanı-Başbakan ve Bakanlar Kurulu' şeklindeki parlamenter sistem, 51,41 evet, yüzde 48,59 hayır oyları ile başkanlık sistemi şeklinde değiştirildi.
AK Parti ve MHP'nin uzlaşarak Meclis gündemine getirdiği ve oylamaya sunularak kabul edilen yeni sisteme CHP itiraz etti. Muhalefet partisi referandumda mühürsüz oy pusulalarının kullanıldığını ve bunun geçerli kabul edilemeyeceği gerekçesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne giderek referandumun iptal edilmesini talep etti. CHP sonuç elde edemedi çünkü mahkeme, referandumların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) yer alan 'serbest seçim hakkı' kapsamında olmadığına hükmetti.
-MAYIS-
TRUMP-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Mayıs'ta, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile buluştu. Yıllar sonra gerçekleşen bu yüz yüze görüşme basında geniş yankı buldu ve mayıs ayının en çok konuşulan konusu oldu. Donald Trump, terör saldırılarına maruz kalan Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etti. Erdoğan ise teröre karşı ortak mücadele etmenin öneminden bahsederek, ABD ile ilişkileri geliştireceklerini ifade etti. Ancak, ilerleyen aylarda iki ülke arasındaki gerilim sürekli arttı.
-HAZİRAN-
2. KÖRFEZ KRİZİ
Petrol ve doğalgaz zengini Körfez ülkeleri arasındaki gerginlik, son yılların en büyük krizi oldu. Tarihe 2. Körfez Krizi olarak geçen olayda önce Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn, daha sonra ise Yemen, Maldivler ve Libya, Tobruk yönetimi doğalgaz zengini Katar ile tüm diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu. Sadece Suudi Arabistan ile sınırı olan Katar, adeta abluka altına alındı. Gıda gibi temel ihtiyaçların ise deniz ve hava yoluyla temin edilmesi gündeme gelirken, Körfez Krizi'nde Türkiye Katar'ın yanında yer aldı.
ADALET YÜRÜYÜŞÜ
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki olarak harekete geçen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, adalet yürüyüşü düzenledi. Ankara Güvenpark'ta 15 Haziran sabahı başlayan yürüyüş 25 gün sürdü. Yürüyüşün ardından 9 Temmuz'da İstanbul Maltepe'de gerçekleşen mitinge binlerce kişi katıldı. Kılıçdaroğlu mitingde OHAL'in kaldırılması, FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması, tutuklu milletvekilleri ve gazetecilerin hemen serbest bırakılması gerektiği yönünde çağrıda bulundu.
-TEMMUZ-
15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünün birinci yıldönümü nedeniyle ülkede çeşitli törenler gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde halka seslendi. Hain kalkışmada şehit olanlar anıldı ve FETÖ ile mücadelede kararlılık mesajı verildi.
YENİ KABİNE
19 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kritik bir görüşme yapan Başbakan Binali Yıldırım, toplantı sonrası yeni kabineyi açıkladı. 6 bakan koltuk değiştirerek kabinede kaldı, 5 yeni bakan atandı, 15 bakan ise görevine devam etti. 24 Mayıs'ta Brüksel'e gitmeden önce basın açıklaması düzenleyen Erdoğan kabine değişikliğiyle ilgili şunları söylemişti: "Bütün bakan arkadaşlarımızdan şöyle altıncı ayın sonuna kadar, yılsonuna kadar devam edecek olan yol haritasını isteyeceğim. Tüm bakanlıklar yılsonuna kadar neler yapacaklar, bir yol haritasını bizim önümüze koymalı. Bu yol haritası 2019'a kadar devam edecek bir yol haritası olacak."
İSTANBUL'DAKİ YAĞMUR
Temmuz ayında İstanbul'da etkili olan sağanak yağış Türkiye'nin gündemine oturdu. Son 32 yılın en yoğun yağışını gören İstanbul'da yolları sel aldı, birçok kişi evinde mahsur kaldı. Temmuz ayında ortalama 32,5 kg yağış alan İstanbul'da rekor miktarda yağmur yağdı. Birçok işyeri ve ev zarar gördü, maddi zarar meydana geldi.
-AĞUSTOS-
İYİKİ VARSIN EREN BÜLBÜL
Trabzon Maçka'da erzak çalan PKK'lıları jandarmaya haber veren 15 yaşındaki Eren Bülbül, Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik ile birlikte teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit düştü. Türkiye'nin derin üzüntü yaşadığı olay, sosyal medyada da büyük tepkiye neden oldu. "İyiki Varsın Eren" hashtag ile tek yürek olan Türk milleti hain saldırı karşısında gözyaşlarına boğuldu.
ÖSYM BAŞKANI İSTİFA ETTİ
Üniversiteye giriş sınavında yaşanan skandalın ardından ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa ettiğini açıkladı. Demir istifasını "İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM'nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım" şeklindeki sözleriyle duyurdu.
-EYLÜL-
KUZEY IRAK'TA KAÇAK REFERANDUM
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, Irak'tan ayrılarak bağımsız Kürdistan Devleti kurmak için referanduma gitti. Referandum da yüzde 92 oranında 'evet' oyu çıktı. Başından beri referanduma karşı çıkan Türkiye, kararı tanımadığını bildirdi. Referandum dünyada da kabul görmezken Irak Anayasa Mahkemesi de referandumu geçersiz kıldı. Bu tarihten itibaren, Kuzey Irak'tan Mesud Barzani ve Barzani'ye bağlı güçler temizlenmeye başlandı.
TEOG KALDIRILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eylül ayında Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması gerektiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye giriş sınavı TEOG'un kaldırıldığını açıkladı.
-EKİM-
VİZE KRİZİ
2017'nin Ekim'i kuşkusuz yılın en hareketli ayı oldu. ABD'nin Türkiye ile vizeleri durdurma kararı Ekim ayına damga vurdu. İki ülke arasında yaşanan gerilim ilerleyen süreçte daha da derinleşti.
ABD'DE SİLAHLI SALDIRI
ABD'nin Las Vegas kentinde bir konsere silahlı saldırı düzenlendi, saldırıda 59 kişi yaşamını yitirirken 527 kişi yaralandı, saldırı Türk basınında büyük yankı buldu.
BELEDİYE BAŞKANLARININ İSTİFASI
Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifaları istenen belediye başkanları en çok konuşulan haberler arasında yer aldı. Parti içinde "metal yorgunluğun" olduğunu dile getiren ve kan değişimi olması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Eylül'de Ankara'da Belediye Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada bu talebinin ilk sinyalini verdi. Erdoğan'ın bu çıkışının ardından ilk adımı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, attı. Topbaş, 22 Eylül'de istifa ettiğini açıkladı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş 2 Ekim'de, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan 18 Ekim'de, Recep Altepe 23 Ekim'de, Melih Gökçek 28 Ekim'de, Ahmet Edip Uğur da 30 Ekim'de görevlerini bıraktıklarını açıkladı.
İYİ PARTİ ÇIKIŞI
Ekim ayının bir diğer önemli başlığı ise Meral Akşener önderliğinde İYİ Parti'nin kurulması oldu. "Türkiye İyi Olacak" sloganıyla kurulan parti, Ekim ayının bir diğer önemli başlığı oldu.
AMPUTE FUTBOL MİLLİ TAKIMI
TFF'nin "Türkiye Futbol Oynuyor" projesi kapsamında destek verdiği Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bulunan Ampute Futbol Milli Takımı, EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası final maçında İngiltere ile karşılaştı. Vodafone Park'ta oynanan karşılaşma 2-1 Türkiye'nin üstünlüğü ile son buldu. Bu sonuçla Türkiye Avrupa şampiyonu olurken yaşanan Ampute futbol takımımız gurur kaynağımız oldu.
-KASIM-
YERLİ OTOMOBİL
Ocak 2011'de yerli otomobil için 'babayiğitlere' çağrı yapan Erdoğan'ın bu isteği için ilk somut adımlar Beştepe'de atıldı ve 5 'babayiğit' kamuoyuna tanıtıldı. Türkiye'nin otomobilini üretecek 5 babayiğit Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding'den oluştu. 5 ortak 2018 başında şirketi kurup prototipleri 2019'da, ilk otomobili 2021'de üretecek.
SARRAF DAVASI
ABD'nin İran'a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanan Reza Zarrab'a ABD'de dava açıldı. Aralarında eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da bulunduğu dava ABD'de görülmeye başlandı. Kasım ayının en dikkat çeken başlığı olan Sarraf davası oldu. İlerleyen günlerde Sarraf tanık konumuna geçerken, Hakan Atilla davada tek sanık olarak yargılandı.
MAN ADASI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınları hakkındaki Man Adası'ndaki şirket iddiası Kasım ayının en çok konuşulan başlıkları arasında yer aldı. Rıza Sarraf'ın davada tanık olması ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Man Adası iddiaları kasım ayının siyaset açısından hareketli geçmesine neden oldu.
-ARALIK-
KUDÜS VE TRUMP
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye dâhil dünyanın pek çok ülkesinden gelen olumsuz tepkilere rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Dışişleri Bakanlığı'na, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim" açıklamasını yaptı.
İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI
İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesinde, Doğu Kudüs'ün, Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi yönünde çıkan kararın yarattığı yankıları devam etti. Dünya üzerinde çeşitli ülkelerden karara yönelik destek mesajları gelmeye başlarken zirve sonunda Doğu Kudüs Filistin'in işgal altındaki başkenti ilan edildi.
VİZE KRİZİ ÇÖZÜLDÜ AMA...
ABD ile Türkiye arasında 8 Ekim'de başlayan vize krizi bitti ancak bu sefer de 'güvence' krizi başladı. ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızdaki yerel çalışanlarımızın, Türk yetkililerle iletişim de dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır" denildi. Türkiye ise yargı süreci ile ilgili herhangi bir güvence verilmediğini açıkladı.
KHK İLE GETİRİLEN YARGI MUAFİYETİ
Türkiye'de tartışma yaratan uygulamalardan biri de 20 Temmuz 2016'dan bu yana süren OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar oldu. 2017 yılında 3 ayda bir uzatılan OHAL kapsamında 17'si bu yıl olmak üzere toplam 30 KHK çıkarıldı. 24 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 695 ve 696 nolu KHK'larla cezaevlerinde darbe iddiası ve terör suçlarından tutuklu olan sanıkların mahkemeye 'tek tip' giysiyle getirilmeleri öngörüldü. KHK'nın en tartışmalı düzenlemesi ise "15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunun devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden" sivillerin hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu olmayacağı yönündeki hüküm oldu. AK Parti, söz konusu düzenlemenin sadece 15-16 Temmuz'da sokağa çıkan sivilleri kapsadığını vurgularken; muhalefet ve hukukçular bu durumun 'iç savaşa yol açabileceği' eleştirisini yöneltti. "Bu madde iktidar eliyle sivil silahlı çete kurma maddesidir" diyen CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım ise 'ceza muafiyeti'yle ilgili hiçbir düzeltme yapılmayacağını vurguladı.
En Çok Okunan Haberler
Asansör faciasında kadın işçi hayatını kaybetti
Fiyatıyla lüks otomobilleri solladı
Dünyanın ulaşım rotası İstanbul’da çizilecek
Gemlik'te kaldırım işgaliyle mücadele sürüyor
Otomotiv sektörünün sorunlarına çözüm BTÜ’den
Mudanyalılar, mütareke günlerini hatıralarla yaşadı
Bursa'da direksiyon başında video izledi
Kayıp Rojin 12 gündür aranıyor
Bal üreticisinden sahte bal uyarısı