Hava Durumu

Sorunlar yumağı Yenişehir… 'Koskoca ilçede gasilhane yok'

Bursa merkeze uzaklığı ile dikkat çeken ama bir tarım üssü olarak kabul edilen Yenişehir’de kime dokunsak sorun fışkırdı. 54 bin 485 nüfuslu ilçede gasilhane, merkezindeki camilerde tuvalet bulunmuyor. İlçenin meydanında ise otopark konusunda ciddi problemler yaşanıyor. Tarım konusunda biber pazarı ile oldukça eleştirilen Yenişehir’de bir başka kanayan yara da mevsimlik işçiler...

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2022 17:57
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2022 17:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sorunlar yumağı Yenişehir… 'Koskoca ilçede gasilhane yok'

Ali Şahin-Onuralp Özalp

Bursa’nın doğusunda ve şehir merkezine 52 kilometre uzaklıktaki Yenişehir’de vatandaş da esnaf da yaşanan sorunlardan şikayetçi. Otoparktan, tesisleşmeye kadar birçok eksiğin bulunduğu Yenişehir’de tepkilerin odağındaki isim ise Belediye Başkanı Davut Aydın. İlçeye kazandırılan yeni meydan projesinin inşaat alanının etrafını yapılan projelerin görselleri ile donatan Başkan Aydın’a en büyük tepki bazılarının Büyükşehir marifetiyle hayata geçirilmesi üzerinden oldu.

OTOPARK YOK

Yeni meydan projesinin yapıldığı alandaki esnafın en büyük derdi otopark. Daha önce insanların otopark olarak kullandığı alanı meydan projesi ile yenilemek için çalışmaya başlayan belediye araçların park etmesi için yeterli alan bırakmadı. Halihazırdaki inşaat nedeniyle özellikle bölgede pazar kurulan salı günleri ciddi bir parklanma ve trafik problemi yaşanırken esnaf meydan projesinin altının kapalı otopark yapılmamasından dert yandı.

YIKILIP TEKRAR YAPILMASIN

Yapılan projenin geleceğe dönük olarak da işlevsel olmaması ve kısa vadede yıkılıp tekrar yapılması ihtimaline karşı vatandaşlar belediyeye çağrı yaparak bölgenin otopark ihtiyacının göz ardı edilmemesini istedi. Ayrıca Yenişehir Meydanı’ndan Bursa istikameti ve İznik istikametinde yol kenarına yapılan parklanmalar nedeniyle polis ekipleri de trafiğin aksamaması için yoğun mesai harcıyor ve hatalı park eden araçların kaldırılmasını istiyor.

İSTİKLAL CADDESİ PROJE DIŞI

Bir diğer önemli konu ise İstiklal Caddesi. Marmara bölgesinin en eski ticaret merkezlerinden Yenişehir’in merkezindeki Arasta, Kasaplar ve Ahmet Efendi Sokaklarındaki tarihi çarşıda çatı örtü çalışması başlatılmıştı. Fakat, en çok esnafın yer aldığı İstiklal Caddesi’nde çatı örtü çalışması yapılmıyor. İstiklal Caddesi esnafı, kışın yağışlardan, yazın ise sıcaktan korunmak için kendi imkanlarıyla branda çekiyor. İlçenin en işlek caddesinde her gün tezgah açtıklarını ifade eden esnaflar caddenin Kapalı Çarşı Statüsü’ne kavuşturulmasını talep ediyor.

 

ESNAF İMZA TOPLADI

Konu hakkında imza toplayan çarşı esnafı,  “Aslında buranın projesi Büyükşehir Belediye eski Başkanı Recep Altepe ile Yenişehir Belediye eski Başkanı Süleyman Çelik zamanında çizilmişti. Fakat bir türlü projeye başlanamadı. O projede İstiklal Caddesi’nin üzeri de modern bir şekilde kapatılarak Bursa’daki ‘Uzun Çarşı’ gibi olacaktı. Fakat, yeni Belediye Başkanı Davut Aydın’ın isteğiyle projeden İstiklal Caddesi çıkarıldı. Sadece 3 sokak proje dahilinde kaldı. Fakat o sokaklarda esnaf çok az. Hatta bazı dükkanlar harabe içerisinde. Asıl önemli olan caddeyi kapatmıyorlar, 3 boş sokağı kapatıyorlar” açıklamasında bulundu. Ayrıca üstü kapatılan sokağın tarihi kemerin önünü kapattığını savundular.

CAMİLERİN TUVALETİ YOK

Yenişehir Çarşısı’nda eksiklikler İstiklal Caddesi ile sınırlı değil. 1461 yılında yapılan tarihi Bali Bey Camii’nin tuvaletleri yıkıldıktan sonra bir daha yapılmadı. Çarşı esnafının en çok şikayet ettiği konulardan biri olan tuvalet sorununu çözmek için herhangi bir girişimde de bulunulmadı. Yine aynı bölgede yer alan Ulucami’nin de tuvaletlerinin yıkılmış olması çarşı esnafını oldukça zorluyor. Sadece abdest almak için şadırvanı olan tarihi iki caminin de tuvaletlerinin olmaması dikkat çekerken, çarşı esnafı bu mağduriyetin biran önce giderilmesini istiyor.

MALKOÇOĞLU MEZARI KAYBOLACAK

Bali Bey Camii’nin haziresinde XVI. yüzyıl başlarına ait iki mezar yer alıyor. Bunlardan biri Malkoçoğlu Bali Bey’in oğluna ait olup üzerinde 1504 tarihi yazılı, diğerinde ise 1549 tarihi tespit edilmiştir. Tarihi değere sahip olan bu mezarlar şu anda atıl durumda. Kilitli kapının arkasındaki mezarlar büyüyen otların ve çalıların arasında kaybolmak üzere. Esnaflar ise bir tarihin unutulduğunu ve merkezdeki caminin haziresi için çevre düzenlemesi yapılmasını isterken mezarların etrafının düzenlenerek turizme kazandırılmasının bölgeye gelenler için yeni bir durak olacağı görüşünde.

ROMAN TOKİ DÖKÜLÜYOR

Yenişehir'de kentsel dönüşüm çalışmalarının önemli bir adımı olan 2010 yılının Nisan ayında yapılan  ve bölgede ‘Roman TOKİ’ olarak bilinen konutlar adeta dökülüyor. 216 daire bulunan Roman TOKİ Konutları aradan geçen 12 yılda adeta çürüdü. 12 yılda etrafına duvar örülemeyen, çit çekilmeyen ve bakımsız kalan Roman TOKİ Konutları’nın içi küçük baş hayvanların otlağı olmuş durumda. Şehrin kenarında kalması nedeniyle sokak köpeklerinin de mesken tutuğu bölgede sokakta oynayan çocukların olası bir saldırıya maruz kalması konusunda anne babalar endişeli.

HİZMET BEKLİYORLAR

Roman TOKİ Konutları’nın projesinde bulunan çocuk oyun parkından eser bile kalmamış. Bodrum katlarının camlarının kırılması nedeniyle yağışlı havalarda su baskınlarına maruz kaldığı gözlenen konutlarda aynı zamanda yoğun bir rutubet var. Bölge halkı, Roman TOKİ Konutları’nın ilk olarak çevresinin kapatılmasını, etraftan gelecek tehlikelere karşı önlem alınmasını ve bölgeye hizmet gelmesini istiyor.

DÜĞÜN-TAZİYE KARŞI KARŞIYA

İlçedeki vatandaşların bir kısmının da en çok şikayet ettiği konu Belediye’nin yaptırdığı ‘Taziye Evi’ ile ‘Düğün Salonu’nun karşı karşıya olması. İki tezat konu için kullanılan tesisin yanlış planlandığını söyleyen bölgedeki vatandaşlar tesisin ilerisindeki caminin bulunduğu bölgede taziye evi planlamasının yapılmasının daha uygun olacağı görüşünde. Yapılan yanlıştan dönülmesini isteyen vatandaşlar “birinin düğü varken diğerinin cenazesi oluyor. Böyle olanca da hoş bur durum ortaya çıkmıyor” dedi.

GASİLHANE YOK

Yenişehir’de asıl büyük sorunlardan birisinin ilçede gasilhane bulunmaması olduğunu belirten bir esnaf ise, “Koskoca ilçede gasilhane yok. Bursa yakın değil. Ölülerimizi hastanenin morgunda yıkıyoruz. Aynı vakitte defnedilecek cenaze sayısı arttığında sorun yaşanıyor. Mesele hizmet etmek ise önce bunun gibi küçük dokunuşlara ihtiyacımız var. Belediye’nin bunu yapacak gücü elbette var ama sanırım bu eksiği göremiyorlar” dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLER ZORDA

Yenişehir’in senelerdir en büyük kanayan yarası ise mevsimlik tarım işçileri. Güneydoğu Anadolu bölgesinden para kazanmak umuduyla gelen ve bölge halkının hepsi Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı dediği mevsimlik tarım işçileri önemli bir altyapı eksiğiyle insana yakışmayan şartlarda yaşamaya çalışıyor. Biber Pazarı’ndaki tacirlerin girişimi ile bireysel bir abonelik üzerinden hasat sezonunun sonuna yaklaşılırken ancak su ve elektriğe kavuşan insanların kurduğu çadırkent görenlerin yüreklerini burkuyor.

TEKRAR TEKRAR

Her yıl tekrar tekrar benzer süreçler yaşanan Yenişehir’de mevsimlik işçilerin yaşam standartlarının insani seviyeye çıkması için bir çalışma yapılması konusunda özellikle tarımla uğraşan çiftçilerin yoğun bir talebi var. Elektrik ve sudan uzun süre mahrum biçimde çadırkentte yaşayan insanların banyo ve tuvalet ihtiyacını karşılamakta bile problemler yaşadığı belirtildi.

‘İSTİHDAM VE YATIRIM LAZIM’

Yenişehir’deki esnafın büyük bölümü ilçenin sorunlarını dile getirirken aynı zamanda gelecek seçimleri işaret ederek basit gibi görünen ama göz ardı edilen sorunların giderilmesini talep etti. İlçedeki aksaklıklar ve eksikler konusunda görüşlerini aldığımız İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel ise farklı bir yaraya parmak basarak Yenişehir’de istihdam ile ilgili yaşanan sorunu hatırlattı.

‘GÜNDE 3 BİN KİŞİ GİDİYOR’

İlçenin uzun zamandır istihdama doğrudan katkı sağlayacak yatırım almadığına dikkat çeken Ercan Özel, “Yenişehir Üvey evlat konumuna getirildi. Bugün ilçemizde en büyük problemlerden birisi iş bulmak. Her gün Yenişehir’den 3 bin kişi İnegöl’e çalışmak için gidiyor. Neden? Onlara iş yaratacak yatırımları buraya çekemiyoruz. Evet fiziki olarak Yenişehir’in bir çok eksiği var ama bu kısmı da unutmamamız lazım” dedi.

‘TANINMIYORUZ’

Yenişehir’de bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar istihdama ciddi bir katkı koyan firma bulunduğunu belirten Ercan Özel, “Bu sayı yeterli değil. Bu ilçenin yeni istihdam sağlayacak yatırımlara da fazlasıyla ihtiyacı var. Başka bir şehre gidince İznik’i biliyorlar, Orhangazi’yi biliyorlar, İnegöl’ü biliyorlar ama Yenişehir’i tanıyan yok. Bu algının yıkılması için de çalışmamız lazım” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.