Hava Durumu

Sözcü Kalın: Türkiye dengeyi korumalı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna’da savaşın nihai olarak müzakere edilerek sona ermesini kolaylaştırmak için Türkiye’nin hassas diplomatik dengeyi koruması gerektiğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2022 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sözcü Kalın: Türkiye dengeyi korumalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrıca dış politika alanında başdanışmanlığını yapan Kalın, Reuters’e verdiği demeçte, Ankara’nın Moskova’nın 24 Şubat’ta başlayan işgalini eleştirirken, Rusya'ya karşı daha cezalandırıcı bir tavır almanın hiçbir faydası olmayacağı düşüncesinde olduğu görüşünü dile getirdi.

Türkiye’nin iki ülkeyle sürdürdüğü ilişkilere değinen İbrahim Kalın şunları söyledi: “Biz başından bu yana bu savaşa karşı çıktık. Ancak Rusya ile temaslarımızı sürdürdük. Güvenilir bir ortak, arabulucu, kolaylaştırıcı, moderatör olabilmek için Rus tarafıyla olduğu kadar Ukrayna tarafıyla da konuşabilecek bir pozisyonda birine ihtiyaç var. Savaşın başlangıcından bu yana biz bu konumu korumayı başardık ve bu dengeli bir konumu sürdürmenin gerçekten herkesin ortak çıkarına olduğunu düşünüyorum.”

Türkiye’nin iki ülke arasındaki arabulucu rolünü nasıl sürdüreceği konusunda ise Kalın, “Sorunu bir gecede çözecek, mucize bir formül yok.” ifadesini kullandı.

“Türkiye'yi Rusya'ya karşı daha Ukrayna yanlısı, cezalandırıcı bir tavır almaya neyin sevk edebileceği?” yolundaki bir soru üzerine ise Kalın, "Ne işe yarayacak? Bu noktada savaşın sonucunu ve gidişatını değiştirmeyecek." diyerek yanıtladı.

Türkiye’nin bir tarafta Ukrayna’ya SİHA satarak Moskova’nın tepkisini çektiği, diğer taraftan Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıktığı hatırlatılan haber röportajda, son olarak ABD yönetiminin bazı silahların Türkiye’ye satılabilmesi için Kongre’ye yaptığı gayri resmi bildirime de atıfta bulunuldu.

Kalın ABD ile ilişkilerdeki son durumla ilgili görüşlerini ise şu şekilde özetledi. “Biden yönetimi, bazı şeyi ilerletmek için bir dizi somut, olumlu adım attı ve zorlu zamanlarda ikili ilişkileri ve ayrıca NATO savunmasını güçlendirecek anlaşma için kongre onayını aldı. Daha fazla iş birliği ve anlayış sürüyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.