Hava Durumu

Taksim'de 1 Mayıs hareketliliği: 164 kişi gözaltında!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı dolayısıyla dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkinlikler düzenleniyor. Kutlamaların yasak olduğu Taksim'e, sendikaların küçük gruplar halinde girmesine izin veriliyor. Polis, izinsiz giriş yapmak isteyen gruplara müdahale etti. Valilik 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2022 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2022 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Taksim'de 1 Mayıs hareketliliği: 164 kişi gözaltında!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yurtta etkinliklerle kutlanıyor. 

Kutlamaların İstanbul Valiliğince yasaklandığı Taksim Meydanı'na sendikaların küçük gruplar halinde girişine izin veriliyor.

Meydana ilk grup Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) oldu. Sendika yöneticileri Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Ardından Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Hak-İş) bağlı grup meydana girdi.  Başkan Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs 1977'de yaşanan olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan gruptakiler, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçerek buraya çelenk sundu.

"BİR KATLİAMIN YERİ"

Burada konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, birlik, mücadele ve dayanışma gününde Taksim'de olduklarını anlatarak, "Bu mekan bundan tam 45 yıl önce bir kaosun, bir katliamın, bir ihanetin olduğu yerdir. Birlik, mücadele ve dayanışma için bu alanı dolduran emekçiler ne yazık ki kirli bir organizasyonun ve komplonun kurbanı edilmişlerdir" dedi.

"TÜRKİYE'DE EMEK UZUN YILLARDIR KORUNMUYOR"

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve beraberindeki heyet de Taksim'deydi. 

Atalay, burada yaptığı konuşmada, TÜRK-İŞ'in, işçinin yanında olmaya devam edeceğini anlatarak, "Kadınlarla ilgili iş yerlerinde mobbing devam ediyor, hala çocuklarını baktıracağı kreşler yok. İş yerleri bizim evimiz." diye konuştu.

Türkiye'de ve dünyada, kadını, kamuyu, emeği korumanın yazılı olmayan bir karar olduğunu söyleyen Atalay, Türkiye'de ise uzun yıllardır emeğin korunmadığını dile getirdi.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Öte yandan Taksim Meydanı ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Önlemler kapsamında Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, Atatürk Kültür Merkezi önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi'ne kadar tüm bölge, bariyerlerle çevrilerek girişlere kapatıldı.

GÖZALTILAR VAR

Polis ekipleri, Taksim Meydanı'na çıkan tüm noktalarda kontrol alanları oluşturdu. Vatandaşların ve turistlerin meydana giriş ve çıkışlarına izin verilmedi. Taksim Meydanı'ndan Tünel'e kadar İstiklal Caddesi'ne açılan tüm yollar ve sokaklarda da güvenlik önlemleri alındı. Demir bariyerlerle kapatılan cadde ve sokaklarda polis ekipleri nöbet tutuyor.

164 KİŞİ GÖZALTINDA

Çeşitli noktalardan izinsiz olarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti. İstanbul Valiliği'nden konuyla ilgili açıklama geldi.

İzinsiz grupların Taksim'e çıkmak istediği belirtilen açıklamada, "Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 kişi yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır" bilgileri yer aldı.

KUTLAMALAR MALTEPE'DE

İstanbul'da Maltepe Sahili'nde yapılan kutlamalara izin veriliyor. Maltepe miting alanına çok sayıda kişi geldi. Pandemi nedeniyle verilen 2 yıllık aranın ardından bayram büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 

Sabah erken saatlerde Maltepe Kartal sahilyolu trafiğe kapatıldı. Mitinge katılacak gruplar pankartlarıyla sahil yoluna geldi. Polis çevrede güvenlik önlemi aldı. Gelenler kontrol noktalarında aranarak alana alınıyor.

İzmir'deki kutlamalar ise Gündoğdu Meydanı'nda yapılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.